Kategóriák
Egyéb kategória

Vaníliahab

málna philadelphia7.jpgÉn kérem diétázok. Legalábbis igyekszem odafigyelni. Ezt el kell mondanom, így tényleg nem merek bemenni egy cukrászdába, nehogy egy ismerősbe botoljak, aki kérdőre vonhat. De nem bírom tovább, muszáj egy kis édeset ennem! És decemberben annyi flódni, bejgli, rugelach és más hasonlóan tömény sütemény fordult meg az asztalunkon, hogy muszáj volt valami könnyűt készítenem. És ha már diéta, akkor legalább én szabályozhatom a szénhidrátot.
Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nem az édesség az igazi buktató, sokkal inkább a tészta lenne az, amire elcsábulnék. Igaz, tudatosan igyekszem elkerülni azokat a szituációkat, ahol elbukhatok, de szerencsére nem vagyok nagyon szigorú magammal. Ma pl. vacsorázni megyek, de ettől még holnap visszaáll a rend, és nem hagyom abba az egészet már január kilencedikén. Tegnap megmértem a vércukromat, teljesen rendben van, de az ördög nem alszik, negyed évente rendszeresen mérek. Remélem nem lesz igaza a diabetológusnak, és nem találkozunk vele tíz év múlva!

Hozzávalók 4 adaghoz:
3 tojás szétválasztva
1 doboz Philadelphia krémsajt (Light verzió, ha már…)
1 rúd vanília kikapart magjai
3 ek nyírfacukor (vagy más, ami édesít)
1 kk reszelt lime-héj
1 kk lime-lé
málna (természetesen ilyenkor fagyasztott)
4 ek málnalekvár

A tojás fehérjét kemény habbá verem a cukor felével. A tojások sárgáját habosra keverem a cukor másik felével, a vaníliával, a lime héjával és levével, majd beledolgozom a Philadelphia krémsajtot is. Összeforgatom a tojás fehérjével, és félig töltöm a masszával a poharakat. Erre málnalekvárt kanalazok, majd jöhet a málna. Újabb krém következik, a tetejére pedig ismét málna.
Mielőtt megennénk, érdemes fél órára betenni a hűtőbe.
Szénhidrát/adag: 10 gramm

9 hozzászólás a(z) “Vaníliahab” című bejegyzéshez

Szerintem ez így ebben a formában nem diétás.

– krémsajt (semmilyen tejtermék nem jó, esetleg a kemény sajtok, ha már mindenképp sajt)

– nyers tojás (A nyers tojás avidin-je a biotin antivitaminja, tehát a hőkezeletlen tojás fogyasztása a fertőzések [szalmonella] mellett vitaminhiányhoz vezethet.)

– lekvár (tele gyorsan felszívódó szénhidrátokkal és/vagy fruktózzal)

A többi stimmel 🙂

@Chessterfield:

ne essünk túlzásokba – a vaníliahabot az ember nem “fogyasztja” olyan rendszerességgel és mennyiségben, hogy a benne levő, egy adagra számítva talán 1/6? nyers tojás vitaminhiányt okozó hatásával kellene foglalkozni.

a szalmonella-fertőzés veszélye detto: nem egy nyári napközistábor terepre kiszállított édességére tett javaslatot a szerző :).

Vélemény, hozzászólás?