Kategóriák
Egyéb kategória

Rozmaringos hátszín

Gyönyörű hátszínt sikerült vennem a múlthéten. Úgy tűnik kevesebb húst eszünk mostanában, mint pár éve, de néha elő tőr belőlem a kannibál. Ilyenkor húst-hússal kívánok, és semmiképp se baromfit. Leginkább bárányra vágyok, de azt annyira nem egyszerű beszerezni mint a borjút, vagy a marhát.
Barátnőmék szomszédja évente kétszer borjút vág. Én inkább növendék marhának nevezném már az állatot, de akkor nem lehetne olyan drágán eladni 🙂 Egyébként piaci áron adja tovább a húst, és most különösen szerencsénk volt, ugyanis a viszonylag drága hátszín még nem talált gazdára mikor odaértünk. Sajnos lábszárat már nem kaptam, pedig azért indultam, de amikor megláttam ezt a gyönyörűséget, nem tudtam ellenállni neki, megvettem.
A kamrában még viszonylag hűvös volt, de három napnál így sem mertem ott tartani fellógatva a húst. Mindenestre több a három nap is, mint a semmi. Aztán egész rozmaringágakkal körberakva, és egy kevés olívaolajjal bekenve egy zsírpapírba csavartam, és még öt napot pihentettem a hűtőben.
Ezután sajnos kénytelen voltam félbevágni a húst, mert nem fért bele egyik edényembe se. Így sütöttem meg minden oldalát 3-3 percig, nagyon forró serpenyőben. (öt percig szárazon, a legnagyobb lángon hevítettem előtte az edényt)
Majd aláöntöttem egy kevés száraz fehérbort, belevágtam két fej hagymát, egy fokhagymát. Rászórtam egy friss ág rozmaringlevelet, bár a hús fantasztikusan illatozott a pácolás alatt beleívódott rozmaring illattól is. Borsoztam, nagy szemű holttengeri sóval sóztam, és bekentem magos francia mustárral. 120 fokra előmelegítettem a sütőt, betoltam a tepsit, és rögtön visszavettem a hőmérsékletet 80 fokra.
Két óra múlva megfordítottam, majd újabb két óra elteltével tálaltam. Fantasztikusan szaftos, puha lett. 3 kiló hússal tíz embert lakattam jól.

8 hozzászólás a(z) “Rozmaringos hátszín” című bejegyzéshez

na akkó dicsekszem Neked egy kicsit, a múltkor olyan rablóhúst csináltam pulykából meg hartaiból, hogy a rozmaringszárakat használtam nyársnak. saját ötlet volt, persze, lehet, hogy ősrégi trükk, de nekem csak eszembe jutott. király lett amúgy, legalábbis akik ették, aszonták. (beleértve persze engem is.)

Elvileg nem három napig, hanem 1-2 hétig kéne hidegben lógnia a húsnak, mert így sokkal prhanyósabb lesz az íze, mondhatni érik a hús. Amit az üzltben veszünk az is simán egy hetes néha, csak nem lógva tárolják, és így nem érik, csak áll.

Én a Metroban szoktam venni bárányt, szép és finom, bár nem olcsó. A csontos combot szoktam egyben ugyanígy rozmaringosan, hosszú ideig sütni. Gondolom nem kell mondanom, hogy milyen finom és porhanyós lesz.

Vélemény, hozzászólás?