
Mikor máskor repedt volna ki a kenyerem, mint a Kenyér világnapján?! (Na jó, a másnapján.)
Az esztétikai hibát kivéve minden szempontól tökéletes lett, de mivel az árut a külleme adja el (legtöbbször), saját pékboltot nem nyitok. Pedig szó szerint gyúrok a dologra. (Bocsánat…)
Minden különlegesség nem fért el a címben, ugyanis kovásszal, és sörrel készült a tészta. Lehet, hogy ez a kettő már sok volt neki, ezért repedezett ki a tetje, túlzottan beindult az erjedés a hő hatására. Ha valaki megsütné, (ugyanis az íze fantasztikus) ezt tartsa szem előtt!

30 dkg tönköly fehérliszt
20 dkg tk. rozsliszt
10 dkg kuszkusz (nyers)
1 ek tejsavópor
20 dkg kovász
1 kk sikér
2 dl sör (ha van, barnasör)
3 dl víz
só
1 ek koriander
1 ek kömény
3 ek méz
Ragacsos, viszonylag híg tésztát kaptam, amit 8 órát kelesztettem. Miután megkelt, óvatosan megformáztam, és egy órát hagytam még kelni. Forró, előre a sütőben megmelegített öntöttvas lábosban sütöttem 300C-on 5 percig, majd 240C-on még harminc percet. Akkor jó, ha kong az alja, amikor kivesszük a lábosból.

8 hozzászólás a(z) “Régimódi rozskenyér” című bejegyzéshez
A rozskenyér a legjobb jó!!! Jöhetnek a további változatok!!:)
Ez gyönyörű!!!
én nagyon szeretem a szétrepedt kenyeret. FInom ropogós 🙂
Ki is próbálom pénteken 🙂 Addig rohangálok, és csak a villám (12 órás kelesztős) kenyérre van időm.
Semmi, csak nem olyan szép, de mondhatom rá, hogy rusztikus 🙂
mi ezzel a baj? én imádom a kirepedt kenyeret, mert ott ropogósabb 🙂
Javitom is, nyers kuszkusz.
És nyers, vagy főtt kuszkusz?
Rozzsal valóban nehezebb sütni, és olyan könnyű kenyérre nem is szabad számítani, mint a fehérkenyér, de érdemes tovább próbálkozni. Kicsit tovább kell keleszteni, és sikér mindenképpen kell bele. Sok sikert!
Jajj de gyönyörű! Gratulálok! Nekem a rozs liszttel készült kenyér, még akkor is, ha csak 20%-ban tettem bele rozst, soha, de soha nem sikerül. Bruhahaha!