
Ez a céklás étel annyira bejött nekünk már egy hónapja, hogy muszáj itt a Fűszeresen is megosztanom. Tavaly ez a céklasaláta vitt mindent nálunk, de ’asszem 2010-ben ledöntötte a trónról Jamie receptje. Pár dolgot változtattam csak rajta, például nem bébicéklát sütöttem alufóliába tekerve, hanem apró kockákra vágott céklát sütöttem kacsazsíron. Aztán friss kakukkfüvem se volt itthon, ezt konzerv zöldborssal pótoltam, és kevertem a túróhoz egy kis fokhagymát és tejszínt is. Na jó, csak az alapot hagytam meg az eredeti receptből, de úgy gondolom, hogy pont azok a jó receptek, amiket tovább lehet gondolni, át lehet alakítani.
Pár napig nem lesz cékla, mert Gábor már szólt, hogy egy kicsit pihentessem a témát. Nem értem, reggel volt csak cékla egy csepp olívaolajjal és balzsamecettel, kevés sóval és borssal a sajt mellé, meg vacsorára ez. Ja, és tegnap, meg a hétvégén…
De hát tél van, a téli cékla szezonja! És alig várom már a nyári céklát 🙂
Hozzávalók:
4 fej cékla (én azt a hosszúkás fajtát szeretem)
3 ek kacsazsír
tengeri só
bors
25 dkg túró
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
0,5 citrom leve és héja
1 ek konzerv zöldbors
5 ek extraszűz olívaolaj
só, bors
A céklát két centis kockákra vágom, sózom, borsozom, és a kacsazsíron puhára sütöm.
A túrót összekeverem a tejszínnel, apróra vágott fokhagymával, a citrom levével és héjával, majd sózom, borsozom. Ezt a fűszeres túrót kanalazom az elkészült céklára, majd meglocsolom az olívaolajjal és a konzervborssal.
Nagyon finom lett volna egy kevés friss kapor a tetején, nyáron nem fogom kihagyni!
Ha kacsazsír helyett olívaolajat használok, akkor vega, és persze a húst is műanyag 🙂
12 hozzászólás a(z) “Jamie Oliver céklája” című bejegyzéshez
1. Mi az a cékla mellett?
2. Miben más a tengeri só, mint a sima? (én görög sót használok) Csak itt van jelentősége?
Nagyon vonzó, talán kipróbálom
Eszter, bocsi az off topic-ért, de az előbb kaptam ezt a linket, gondoltam megosztom:
http://csiten.blogspot.com/2010/01/demonstracio-20100205.html
Ma demonstráció a tokaj-hegyaljai szalmaégető ellen.
Sok sikert!
Régóta olvasom a blogod, jó pár finom ételt köszönhetünk Neked. Amiért nagyon hálás vagyok, az a rugelach. Az említett könyv már megvan pár éve, nagyon sok használható receptet tartalmaz. Az egyik kedvencünk pont amiről beszélsz. Mi az eredetit szoktuk csinálni, a túró pedig ricotta. Isteni.
Köszi Eszter! Ma jobban megnézem azt a polcot a boltban! 🙂
Igen, köszönöm, javítottam.
Konzerv zöldbors: nem újdonság, szerintem rendszerváltás óta ott van minden nagyobb üzlet polcán, és 2-300 forint mindössze. Az olajbogyók, kaprik környékén érdemes keresni
Bocsi, csak szólok, hogy van egy elírás a receptben, nem eget rengető, mert szerintem mindenki tudja, hogy céklát szerettél volna írni, de gondoltam, hogy lehet kijavítanád 😀
"Ezt a fűszeres túrót kanalazom az elkészült túróra"
3 órát sütni kell a fokhagyma gerezdeket? Csináltam már ilyet, de akkor egészben volt a fokhagyma és alufóliába volt csomagolva. Gondolom egy tepsin szétterítve sültek a fokhagymák… és nem sültek szét? Vagy az a lényeg, hogy pépes legyen? Bocsi a hülye kérdésekért … meg kell csinálnom, megláttam, hogy Tapas és elment az eszem 😀 😀
Szia Eszter!
Régóta olvasom egy kedves krétai hölgy, Maria blogját. http://organicallycooked.blogspot.com/
A cékla kapcsán eszembe jutott, hogy felhívjam rá a figyelmed. Lehet, hogy olvasgattál már Nála. Ha mégsem, nézd meg a tegnapi céklás receptjét. Talán tetszeni fog ez a variáció is.
Üdv.:
Kati
Ez nagyon jól hangzik! De továbbképzést kérek: konzerv zöldbors? Hol és honnan? "Zöldfülű" jeligére :)))
Kedves Eszter,
mi az a konzervbors? Lemaradt az ó betű, vagy ez egy új trendi cucc?
Köszi!
Nyami. Azért próbáld ki a "hosszúkásat" is alufóliában sütve – összehasonlíthatatlan az íze! 🙂
A készítés menetét a végén olvasd el mégegyszer 🙂