
Mit mondjak? Valami eszméletlen finom!
Ritkán írok olyan recepteket, amiben nehezen beszerezhető hozzávalók vannak, de ebből most kihagyhatatlan a narancsvirágvíz. Ez már egy kicsit más változata az egyszerű török pudingnak. Igyekszem kideríteni, hogy hol kapható, nekem volt itthon, de szinte biztosra veszem, hogy a Culinárisban van.
Persze én is változtattam a recepten, rögtön a torta alapon, mert nem volt kedvem piskótát sütni, aztán az eredetiben nincs mandula, viszont a tejbe kéne főzni, majd leszűrni fél csésze rózsabimbót, ami ugye nincs itthon momentán.
Hozzávalók:
15 dkg dán vajas keksz ledarálva
3 dkg vaj
narancslé (annyi, hogy gyúrható masszát kapjunk a kekszből)
50 dkg mascarpone
5 dl tejszín habbá verve
10 dkg cukor
3 tojás fehérje
5 csepp narancsvirágvíz
2,5 dl tej
10 dkg mandula lisztté darálva.
9 lap zselatin
A kekszet elkeverem a vajjal és a narancslével, majd egy 26 cm széles, sütőpapírral borított tortaforma aljába nyomkodom.
A zselatinlapokat beáztatom annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. (Az van, hogy én tulajdonképpen undorodom a zselatintól, de néha egyszerűen muszáj használni. Ilyenkor inkább a lapban kapható változatot veszem, mert annak nincs olyan rettenetes enyvszaga. Tudom, csontból van, milyen szaga legyen? De enyvet se nyalogatnék szívesen…)
A tejet felforralom, beleszórom a mandulát, belecseppentem a narancsvirágvizet, és hagyom lehűlni. A tojás fehérjét a cukor egy részével kemény habbá verem. A maradék cukrot villával a mascarponéhoz keverem.
A mandulás tejhez keverem a tojásfehérjét kanalanként, majd az egészet óvatosan a mascarponéba forgatom. A habbá vert tejszínt is bele forgatom.
Végül kinyomkodom a zselatinlapokat, mikróban 15 másodperc alatt megolvasztom, de nem főzöm, és óvatosan a sajtkrémbe keverem.
Az egész masszát a tortaformába töltöm, és négy órára a hűtőbe teszem.
A tetejét lehet rózsaszirommal, párcsepp rózsavízzel, vagy narancsvirágvízzel ízesített zselével díszíteni. Mivel a cseresznyeszezon közepén járunk, tettem rá pár szem ropogós cseresznyét is.

14 hozzászólás a(z) “Malabi krémtorta” című bejegyzéshez
Eszter, zselatin helyett tökéletesen működik az agar-agar. Bár annak meg tenger-szaga van, de az még mindig jobb szerintem, és zselésedés után nem érződik semmi. Bioboltokban kapható.
Sziasztok!
Valóban gyönyörű lett a tortád és biztosan isteni finom is!
Én a Lehel piac aljában lévő keleti boltban vettem másfél éve 550 Ft volt egy 3 dl-es üveggel mindkettő. Még mindig sok van bennük, pedig már ajándékoztam is belőlük – kiporciózva helyes üvegekbe olcsó és szuper gasztroajándék szerintem.
Orsi
huhhh…
konnyu, legies.
Na, majd kicsit tobbet futok…
Hahó!
Lehet Albert keksszel is? az van itthon…
Gyönyörű desszert! Nagyon tetszik, szép a fotó is!
Ez valami csodaszép:). Ma annyi desszertet készítettek a blog író lánykák, hogy szinte az olvasás közben összefolyik a nyál a számban. Gyorsan nekem is kell valamit alkotni:).
Pécsett az Árkádban lévő Harmónia izéhogyishívják üzletben a pécsváradi pék mellett szokott lenni.
Narancsvirágvíz és rózsavíz kapható a Szép kis Indiában is, a Wesselényi úton. Alagsorban van az élelmiszer részleg, amikor én vettem (kb 3-4 hónapja), akkor 500 Ft volt mindkettő. 2-3 dl-esek.
Ez vmi alomszep lett! A cukor mennyiseg alapjan talan nem is olyan nagyon edes… szulinapi tortanak se utolso, ahogy nezem! kiprobaljuk!
Illetve lehet kapni az arab elelmiszerboltban is narancsviragvizet(kek metro, Ferenc korut, Corvin mozi elotti feljaronal feljove, elindulva a Blaha ter fele, nehanyadik bolt). Szinten hasonlo ara van.
A WestEndben a HummusBar-ban is lehet malabit enni – jo-jo, a hazi biztos finomabb -, en is beleszerettem… 🙂 koszi a receptet
Narancsvirágvíz keleti boltokban kapható, szerintem még a török hentesnél is láttam, de Lehel téren a török boltban, szír boltban Budán, körúti keleti fűszereseknél láttam.
LP
Akkor ez a probléma meg is oldódott. Köszönöm!
Narancs virágvíz kapható = Vásárcsarnok alagsori Ázsiai Bolt kb. 400FT egy 2-3dl üveg, de az nagyon sokáig elég 🙂
Péntek reggel van! 🙂