Tudom én, hogy cheesecake receptekkel tele a padlás, de akkor is meg kellett ezt írnom. Történt ugyanis, hogy a barátnőm egy olyan példányt hozott a fentnevezett süteményből, hogy majdnem elájultunk a gyönyörűségtől. Sajnáltam, nem ő sütötte, mert akkor tudtuk volna a receptet, de így nekem kellett igazságot tennem egy csomó recept között. Az alapanyagokban nem volt nagy különbség, de a sütési időben akkora eltérések voltak, hogy nem tudtam kire hagyatkozzak. Az egyik kedvenc éttermem változata szerint mindössze 6+8+4 percig kellett volna sütnöm, de azt nem mertem bevállalni. Pedig az az igazság, hogy nagyon szeretem azt a fajta cheesecake-t amit ők készítenek, mégis papírkutya voltam, és adtam az időnek. Persze még így is sokkal rövidebb ideig készült, mint amit eddig sütöttem, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
De az extra nem is ez volt abban amit ettünk, hanem a whisky-s sóskaramell öntet, és az aszalt meggy keveréke. Azt ajánlom, ha van időtök, kedvetek, és krémsajtok, akkor vegyetek egy üveg whisky-t és pár marék aszalt meggyet, nem fogjátok megbánni!
A keksz alaphoz:
10 db zabfalat keksz
8 dkg olvadt, de nem forró vaj
A kekszet összetörjük, majd összedolgozzuk a vajjal. 23 centis tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokon 6 percig sütjük, majd kivesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk ki.
A krémsajt réteghez:
75 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
3 egész tojás
12 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 csipet só
Az összes hozzávalót gépi habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűlt kekszalapra öntjük, és 170 fokon 20 percig sütjük.
Tejfölös réteg:
45 dkg 20%-os tejföl
4 dkg cukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a krémsajt rétegre öntjük, és 170 fokon 8 percig sütjük.
A tortát teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk. A tetejét megszórjuk az aszalt meggyel, és csorgatunk rá a whisky-s sós karamellből.
32 dkg cukor
4 ek víz
1 ek citromlé
1,5 dl tejszín
4 dkg vaj
1 tk fleur de sel
1/2 dl whisky
A cukrot a vízzel és a citromlével megolvasztjuk egy lábosban nagyobb lángon. Nem szabad kevergetni, meg fog olvadni mindenhol! Mérsékeljük a lángot, és középbarnára pirítjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
Nagyon óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, nehogy ránk fröccsenjen a cukor, majd belekeverjük a vajat, a sót, és végül a whisky-t is.
16 hozzászólás a(z) “Legyen a címe mondjuk a legjobb cheesecake!” című bejegyzéshez
Ezt most rögtön ki kell próbálnom! Köszönöm, Drusza
legyen a címe mondjuk a második legjobb cheescake az enyém után
🙂
@e-Szterke: Örülök! 🙂
@the.man: hát sajnálom, már ez a címe, úgyhogy ez nyert! 😉
a meggy miatt szerintem az utolsó.
@Fuszeres Eszter: nem szép dolog olyan címet adni ami nem igaz 🙂
@the.man: de igaz, oda van írva!
@Fuszeres Eszter: hihetetlen, vitatkozik
Elég az egészet a sütőbe önteni, vagy kaphatánk egy tortaforma méretet? 😉
@jed: jogos, elnézést, be is írom a posztba. 23 centis tortaforma.
Köszi szépen!
A “Philadelphia jellegű” krémsajt az melyik márka?
@PSzilva36: az a márka amelyik sima ízesítetlen fehér krémsajtot rejt, nem kell mindenbe belekötni
(szegény így is csak a világ második legjobb sajttortáját tudja megcsinálni)
Kedves Eszter!
A 45 dkg tejföl 8 perc hőkezeléstôl tényleg összeáll? Se egy tojás, semmi egyéb?
@lptkptr: ezen en is csodálkoztam, de tökéletesen működik.
Mar amikor kivettem a sutobol, akkor is jónak tűnt, de mire teljesen behult a torta, addigra tökéletes lett.
@Fuszeres Eszter: Hittem is, nem is. Elkészítettem. Szuper.
@lptkptr: örülök!