
Hát, nem kirándulással telt a hétvége! 🙂
Tavaly pont a pünkösdi hétvégén volt ilyen hideg esős idő, emlékszem akkor is lemondták a programunkat, csakúgy mint most. De ha belegondolok inkább most legyen ennyire hideg és eső, mint a hosszú hétvégén. Nem vagyok büszke az eltelt programra, de szombat reggel sikerült csak kimozdulni kicsit, utána elkezdődött az özönvízszerű esőzés, és mi csak a házban kuksoltunk, néha elmentünk egy plázába, hogy valahol rohangálhasson a gyerek. Hasonló családokkal találkoztunk: szülők, akik nem szólnak rá a gyerekre, amikor az akadálypályának használhatja a folyosókat, székeket és asztalokat. Valahol muszáj mozogni ilyenkor is.
Bekapcsoltuk a fűtést is, és igazán jól esett a sütő melege, amikor megsült benne a kenyér.
Hozzávalók:
Első nap:
30 dkg simaliszt
2 dl hideg víz
1 csapott kk szárított élesztő
Bekeverem a tésztát, hagyom egyszer megkelni, majd kinyomkodom belőle a levegőt. Szorosan egy nylonzacskóba kötöm, és beteszem a hűtőbe.
Másnap:
50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl hideg víz
1 ek fekete hagymamag
3 kk só
1 kk cukor
1 dl olívaolaj
+ az előző nap bedagasztott tészta
Mindent jól kidolgozok a dagasztó géppel, majd letakarva a duplájára kelesztem. Ez sok idő, ha ráérünk, olyan 3-4 óra. Ha nincs időnk, akkor mehet bele meleg víz, úgy egy óra alatt megkel.
Miután megkelt megformázom, hagyom egy újabb órát kelni. megszórom liszttel, és 300 fokra előremelegített sütőbe tolom. A hőmérsékletet azonnal mérsékelem 240 fokra. Kb. 30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha kongó hangot ad az alja.
Vajjal az igazi!
8 hozzászólás a(z) “Parasztkenyér” című bejegyzéshez
Melinda, nekem forma nélkül sült meg.
Edit, simán tehetsz bele friss élesztőt is, nekem most épp szárított volt itthon.
Kedves Eszter,
Elfelejtettem por élesztőt venni, friss élesztővel is jó lesz?
Köszönöm a válaszod. Edit
Bele kell tenni valamilyen formába, vagy anélkül sül?
Eszter, értettem a rendreutasítást, de "tetszett" volna precízen fogalmazni a címben. Nekem a parasztkenyér külön jelző nélkül,magyar. Ha értesz …
Noémi, jól melegítsd fel a sütőt, és amikor már 220 fokot mutat, akkor még ne nyisd ki az ajtót negyed óráig. Csak utána tedd be a kenyeret szerintem jó lesz.
Benikuty, nem csak Magyarországon voltak parasztok. Ez pl ha jól emlékszem orosz kenyér.
Nem szeretnék kötözködni, de ez akkor sem parasztkenyér. Az legalább három kilós volt, mert egy hétre sütöttek régen, és fehér lisztből.
Amúgy nagyon jól néz ki, csak a vajat vastagabban kenném:)
Szia!Nekem csak 220fok a legmagasabb hőmérséklet a sütőmben.Szerinted így neki se álljak ennek a gyönyörű kenyérnek?Köszönöm válaszod!
Parasztkenyér, nesze b+!
Ezt nem bírtam kihagyni, elnézést kérek!
medvedr