
Szerencsére a datolya nem drága gyümölcs, de friss változatához sajnos nagyon ritkán lehet Magyarországon hozzájutni, pedig az annyival finomabb, mint az alma a szárított almához hasonlítva. Persze ez a süti is szárított datolyából készült.
Egyik kedves könyvem a Zariffa, egy datolyakereskedő édesapa lányáról szól. Miközben a könyvet olvastam, végig azon gondolkoztam, hogy micsoda nehezen megszerezhető kenyér lehetett az akkoriban is, annak tükrében, hogy Magyarországon is a legolcsóbb aszalt gyümölcs, pedig nagyon messziről érkezik.
Tegnapi enyhe depressziómat ezzel a süteménnyel kezeltem, mondhatom működött.
És hogy mitől a legdrágább?
Miközben készítettem, tönkretettem Lila Füge Kitchen Aid turmixgépét. Nem a datolya volt a hibás, remélem nem is én, minden esetre az sokat mondó, hogy amikor betelefonáltunk a szervízbe, rögtön tudták mi ment tönkre és mi is történt. Típushiba. Nagyon bosszantó!
Az történt, hogy bekapcsoltam a turmixot, megrázkódott, leállt. Levettem a tálat, és a tál fém lapátja szétforgácsolta a motor gumi csellentyűcskéjét. Javítható, de 10.000 forint. 🙁
Hozzávalók:
40 dkg magozott datolya
10 dkg durvára vágott dió
2 ek rózsavíz
1 kk fahéj
1 kk őrölt szegfűbors
1 kk őrölt szerecsendió
1 dl extraszűz olívaolaj
1 tojás (el is hagyható a vegánoknak)
kb 1,5 dl víz
1 zacskó sütőpor
2 csomag réteslap
+ 2 dl extraszűz olívaolaj
2 dl méz
egész mandula szemek
A datolyát késes robotgéppel (vagy turmixal) felaprítottam. Vízzel, rózsavízzel, tojással és olajjal lazítottam. Beledolgoztam a fűszereket és a sütőport.
A réteslapokat hármasával nedves konyharuhára fektettem, és megkentem olajjal.
Nyolc részre osztottam, majd mindegyik részbe egy-egy kanálnyi datolya masszát tettem. Felcsavartam és a végét benyomkodtam. Tetejére egy-egy szem mandulát nyomtam, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toltam, ahol aranybarnára sütöttem.
Mikor kivettem a sütőből a mézet elkevertem olajjal, és rálocsoltam a sütikre. Egy óra alatt beszívta ezt is.
Nem egy diétás darab 🙂
11 hozzászólás a(z) “A világ legdrágább süteménye” című bejegyzéshez
Szia Eszter,
Köszönöm az olvasmány tippet, a Zariffa lett az egyik m
" minden idők" kedvence nálam. Timi
Aki az egy tojást elhagyja az má'hihetetlenül vegán,
üdv.medvedr
Hát én tuti írnék a gyártónak, mielőtt a magyar szerviznek 10ezer forintot fizetek, ha már típushiba, és kapásból ismeri a szerviz, akkor szerintem a gyárnak módosítania kellett volna már…
Hmmm ez nagyon finom lehet. A rózsavíznek valóban eléggé parfümös íze van… van itthon egy üveggel, de nagyon lassan fogy : )))
Kimaradt a hozzávalók közül az 1 db gumicsellentyű 🙂
A rózsavíz annyira parfümös, hogy totál elnyomja az olíva ízét. egyébként ez egy autentikus líbiai recept, és olívát írnak hozzá.
Szia!
Az olívaolajtól nem lett jellegzetes illata/íze?
Egyébként brutálisan jól hangzik ez a recept, a céges karácsonyi bulira elő is jegyzem… 😀
Igen, sajnos az! Ittunk is egy vodkát a nagy ijedségre!
Jujj, azt a szuper gépet a férjétől kapta szülinapjára, ugye? Még jó, hogy javítható 🙂 A süti bizos finom, majd kipróbálom. Egyik sütid sem diétás darab 🙂
Csodás! Az én sütim! 🙂
Karácsonyra el is készítem majd, köszönöm szépen!
Ettem egyszer ilyet, azt is te csináltad, pedig mi nem is ismerjük egymást. Abban több féle aszaltgyümölcs volt, és azóta se ettem hasonlóan finom édességet!
Nagyon örülök a receptnek!