
Nem mintha reklámra lenne szüksége ennek a gyümölcsnek, de emlékszem, hogy minden egyes alaklommal, amikor meghallottam, összefutott a nyál a számban.
Valami olyasmi volt, hogy ettél-e már forró nyári éjszakákon érett sárgabarackot joghurttal? És mindig beugrott egy kép, ahogy éjjel ülök az ablakban, nézek le a sötét utcára, és forró, grillezett barackot eszek jéghideg joghurttal. Most, hogy elkészült ez a kis sütemény, joghurtfagyit kanalaztam hozzá, és annyira jól esett. Mintha egész életemben erre az alaklomra vártam volna!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg darált mandula
17 dkg jéghideg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
Barackrém:
10 db barack leturmixolva
1 citrom leve
20 dkg cukor
6 tojás
8 tojás sárgája
30 dkg vaj
2 kk fahéj
A tésztához késes robotgépben dolgozzuk össze a lisztet, darált mandulát, felkockázott hideg vajat és a sót. Én úgy szoktam, hogy a vajat felkockázom, és papírtányéron beteszem negyed órára a mélyhűtőbe a robotgép tányérjával együtt. Hozzáadom a porcukrot és a tojás sárgákat. Fóliába csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem pihenni, de akkor se lesz semmi baja, ha egy napig ott marad.
Hat kicsi piteformát kibéleltem sütőpapírral, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem a tésztát, és belenyomkodtam a formába. A tetejére is tettem sütőpapírt, felöntöttem rizzsel, és 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütöttem. Kiszedtem belőle a rizst és a felső papírt, majd megtöltöttem a krémmel.
A leforrázott, megpucolt barackokat leturmixoltam, egy serpenyőbe tettem a citromlével, citromhéjjal, és cukorral együtt, és beleütöttem a tojásokat is majd a tojás sárgákat is. A legkisebb gázrózsán a legalacsonyabb lángon addig kevergetem, amíg a cukor teljesen felolvad, majd hozzáadtam a vaj felét. A másik felét csak akkor kevertem bele, amikor elkezdett sűrűsödni. Levettem a tűről, és továbbkevergetve lehűtöttem.
Beletöltöttem a pitékbe, és a tetejét barackszeletekkel díszítettem. 30 percig sütöttem még, és teljesen hagytam lehűlni. (Ötöt, a hatodikat még forrón felfaltuk 🙂
8 hozzászólás a(z) “Sárgabarack tart” című bejegyzéshez
Kedves Zempléni Pista
Most mint ex kecskeméti lakos provokállak:
A kecskeméti sárgabarck a legjobb. Pálinka szintén!
medvedr
Szia Eszter!
Nagyon szeretem a blogodat, amióta rátaláltam, hónapokkal ezelőtt (a HETEK újság írt rólad egy nagyszerű cikket), szinte minden nap olvasom. Fantasztikusak a receptek, üdítőleg hatott a konyhakultúrámra,sokat kipróbáltam, bevált.
Egy valami nem tetszik csak: a "véres-vámpíros-ölős" játék reklámja a gyönyörű fotók és receptek mellett…kell ez ide? Vagy Te szereted? 🙁
És a sárgabarackből Gönc környékén elképesztően finom, gyógyhatású pálinkát is csinálnak. 🙂
Már sütöm is! A krémet majdnem elnyalakodták a gyerekek. Isteni!!
🙂
jajj ez a sütis fotó nagyon tetszik. nálunk is barackmánia van éppen, dehát szezonja van na 🙂 én tegnap készítettem barackos crostatat, ez a tart is nagyon tetszik, lehet ezt is megsütöm. vagy valami ilyesmit 🙂 tervben van még barackos túrógombóc és egy kis dzsem is. bár a végén még úgy járok, hogy az összes barackot elsütöm és nem marad dzsemnek 🙂 nem baj, legalább majd tudni fogom, hogy jókat ettünk!
Csokit? Jellemző, mintha abban lenne barack! 😉
Arra a reklámra én is emlékszem. Egy gagyi csokit reklámozott, és valóban mindig megkívántam a joghurtos barackot a hallatán 🙂
jaj de nagyon jól néz ki! Ide egy ilyen tortácskát, Eszter!