Kategóriák
Egyéb kategória

A zsidó konyha egyik remeke a babka


A zsidó konyha legalább száz féle kalácsot tudhat magáénak. Ilyen a babka is, ami egy csokoládés kalácsféle, ezer változattal. Babka néven sütik Kelet-Európában több helyen is, de abba mindenféle aszalt gyümölcsöt is szoktak szórni. Meg kell mondjam, nem rontja el egyáltalán! Az eredeti kóser zsidó mégis a csokoládés. (Zsuzskának hála, aki most London zsidó negyedében él, megint feltölthettem a kóser csokoládé készleteimet, úgyhogy lesz miből dolgoznom hanukára.)
Van, aki a babka tetejét morzsával szórja meg, van aki fahéjjal hinti, de olyan is akad, aki tojással keni, mint a hagyományos barheszt. A sütemény tejjel, és vajjal készül, tehát kóserság szempontjából tejes.
Hozzávalók három nagy formához:
6 csésze liszt
1,5 csésze langyos tej
1,5 csésze cukor
3 egész tojás
10 dkg vaj + 5 dkg a töltéshez
1 kk só
1 kocka élesztő
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé felaprítva
2 kk fahéj
A tejben megfuttatom az élesztőt a cukor felével. Belekeverem a tojást, és a puha vajat. Hozzáöntöm a maradék cukrot, majd a lisztet is. Kidolgozom a tésztát, de a sót csak a végén adom hozzá. Ragadós tésztát kell kapnunk. Egy óra alatt a duplájára kelesztem langyos helyen. lisztezett deszkára borítom, majd meglisztezem a tetejét is. Három részre osztom, és mindegyikből hosszúkás téglalapot nyújtok.
Megkenem a maradék megolvasztott vajjal, és megszórom a fahéjjal elkevert csokoládéval. Feltekerem, és három részre vágom a hurkákat. Sütőpapírral bélelek három őzgerinc formát, ebbe teszem a babka csíkokat keresztbe, egymás mellé mind a hármat. Hagyom még kelni 30 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Ha szerencsém van, akkor a végei nem befelé fordulnak sülés közben mint most, hanem kifelé, és olyan mint egy kinyílt virág. De egyszerűen nem tudom ezt a folyamatot befolyásolni.
Kitűnő reggelinek való, egy csésze tejjel.1600

13 hozzászólás a(z) “A zsidó konyha egyik remeke a babka” című bejegyzéshez

Ne haragudj, de én mint kezdő szakács nem értem teljesen hogy kell összeállítani a süteményt. Feltekerem mint egy rétest? És úgy vágom 3 részre? Nagyon gáz, de nem tudom elképzelni:S:P Előre is köcce a segítséget!

Csak annyira unom már a sok névtelen okostojást!
Hozzám is mindig bekommentelnek okosságokat. Most ennek is mi értelme volt? Nekem teljesen logikus a recept leírása.
Ja, csak egy háziasszony vagyok, nem profi.

ez még virágnyílás nélkül is kimeríti a nyilvános izgatás fogalmát! jól értem, hogy a tészta darabokat úgy kell egymás mellé tenni a formába, hogy a vágott szélek a forma széles oldala felé nézzenek?
ja és mekkora a csészéd? köszi!

Vélemény, hozzászólás?