Kategóriák
Egyéb kategória

A kismama ne egyen semmit, mert minden veszélyes

A kismama egyen rengeteg vitamint, rostot, húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon sok tejterméket, mert abban sok a kalcium.

De ne érjen földben termő zöldséghez, mert toxoplazmózissal fertőződhet meg…

Healthy-Diet-for-Pregnant-Moms.jpgA képen egy nagyon feleőtlen kismama éppen egy veszélyes paradicsomot készül a szájába venni. Reméljük nem tette meg!

Na, az én édesanyám megfertőződött ezzel, amikor engem várt, szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy így hét hónapra megszülettem, és három hónap után makk egészségesen hazamehettem. Úgyhogy, mondhatni, hogy testközelből tapasztaltam meg azt, hogy vannak dolgok, amikre bizony oda kell figyelni.
De! Amikor azt olvasom, hogy egy kismama ne érintsen meg földben termő zöldségeket, az meg eszébe se jusson, hogy meg is eszi őket, olyankor azért mindig eltátom a számat. Akkor mégis mi a fenét egyen? Fán termő zöldségeket? Például?

Ja nem, most jut eszembe, az se jó. A barátnőm nőorvosa szerint kerülni kell a cseresznyét. Az epret kerüli állítólag evidencia, ezért csak nagyon kicsi betűkkel merem leírni, hogy amikor Dáviddal voltam terhes, akkor két hétig epren éltem. Jól esett a 30 fokban, reggelire, ebédre, vacsorára. Nem vagyok allergiás rá, és Dávid se lett az.
A védőnő szerint, ha nem muszáj, akkor inkább jobb elhagyni a paradicsomot. Végülis semmit se muszáj, de nyáron olyan finom a paradicsom…
Ok, a tengeri halat talán megértem. Nincs tengerünk, tehát a friss hal se lehet friss. Ok, nem szabad enni, főleg nem nyersen, lőttek a szusinak. Ja, nyersen frissen se szabad. Ezt a japán anyukák tudják vajon?
Tilos a penészes sajt. Mert finom. Ja, nem ennek valóban ésszerű a magyarázata: Lisztériát kaphatunk a pasztörizálatlan tejből készült sajtoktól, de a boltok polcain csak pasztörizált tejből készült tejtermékeket találni, a házi sajtosoknál kapható csak pasztörizálatlan tej, azt hiszem ez így könnyen kikerülhető buktató.
Csakhogy ott figyel a lisztéria a pástétomokban, a nem teljesen átsütött steak-ben, és a joghurtos italokban is, legalábbis a gyerekorvos szerint. Jaj, milyen lehet egy teljesen átsütött steak? 

Inkább lennék vega akkor.

Pregnant-mother.jpgA képen egy felelőtlen kismama próbálja megmérgezni a magzatát földben termett sárgarépával. Senki ne próbálja ki otthon!

Nem, vega nem lehetnék mégse, mert a zöldség földben terem, és ezek után a gyümölcsök is meglehetősen gyanúsak.
Tejtermékek ugrottak, ki akar kilenc hónapig túrón élni, esetleg hozzá egy kis UHT tejet inni?
Vagy maradjon a tészta olívaolajjal? Á, szó sem lehet róla, hol maradnak akkor a vitaminok, rostok, a hús, a hal aminek a magas omega3 tartalma jót tesz a születendő gyerek agyának, a zöldség és gyümölcs, a sok tejtermék, amiben olyan sok a kalcium?!

És akkor még mondok egyet: nyers tojás. Ok, nincs majonéz, mindenki kibírja. Nincs tatárbifsztek se (én mondjuk nehezen bírnám ki) hiszen az hatványozottan veszélyes, van ahol kerül bele tojás sárgája, de nyers hús mindenképp. Na de nincs tiramisu se!
Epres tiramisu meg pláne! Fúj!
Ó, rozé kacsamell! Te se vagy a kismama barátja. 

Na, de akkor mi maradt?

Igen, a fentiek túlzásnak tűnhetnek. Igen, a fentieket ajánlják a kismamáknak. Igen, van, amit megfogadnak a kismamák. Igen, szerencsére létezik józan ész is a világon.

38 hozzászólás a(z) “A kismama ne egyen semmit, mert minden veszélyes” című bejegyzéshez

🙂 A szomszédunk szülészorvos. Egyszer este felhívta az egyik nő, hogy ehet-e zöldbabfőzeléket? Mondta neki, hogy igen, de nem hagyta nyugodni a dolog, és visszahívta, hogy megtudja, ugyan miért ne ehetne zöldbabot a kedves pánciens. És a válasz valóban az volt, hogy mert zöldség. És ezt a sok hülyeséget a védőnő terjesztette.

és ezzel még nincs vége, a következő lista a szoptatásnál jön,h mit ne egyél, mert felfúvódik tőle a gyerek, vagy allergiás lesz egy életre, vagy vmi random borzalom

marad a jégkocka meg a vitamintabletta, oszt szoptass

azt vettem észre,h a lista minden évben változik, mit egyél, mit ne egyél, az a lényeg,h szegény kismamákat halálra paráztassák (ennek okáról eszembe jutottak már borzalmas konteók, de én inkább nem paráztatnék ezzel senkit)

Itt Hollandiaban termeszetesen nem tiltjak le a kismamakat a nyers hering fogyasztasatol, csak annyi a kitetel, hogy friss legyen.
Az eper tilalmarol meg nem halottam. Viszont a juhturo is rajta van a tiltolistan.

Finnországban éltem, terhes voltam és amikor azt mondtam azért nem akarok szaunázni, mert terhes vagyok, úgy néztek rám, mint egy elmebetegre. Kérdezték mi a baj a terhességgel, náluk nemcsak terhesen szaunáznak, de régen még szülni is oda mentek be a nők….mégse halt ki a nemzet.

Eszter, ez zseniális lett, a képaláírásokon meg azóta is röhögök!:)

Eper: annak idején napi 2 kiló eperig meg sem álltam, de egyébként, hogy látszódjon, mennyire könnyű beszopni minden hülyeséget, én az általam imádott májról mondtam le a terhesség kilenc hónapjára. Mert azt mondták, nem szabad…:) (Mai fejjel mondana le róla a fene.)

És ezt még meg lehet fejelni azzal, ha a kismama a gesztációs diabétesze miatt egy alacsony szénhidráttartalmú diétára kényszerül. Akkor aztán nehéz megtalálni a két téma (terhesség + cukorbetegség) szóba jöhető ételek halmazának metszetét 🙂

@tutálibermáliber: “Itt Hollandiaban termeszetesen nem tiltjak le a kismamakat a nyers hering fogyasztasatol,” A nyersen fogyasztandó heringet Hollandiában is – mint sok más helyen – előtte csonttá fagyasztják, hogy fonalférgek elpusztuljanak benne. Szóval nyersen eszed de hőkezelve/hidegkezelve. Enélkül tényleg kellemetlen parazitákat szedhet össze az ember.

Köszi a cikket, méginkább azt hogy aktívan beszélgetünk a témáról! 🙂

Én most 5 hónapos várandósan nagyon befolyásolható vagyok, de sokminden eszembe se jutna. Az eper is egy ilyen, mígnem a párom kifejtette, hogy mivel földöntermő, jól mossam meg, és ne vigyem túlzásba. Én eddig is úgy gondoltam, hogy mértékkel és alapossággal elkerülhetőek a problémák. Nade az eper… elcsábított minden nap úgy 20-30 dkg erejéig. Azóta inkább nem annyira, pedig tele van minden földi jóval :). Most végre megnő a kínálat, választék is lesz gyümölcsök zöldségek terén, és nekem azon kell paráznom, vajon jól teszem-e hogy megveszem, vagy előtte nézzek körül a neten?

A másik a sajtok, amit szintén miután majdnem minden héten ettem jóízűen (camambert pölö), olvastam valahol, hogy jó lenne ha nem tenném… Minnél több az infó annál kevesebbet tudok enni. Semmire nem vagyok/voltam allergiás, de a várandósság egy más állapot, és hát a BABA minden felett, fő az elővigyázatosság.
Plusz vegetáriánus is vagyok (bár halat már eszek) így elég nehéz változatosan szezonálisan főzni. Azért maradt egy két jó fogás, és már alig várom a dinnyeszezont. 🙂 Remélem AZT lehet majd ennem… 😉

Én nyáron voltam várandós a kisfiammal, nőgyógyászom letiltott a görögdinnyéről, merthogy csak, igazából nem tudta megindokolni. A védőnő meg kifejezetten ajánlotta. Sok más ételnél ugyanígy, doki és védőnő egymásnak teljesen ellentmondott. Szerencsére hallgattam édesanyámra és a józan eszemre.
Ja, és rengeteg görögdinnyét ettem, nem vizesedtem tőle.
Kisfiam esetében védőnő azt mondta, egy éves korig semmi liszt, semmi tej(natúr joghurt igen, tej nem). Kislányommal más védőnőhöz tartoztunk, aki szerint hat hónapos korától kifejezetten ajánlott glutén tartalmú ételeket adni, pl háztartási kekszet, persze boltit. No comment (amúgy sem adnék bolti kekszet/kenyeret, megsütöm magam, akkor tudom, mi kerül bele és finomabb is).
Első védőnőnk ajánlotta a májat, a második szerint inkább soha. Ugyanígy járt a csirke (ha lehet háztáji – még azt sem, mert antibiotikummal tömik azt is), a pulyka (ugyanazon érvelések), halak (omega három – inkább soha, csak mert nem).

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz alapon jobb a józan észre hagyatkozni, mint a rengeteg ellentmondásos véleményre.

Az én gyerekeim 1979-ben és 1985-ben születtek. Még nem hallottunk paleo diétáról, a gluténérzékenység, laktózérzékenység nagyon ritka betegség volt, sőt vegetárius is alig volt. Így boldog tudatlanságban ettem, ami jól esett (egyik gyerek augusztusi, így napi 1-2 kg gyümölcs megvolt az epertől a dinnyéig, horribile dictu néha a kertben mosatlanul is), nem stresszeltem magam ezen. És két egészséges, okos és szép gyermekem van. De akkor még nem baba-projectnek hívtuk a gyermekvárást.

No, most kitört belőlem a biztosításmatematikus-statisztikus. Mindezek az ételek adott esetben megnövelhetik a koraszülés/későbbi allergia stb. kockázatát. Az más kérdés, hogy ehhez mekkora valószínűségek társulnak (nagyon alacsonyak). De persze azt az egy-egy esetet, akinek emiatt lesz komoly baja, nem érdekli a valószínűségtan…

Én egyébként csak a nyers húst, halat, tojást kerültem a terhesség alatt (meg a cukrot és a nagy mennyiségű szénhidrátot a diab. miatt, de ez megint egy másik történet).

Viszont a nyers tojással szemben valamiféle velemszületett fóbiám van, nem is tudom, mit csináljak ellene. Pedig úgy szeretnék házi majonézt, saját fagylaltot stb. Nézegettem az UV-fénynel kezelt tojásokat, de azokra is komoly figyelmeztető szöveg van írva, hogy csak a héjon lévő baktériumok nagy részét gyilkolták le. És a többi? Valahogy ettől nagyon irtózom, pedig egyébként tényleg bármit, kígyót, békát hajlandó vagyok megkóstolni. 🙁

Az kimaradt, hogy még a fényevők sem lehetnek felhőtlenül boldog kismamák, mert fényt sem szabad enni. Az is káros! Ha szolárium akkor azért, ha napfény akkor azért (UVA, UVB), az irodai neonról meg már ne is beszéljünk. 😀 Kérdés, hogy így mi marad? Terhesvitamin és kizárólag szűrt víz (a csapvíz ugye borzasztó fenyegetettség, mert vegyszerezik, a fúrt kút vize meg azért, mert nem vegyszerezik)! Jó étvágyat mindenkinek! 🙂 Egyébként szerintem ezek a parák az első gyermeket várókra jellemzőek, a másodiknál én is sokkal lazább leszek, már elhatároztam. 🙂

Földel szennyezett dolgoktól sajnos elkapható a toxoplasmosis, bár sokkal könnyebb macskától elkapni. Nyers halból a Dyphillobotrium latum nevű galandféreghez juthatunk hozzá. Létezik jól átsütött steak (well done), bár, ha jól tudom, minden steak maghőmérséklete eléri azt a szintet, ahol megfelelő a mikroba pusztulás. De amúgy a többi tényleg butuskaságnak tűnik.

Mi zaklatott fel, hogy ez a cikk kerekedett?

Nekem annó azt mondta a doki, hogy kerüljem az állatból származó, nyers/félig átsült ételeket, ebbe sajnos a medium kacsasteak és a kolbász is bele tartozik (bár kolbászból ehettem, csak nem egy rúdnyit), és kerüljem a kék penészes sajtokat (gomba miatt). Minden más szabad préda volt. Nyilván nem voltam terhességi cukros, így nem kellett diétáznom, és a súlyom is rendben volt. Kerülendő volt még az alkohol és kávét csak limitáltan fogyaszthattam (alacsony vérnyomás mellett a napi 2 belefért). Ennyi.

Az államvizsgám után úgy döntöttem annyi epret eszek amenyni belémfér és a lehető legszebből, legdrágábból, kerül amibe kerül. Megettem kb 1,5 kilót és nagyon rosszul lettem, évekig nem kívántam…

A kismamák úgyis azt eszik, ami megmarad a gyomrukban és később refluxuk sincs tőle. Ha az töltött káposzta, hideg narancs vagy meleg pattogatott kukorica, akkor azt.

LOL

Szerintem elég pár keresztkérdés a védőnőnek. ;-DDD (Nem értenek a dietetikához!!! A nőgyógyászok sem!) A “tanácsokat” nagy ívben érdemes lesz@rni.
A saját tapasztalatom az, hogy a “rossz” kajáktól undorodom. Két falat és elég belőlük. Ennél jobb jelzőrendszer nem kell. 🙂

Tőlem minden második héten megkérdezi valaki, hogy mi lesz a macskával. ;-D
Én meg többnyire azt válaszolom, hogy nagyon aggódom, mert kiskutyaként követ mindenhová, biztosan lelkibeteg lesz a babától. ;-D

A szoptatásos tanácsoknál ugyanez a hozzáállás a nyerő. Ez mellesleg a laktációs szakemberek véleménye is (ti. szükségtelen étrendi megszorításokkal élni). Egyél, igyál úgy, ahogy azt kívánod. A védőnői babonaságok itt sem vezetnek el a nyerő stratégiához… (Tejszaporításhoz pedig a legjobb maga a szoptatás. ;-DDD)

Amiket írsz, annak nagy része legenda. Valaki egyszer kitalálta, a többiek meg tovább szajkózzák.

Csak szeretném megjegyezni, hogy az orvosok egyáltalán nem tanulnak dietetikát, a védőnők viszont igen. Ettől függetlenül, még a dietetikusok is beszopnak néha egy-egy ostobaságot, ha lusták gondolkodni.

És dietetikusként is: én bizony ettem tatárbifszteket nem is egyszer a terhesség alatt, mert megbíztam a hentesben. :o) De ettől még nem merném egy kismamának azt mondani, hogy persze, csak tessék, falja mindennap ebédre. Elmondanám a kockázatot, ha kérdezi, de rábíznám, hogy dönt.

Az epret a babának nem szabad adni egyéves kora előtt, mert csalánkiütést okozhat, terhességben csak akkor van értelme eltiltani, ha halmozott hajlam van az allergiára a szülők részéről, de még ennek a tiltásnak sincs bizonyítva a hasznossága.

Arról, hogy a földes zöldségtől toxoplasmosist lehet kapni, még nem hallottam. :o) Ez egy állati élősködő, a macska ürülékével és fertőzött hússal lehet elkapni. Akinek volt macskája, nagy valószínűséggel már elkapta tőle, a véréből kimutatható az ellenanyag. Aki szereti a macskáját, nem elajándékozza, amikor teherbe esik, hanem vérvételre megy, és biztos, ami biztos, az urával szedeti össze a macskaalmot.

Mivel a földben mindenféle kórokozó lehet (salmonella, e. coli stb.), mindenképpen meg kell mosni a gyökérzöldségeket. Babáknál problémás lehet a környék talajvizének nitrittartalma, ahol nem iható a kútvíz a nitrit miatt, ott nem tanácsos a babát gyökérzöldséggel sem etetni, különösen céklával, mert ezek raktározzák a nitritet. Ami egy felnőttnek adott esetben meg se kottyan.

A halnál kicsit bonyolultabb: az esszenciális zsírsavak miatt fontos a fogyasztása, ugyanakkor a vizek szennyezése miatt jelentős arzén és higanytartalma lehet, különösen a ragadozóhalféléknek.

A pasztörizálatlan tejből készülő sajtokra meg te is írtad: boltban ritkán kapni. Ha eddig megbízható helyről szerezte, vagy maga készítette, nyilván ezután se fog kapni tőle semmit.

Lehet, hogy túl laza vagyok, de a kedvenc tanárom mindig azt hozta fel példának, hogy anno feles tejet meg kapart szalonnát adtak a csecsemőnek, ha nem volt az anyjának teje, és milyen jól tették, mert a csecsemőnek még sok zsírra van szüksége.

Na, a kapart szalonnát én is most hallottam koraszülöttes főorvostól… érdekes. De lehet benne valami.

Amikor én kismama voltam, akkor én inkább a “mértékkel” híve voltam.
Mivel voltam toxoplazmás, így védett vagyok, annyira nem féltem a földes dolgoktól. Jól megmosva, esetleg megfőzve, megsütve mért ne?
Tatárbifszteket nem ettem, de rozé kacsamellett igen (módjával). Szárított sonkát se. Lágysajtokat se, bár a végén ráfanyalodtam egy brie-re. 🙂

De nagyon nem értettem egyet sok tiltással. Akkoriban olvastam egy Franciao-ban élő amerikai nő könyvét, és őt asszem a salátától tiltották (a lágysajtoktól nem), meg még valamitől, talán a tengeri herkentyűktől, nem valami mástól… Egy másik nőnek Spanyolo-ban nem akartak kagylót adni.
Elgondolkodtató, hogy különböző országokban mennyire mást tiltanak….

Mikor terhes voltam leginkább a gyümölcsöket kívántam, ezért rengeteget ettem, főleg kivi-t, narancsot, mandarint mivel ősszel és télen nem nagyon volt más.
Mikor egyik ismerősöm ezt meghallotta, azt mondta, hogy ne egyek narancsot sokat, mert narancssárga lesz a baba, a narancsban található festékanyagnak köszönhetően. Szóval már narancsot se szabad állítólag, persze én utána is megettem napi 3-4 narancsot és nem lett semmi baja a gyereknek.:)

Hát erről most egészen friss élményként tudok beszámolni.
És ha a kismama ezeket mind nem eszi, mert nem ajálott, és még terhességi diabéteszes is lesz, akkor jön ám a feketeleves. Semmi hüvelyes, max. 6 dkg, semmi tészta, rizs, egyéb gabona, az is max 6 dkg. A narancs, kivi, banán túl sok cukrot tartalmaz. (télen voltam terhes), az aszalt gyümölcs szintén. A zöldségekből számolni, hogy mennyi a CH tartalma, főzeléket nem habarni (csak visszaturmixolni), úristen de hosszú a lista.
Most hogy szoptatok, nem lehet csoki, olajos magok (pedig tejserkentő szinte mindegyik), eper, körte, B és K betűsök. (A lencse nem az, de anyám nem hajlandó nekem főzni…) Akkor mit egyek? Tényleg húst, hússal???

3 hónapja szültem, szerencsére se a védőnő, se a dokim nem tiltott semmi ételtől (persze a pálinkázást ők sem ajánlgatták 😀 ).

Hülyeség ilyenen parázni, és őszintén szólva csodálkozok, hogy sok nő elhiszi ezeket a butaságokat.
Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget ettem, a férjem megérte hazahordani a piacról az almát és a narancsot (fogyott másból is bőven). Végig nem voltam kívánós, a pici pedig normál súllyal egészségesen született. Meg kell mosni a gyümölcsöt és a zöldséget rendesen, és kész.

Esetleg a tatárbifszteket nem ajánlanám.

A szauna kérdés érdekes, mert az én finn barátnőm is meglepődött, hogy miért nem megyek továbbra is szaunázni mint régen, a nővérének 3 gyereke van, a terhesség alatt többször volt szaunázni, és egészségesen a kicsit. Na a dokim egyedül ez ellen volt, szerinte a babának így bent nagyon melege lenne, és a korai szakaszban kicsapódhat a fehérje. Hát nem győzött meg, de nem kockáztattam, ráadásul időm sem volt szaunázni járni akkor már (új lakás, munka, vizsgálatok).

Eszter, terhes vagy? (csodálom,hogy más nem kérdezte még 😀 )

Ezeket én is olvastam, párat (tatárbifsztek, nyers tojás, nyers hal, penészes sajtok) betartottam, bár egyébként se voltam nagy fogyasztó belőle, még ha szerettem is.
Szoptatáskor meg nem kellett tanács, az volt tiltólistás, amitől fájt a gyerek hasa (kb mindentől mondjuk, a legfájdalmasabb a vöröshagyma volt meg a borsó) de ez csak 3 hónapig tartott, azóta eszek mindent.
a zöldséges toxoplazmózisos hülyeség mondjuk engem elkerült, szóval ezért nem szégyelltem mindenfélét enni 🙂

a szauna érdekes kérdés, én nem hallottam a tiltását, sőt, mindenütt azt olvastam, és a nőgyógyászom is azt mondta, hogy kifejezetten jó, szóval csak nyugodtan

Kedves Eszter!

Nem a legfrissebb bejegyzés, de én most találtam rá, hogy beírtam a keresőbe, hogy “eper terhesség alatt”, mivel – felelőtlen kismamaként – csak így közel 8 hónapos terhesen tudtam meg egy védőnőtől (nem az enyémtől), hogy nem csak hogy szoptatás, de már terhesség alatt se szabad enni epret (se más apró magvas gyümölcsöt), mert a gyerek telítődhet vele, és később allergiás lehet. Annyira felhúztam magam ezen, akkor gyakorlatilag semmit se lehet enni már a terhesség alatt se, hiszen a tejben laktóz van, a tésztában/kenyérben glutén stb., ezekre mind allergiás LEHET a gyerek…szóval telibe talált a fenti bejegyzés, eddig is úgy gondoltam, hogy mindent fogok enni szoptatás alatt, és majd figyelem a baba reakcióit (hasfájás stb.), és ami nem tetszik neki, azt elhagyom. (Anyósom meg már fagyasztja pl. a kertjében termett spenótot az unokának, ennél megbízhatóbb forrást nem találok.) Meggyőződésem, hogy az allergia a sok mesterséges adalékanyagtól (akár élelmiszerben, akár kozmetikumokban) és hasonlóktól alakul ki, mi meg már évek óta csak az anyósomék által nevelt disznó/csirke húsát (és az abból készült kolbászt, sonkát) ill. vadat eszünk, kenyeret én sütöm vagy olyan helyen veszem, ahol tudom, mi van benne, lekvárt én főzöm stbstb. (a bio kajára azért még nem tértünk át), bízom benne, hogy ez elegendő (legalábbis a táplálkozás terén), hogy a gyerekemből egészséges, stramm kis gyerek legyen. Úgy is, hogy egész télen ettem a szintén anyós által termesztett és fagyasztott epret turmixban, abban a téves hiszemben, hogy milyen jót teszek vele a babának (is).

Vélemény, hozzászólás?