
A zsidó konyha legalább száz féle kalácsot tudhat magáénak. Ilyen a babka is, ami egy csokoládés kalácsféle, ezer változattal. Babka néven sütik Kelet-Európában több helyen is, de abba mindenféle aszalt gyümölcsöt is szoktak szórni. Meg kell mondjam, nem rontja el egyáltalán! Az eredeti kóser zsidó mégis a csokoládés. (Zsuzskának hála, aki most London zsidó negyedében él, megint feltölthettem a kóser csokoládé készleteimet, úgyhogy lesz miből dolgoznom hanukára.)
Van, aki a babka tetejét morzsával szórja meg, van aki fahéjjal hinti, de olyan is akad, aki tojással keni, mint a hagyományos barheszt. A sütemény tejjel, és vajjal készül, tehát kóserság szempontjából tejes.
Hozzávalók három nagy formához:
6 csésze liszt
1,5 csésze langyos tej
1,5 csésze cukor
3 egész tojás
10 dkg vaj + 5 dkg a töltéshez
1 kk só
1 kocka élesztő
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé felaprítva
2 kk fahéj
A tejben megfuttatom az élesztőt a cukor felével. Belekeverem a tojást, és a puha vajat. Hozzáöntöm a maradék cukrot, majd a lisztet is. Kidolgozom a tésztát, de a sót csak a végén adom hozzá. Ragadós tésztát kell kapnunk. Egy óra alatt a duplájára kelesztem langyos helyen. lisztezett deszkára borítom, majd meglisztezem a tetejét is. Három részre osztom, és mindegyikből hosszúkás téglalapot nyújtok.
Megkenem a maradék megolvasztott vajjal, és megszórom a fahéjjal elkevert csokoládéval. Feltekerem, és három részre vágom a hurkákat. Sütőpapírral bélelek három őzgerinc formát, ebbe teszem a babka csíkokat keresztbe, egymás mellé mind a hármat. Hagyom még kelni 30 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Ha szerencsém van, akkor a végei nem befelé fordulnak sülés közben mint most, hanem kifelé, és olyan mint egy kinyílt virág. De egyszerűen nem tudom ezt a folyamatot befolyásolni.
Kitűnő reggelinek való, egy csésze tejjel.

13 hozzászólás a(z) “A zsidó konyha egyik remeke a babka” című bejegyzéshez
Köszönöm a gyors választ!
És gratulálok a bloghoz! Már csak olvasni is élvezet:)!
További sok sikert!
Igen, úgy kell csinálni, ahogy írod. Elöbb feltekerni, majd a tekercset háromba vágni, és azokat tenni a formába.
Ne haragudj, de én mint kezdő szakács nem értem teljesen hogy kell összeállítani a süteményt. Feltekerem mint egy rétest? És úgy vágom 3 részre? Nagyon gáz, de nem tudom elképzelni:S:P Előre is köcce a segítséget!
Csak annyira unom már a sok névtelen okostojást!
Hozzám is mindig bekommentelnek okosságokat. Most ennek is mi értelme volt? Nekem teljesen logikus a recept leírása.
Ja, csak egy háziasszony vagyok, nem profi.
Kedves nételen, köszönöm az észrevételed.
Tami, köszi, de semmi gáz, nem az a címe a blogomnak, hogy Profi gasztrobog 🙂
Borzasztóan neveletlen dolog névtelenül kommentelgetni.
Semmi baj Eszter mértékegységeivel.
Borzasztóan nem profihoz méltó, három különböző mértékegységet megadni egyazon receptben.
ez pont olyan fajta kalácsnak hangzik, amit szeretek, ráadásul csokoládés belül és jól harmadolható, pont nekünk való, köszi 🙂
köszönöm!
Remélem sikerül majd!
Chlii, egy bögre=2,25 dl
És pont úgy kell tenni, ahogy írod 🙂
ez még virágnyílás nélkül is kimeríti a nyilvános izgatás fogalmát! jól értem, hogy a tészta darabokat úgy kell egymás mellé tenni a formába, hogy a vágott szélek a forma széles oldala felé nézzenek?
ja és mekkora a csészéd? köszi!
Ez valóban csodásan hangzik!
Ezt muszáj kipróbálnom a héten!!! Érzem a sütés illatát már most! Köszönöm, megint a remek rceptet!
Szép napot!