Kategóriák
Egyéb kategória

Malabi krémtorta

A malabi tulajdonképpen egy mandula puding rózsavízzel. Eredetileg török desszert, de nagyon népszerű Izraelben is. Ez a torta Janna Gur receptje, amit a most kölcsönkapott könyvéből készítettem el.
Mit mondjak? Valami eszméletlen finom!
Ritkán írok olyan recepteket, amiben nehezen beszerezhető hozzávalók vannak, de ebből most kihagyhatatlan a narancsvirágvíz. Ez már egy kicsit más változata az egyszerű török pudingnak. Igyekszem kideríteni, hogy hol kapható, nekem volt itthon, de szinte biztosra veszem, hogy a Culinárisban van.
Persze én is változtattam a recepten, rögtön a torta alapon, mert nem volt kedvem piskótát sütni, aztán az eredetiben nincs mandula, viszont a tejbe kéne főzni, majd leszűrni fél csésze rózsabimbót, ami ugye nincs itthon momentán.
Hozzávalók:
15 dkg dán vajas keksz ledarálva
3 dkg vaj
narancslé (annyi, hogy gyúrható masszát kapjunk a kekszből)
50 dkg mascarpone
5 dl tejszín habbá verve
10 dkg cukor
3 tojás fehérje
5 csepp narancsvirágvíz
2,5 dl tej
10 dkg mandula lisztté darálva.
9 lap zselatin
A kekszet elkeverem a vajjal és a narancslével, majd egy 26 cm széles, sütőpapírral borított tortaforma aljába nyomkodom.
A zselatinlapokat beáztatom annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. (Az van, hogy én tulajdonképpen undorodom a zselatintól, de néha egyszerűen muszáj használni. Ilyenkor inkább a lapban kapható változatot veszem, mert annak nincs olyan rettenetes enyvszaga. Tudom, csontból van, milyen szaga legyen? De enyvet se nyalogatnék szívesen…)
A tejet felforralom, beleszórom a mandulát, belecseppentem a narancsvirágvizet, és hagyom lehűlni. A tojás fehérjét a cukor egy részével kemény habbá verem. A maradék cukrot villával a mascarponéhoz keverem.
A mandulás tejhez keverem a tojásfehérjét kanalanként, majd az egészet óvatosan a mascarponéba forgatom. A habbá vert tejszínt is bele forgatom.
Végül kinyomkodom a zselatinlapokat, mikróban 15 másodperc alatt megolvasztom, de nem főzöm, és óvatosan a sajtkrémbe keverem.
Az egész masszát a tortaformába töltöm, és négy órára a hűtőbe teszem.
A tetejét lehet rózsaszirommal, párcsepp rózsavízzel, vagy narancsvirágvízzel ízesített zselével díszíteni. Mivel a cseresznyeszezon közepén járunk, tettem rá pár szem ropogós cseresznyét is.

14 hozzászólás a(z) “Malabi krémtorta” című bejegyzéshez

Sziasztok!

Valóban gyönyörű lett a tortád és biztosan isteni finom is!

Én a Lehel piac aljában lévő keleti boltban vettem másfél éve 550 Ft volt egy 3 dl-es üveggel mindkettő. Még mindig sok van bennük, pedig már ajándékoztam is belőlük – kiporciózva helyes üvegekbe olcsó és szuper gasztroajándék szerintem.

Orsi

Narancsvirágvíz és rózsavíz kapható a Szép kis Indiában is, a Wesselényi úton. Alagsorban van az élelmiszer részleg, amikor én vettem (kb 3-4 hónapja), akkor 500 Ft volt mindkettő. 2-3 dl-esek.

Illetve lehet kapni az arab elelmiszerboltban is narancsviragvizet(kek metro, Ferenc korut, Corvin mozi elotti feljaronal feljove, elindulva a Blaha ter fele, nehanyadik bolt). Szinten hasonlo ara van.
A WestEndben a HummusBar-ban is lehet malabit enni – jo-jo, a hazi biztos finomabb -, en is beleszerettem… 🙂 koszi a receptet

Vélemény, hozzászólás?