Kategóriák
Egyéb kategória

Zöldség pie hideg napokra

Nigella Lawson Feast című könyve valamiért nem akar magyarra lefordítódni, pedig szerintem egyike a legjobbjainak, nem úgy, mint a most megjelent Nigella Express, amibe egy épkézláb receptet se sikerült írni. Ezt a zöldségpitét is a Feast-ben olvastam, hetekig nem hagyott nyugodni. Aztán rájöttem, mi a bajom vele, és rögtön meg is tetszett. A bubble and squeak (angol elnevezés, káposztafélével főtt húsétel) ugyanis arrafelé karácsonyi étel, és nekem ez valahogy annyira furcsa volt! Inkább hétköznapi vacsorának ajánlanám, de köretként egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Az eredeti receptben sárgarépa nem, viszont paszternák szerepel.
Hozzávalók:
30 dkg főtt krumpli (lehűtve)
30 dkg kelbimbó (lehűtve)
10 dkg bacon felkockázva, megsütve, zsírjával együtt
1 csokor újhagyma
2 tojás
2 szál sárgarépa, nyersen a nagylyukú reszelővel lereszelve
Chili
Só, bors
A krumplit lereszelem, mint a sárgarépát. Összekeverem a tojásokkal, az apróra vágott hagymával. Késes robotgépben felaprítom a kelbimót, ezt is a masszához adom a szalonnával együtt. Fűszerezem, majd olívaolajjal kikent formába töltöm. 180C-os sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Kicsit emlékeztet a tócsnira, főleg tejföllel meglocsolva. Mi a tetejére is szórtunk felaprított chilit, de ez el is maradhat. Eredetileg a Velvet Tejben-Vajban blogján.

13 hozzászólás a(z) “Zöldség pie hideg napokra” című bejegyzéshez

ez számomra is abszolút “növényi étel”, én is vega cuccnak érezném, ha nem lenne egy épp vega korszakát élő “picifiam”. aki – miután végigfőzte és -piacozta velem a gyerekkorát, tehát pontosan tudja, miben mi van – nemrégiben egy creme brulée-nél szólt rá a vendéglátónkra, hogy “na, ezen a ponton tréflizted el az amúgy vega vacsorát”. merthogy abba ugye kell egy kis zselatin is…:)
szóval, muszáj észnél lennem, ha már ilyen tudatos fogyasztót neveltem.:)

Vélemény, hozzászólás?