Kategóriák
Egyéb kategória

Az étel, ami nem is létezik

broccoli-kid.pngMúlt héten egyik reggel úgy ébredtem, hogy brokkoli főzeléket KELL főznöm ebédre, különben valami nagy szerencsétlenség fog történni. Meg is vettem a hozzávalókat, de hazafelé a piacról el kezdett motoszkálni a fejemben a gondolat, hogy brokkoli főzelék nem is létezik.

Mert ettem-e már én egyáltalán ilyen ételt?!

Nem, még soha. Gyorsan beírtam a keresőbe, ki is derült, hogy bár létezik VALAMI, amit brokkoli főzeléknek hívnak, de azt senki nem meri megkóstolni. Legalábbis ezt sejtette, hogy minden receptnél találtam valami utalást arra, hogy ezt a zöld színű, furcsa szagú, érdekes állagú izét a felnőttek bizony nem eszik meg, viszont a saját gyerekeiknek elkészítik, sőt! Elvárják, hogy azt a gyerek meg is egye.

Volt, ahol májat turmixoltak bele, mert a gyerek nem szereti a májat, és így a brokkoli elnyomja az ízét. Fincsi, mi?
Aztán hazajött a férjem, megkérdezte mi a vacsora, elmondtam, kicsit hümmögött, töltött egy pohár bort, aztán ő is feltette a kérdést: Te, létezik egyáltalán ilyen étel?
Azt válaszoltam, hogy az mindegy, de fasírt is van a tetején. Megnyugodott.
Preventing-Childhood-Eating-Disorders-and-Food-Anxiety.jpg
Mi a gáz a brokkolival?

1, Sok szülő utálja a brokkolit, de mégis azt gondolja, hogy a gyereknek muszáj szeretni, mert annyira egészséges. Úgy tűnik, a gyerek nem hülye. Leveszi anyu legkisebb fintorát is, miközben az ő szája felé közelít az “edd meg szépen, nagyon finoooom!” zöldség.
2, Tuti megtapsolnák a dietetikusok a gőzben párolt brokkolit, de lássuk be, ha egyszer borítékolható a kudarc, felesleges próbálkozni. A gyerekek valamiért jobban buknak a paradicsomos makarónira.
3, Nem csak brokkoli főzelék, de Broccoli Monster is létezik. Már pedig ha a Szezám utcában ismerik, akkor bizony nem dughatjuk a fejünket a homokba. Lehet, hogy a mi gyerekünk is találkozott már vele.
mother-son-grimacing-broccoli-604_0.jpg
De több helyen olvashattam a folyamatról, aminek a végén sikerült valami olyan pempőt főzni, amit csak megevett a csemete, az ötödik próbálkozás után. Arról persze sehol nem esett szó, hogy anyu vagy apu is ezt vacsorázta volna, vagy esetleg a nagyobb tesó aznap nem akart hamburgert. Úgyhogy én már okosabb voltam, kapásból valami olyat főztem, ami szerintem át megy a léc felett. És valóban. Minden nyafogás nélkül megették a srácok is vacsorára, sőt, másnap ebédre is. Bátran kijelenthetjük: a brokkoli főzelék létezik.
brokkoli főzelék1.jpg
child_eating_broccoli.jpgHozzávalók:
1 kg brokkoli
5 dkg vaj
1 fej hagyma
2 dl tejföl
1 dl Philadelphia jellegű krémsajt
2-3 ek frissen reszelt pramezán, vagy más, erőteljes ízű sajt
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
kevés cukor (tényleg jobb lett tőle)

A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A vastag fás szárát levágjuk, de nem dobjuk ki, hanem krumplipucolóval megpucoljuk, és lereszeljük.
A vajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a reszelt brokkoli szárat, a brokkoli rózsákat, és sózzuk. Nagyon kevés vizet öntünk alá, nem kell, hogy ellepje, különben leves lesz a vége és nem főzelék. Fedő alatt megpároljuk, de vigyázzunk, hogy ne főzzük pempővé!
Kivesszük a brokkoli felét, a másik felét leturmixoljuk. Ha nagyon hígnak találjuk, akkor tehetünk bele esetleg egy kis keményítőt, nekünk nem volt rá szükség.
Belekeverjük a többi fűszert, a tejfölt, a krémsajtot és a paramezánt is, majd visszatesszük a kiszedett zöldségeket. Felforraljuk, és már kész is.
broccoli.jpg
A képeket a főzelék kivételével a google dobta nekem, de mivel mindegyik több site-on, blogban, újságban szerepelt már, nincs más hátra, mint azt mondjam, bocsánat, de tényleg nem találom az eredetit.

40 hozzászólás a(z) “Az étel, ami nem is létezik” című bejegyzéshez

Ez nagyon jó lett, rég nevettem ennyit!
Talán még annyit hozzá, hogy én felnőtt koromban találkoztam először a brokkolival, és akkor már ízlett, de simán el tudom képzelni, hogy gyerekkoromban utáltam volna 🙂

Miért kell azt a sok finomságot elrontani brokkolival?
Egyszer kóstoltam,és azonnal tudtam,hogy az életben még egyszer nem akarok találkozni vele.Annyi finom zöld cuccos létezik,miért kell erőltetni ezt a gyötrelmet?

Kellő mennyiségű sajttal jöhet a karalábé főzelék, meg a zeller főzelék is. A kelbimbó se lenne rossz, de az vagy zöldköret, vagy frankfurti leves.
Brokkoli nálunk csak csőben sütve fogy el mindenki tányérjáról.
Ja, én sose főztem a gyereknek külön. Ettem vele a sütőtök főzeléket is. Nem is válogatnak, a kicsi nem eszi meg egyedül a gyümölcslevest, igaz, ő gyümölcsöt se eszik.

Főzeléket enni, főzni, akár szájadra hiába venni a szót, ŐSBŰN!
A legtöbb zöldséget szeretem, (kivéve szárazbab, lencse) még a brokkolit, zellert meg a kelbimbót is, de a főzelékektől irtózom. Mindnek más az íze, formája, állaga, mi a bűbánatért kell egyen-bébipapit csinálni belőlük? Egyetlen mentség lehetne ha az áldozatnak nincsenek se, fogai se ízlése, de akkor is inkább krémlevest, vagy puhára pároljuk.

megfőzni, kivajazott tepsire lerakni, megszórni sonkakockákkal, lilahagymakockákkal, sajtkockákkal, beborítani leheletvékony baconszeletekkel, megsütni,h a bacon ropogós legyen

sok tejföllel bezabálni

a gyerek ebben a formában kifejezetten szereti, krémlevesnek is megeszi

de ha elétennék egy zöld szmötyit, amiből kikandikálnak a zöld mócsingok, tuti világgá szaladna

@suo tempore: már nem azért, de a krémleves meg a főzelék között szerintem a brokkoli esetében nincs szignifikáns különbség.

Én szeretem a brokkolikrémlevest, amit, ha sűrűbbre sikerül, akkor szívesen nevezem főzeléknek is. Nekem aztán édesmindegy. 🙂

Amúgy a mi krémlevesünknek kb az a receptje, amit Eszter leírt. Lehet, hogy eddig mi főzeléket ettünk??!! 😀

krémleves: brokkoli, 2 nagy sárgarépa, 1 gyökér, darabka zeller, vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, kicsi krumpli, só, bors, esetleg egy csepp paprikakrém

darabokban megfőz, botmixer bele, tejföl

sűrítés szintén nem kell hozzá, csupa zöldség, kalóra alig

Bakker, soha nem értettem ezt az egyenutálatot, ami a brokkolit, és a kelbimbót övezi.
Én mindkettőt szeretem.
Szerintem a gyerek azt eszi meg, amit lát a szülőtől.
Bocs, a kutyám is engem figyel, ha erdőn, mezőn járva bármit a számba teszek, akkor ő is kér. Amúgy meg nem kóstolná.
Nálunk a kedvencek egyike a tejfölös brokkoli, roppanósra párolt brokkolit serpenyőbe borítok, alája pici vaj, rá annyi tejföl, hogy betakarja, kicsit utána sózok, összerottyan, kész. Hús mellé köretnek, vagy csak úgy magában is iszonyatos mennyiségek lecsúsznak. Ugyanez karfiollal is jó.
Mióta a tejfölök ilyen vacakok, hogy hő hatására savóra és valami pehelyre válik ki, azóta krémsajt, ömlesztett sajttal próbálok trükközni.
Ha valaki hozzájut creme fraiche-hez, vagy korrekt házi tejfölhöz, azzal biztos sokkal jobb, régen, amikor még hozzáfértem tisztességes, kézműves 30%-os tejfölhöz, azzal isteni krémes mártás lett a brokkolin.

Márpedig a gőzben párolt brokkoli igenis szép és finom. Nem én állítom, hanem a 4,5 éves lányom. Ritkán szoktam pizzát is sütni, abban is segít Janka, szereti gyurmászolni a tésztát, és olyankor kerül(ne) rá brokkoli is, de volt már olyan, hogy megette az egészet magában, mielőtt rákerült volna a tésztára, a sajt alá. Ha direkt brokkolis étel lett volna a vacsora, valószínűleg nem nyúlt volna hozzá.

(A brokkoli mellett szól az is, hogy nagyon könnyű termeszteni: nem kell feltétlenül palántázni, csak elszórod a magját és békén hagyod négy hónapig. Évente többször is lehet próbálkozni a vetéssel: márciustól július-augusztusig. Ha nem zabálják ki a hagynák a gyökerét, és időnként esik rá az eső, biztos a siker.)

t.

Csak egy kicsit off. Szimplán Vasárnap néven a Szimpla Kertben van vasárnaponként termelői piac, jó sok feldolgozott húsárut láttam, tejeseket, fűszereseket i tak dalse.Ez egy romkocsma különben, nyuggereknek a sör és az Unicum féláron volt-már ezért is érdemes :-))- Kazinczy u 4. most nyílt.

A friss brokkoli igen is finom, csak nem kell szarrá főzni, hanem fresh-en elkészíteni. Persze ha a szülő utálja akkor etesd junkfood-dal a gyereket. Ropi, kóla, chips. Sok cukor, semmi gyümölcs. A gyerekek imádni fogják.

Imádom a brokkolit! Sőt, a létező összes zöldséget is, igaz a vajon párolt friss céklalevél majdnem kifogott rajtam a múltkor, de csak az első falat volt furcsa, utána már ízlett.

A brokkolit viszont fokhagyma nélkül nem tudom elképzelni… valahogy nálam szerves részei egymásnak 🙂

(ma is rakott brokkoli volt az ebéd, sok sajttal és baconnel)

@fernel: Ha van CORA a közeledben, ott találsz minőségi tejfölt, a Geleji tejfeldolgozó “Íz és Hagyomány” tejfölére gondolok.
(a Gelej trapista is iszonyat finom)

Egyébként a 20%-os Nádudvari tejföllel sem volt még problémám… a többi meg macskának sem való!

Mindegyik gyermekem imádja a brokkolit, a spenótot és a sóskát (az egyik lányom a kertben nyersen szedi le a sóskaleveleket és eszi meg).

Csak annyi a dolog titka, hogy kiskoruktól kezdve konzekvensen benne kell lennie az étrendjükben és akkor megszeretik. Hozzáteszem, hogy egy brokkolikrémleves jól elkészítve, vagy egy jó kis csőben sült brokkoli királyi étel.

Sosem értettem a magyaros avagy magyar “főzelék” túlértékeltségét. Én szeretem a főzelékeket, sőt még brokkoli főzeléket is ettem nem egyszer (krémlevesnek +1 pont), de azt gondolom, hogy nálunk túldolgozzák szerencsétlen zöldségeket. Miért mindenáron főzelék?
Párolva, csőben sülve, vajban párolva, és ezer más módon miért nem jó?
A brokkoli szerintem sok más zöldséggel összepárolva isteni, de például szerencsésebben összeállított pizza feltétekkel (kukorica és tsa.) is jobban kijönnek az ízek. Hasonlóan hányatott sorsú növény felénk pl. a spenót. Máshol miért használják előszeretettel öntet, szósz alapanyagként, simán töltelékként vagy akár ízesítésre? Nálunk meg nagyjából főzelék és kész.

Szerintem a brokkoli utálat olyan lehet mint pl. a hagymaleves utálat. Amíg az ember nem eszik egy normálisan elkészített ételt, addig hiheti, hogy utálja. Én a hagymalevessel voltam így vagy a zöldbabos kajákkal sokáig.

A legjobban sikerült zöldségbevezetésem volt a gyermek életébe, amikor megismertettem a brokkolifogyasztásban rejlő huncut lehetőségekkel! A csemete úgy nézett a zöldséggel farkasszemet, mintha az ártatlan növény rögvest támadni akarná. Én pedig hiszek abban, hogy mindennek megvan az az elkészítési módja/trükkje, ahogy még a gyereknek is ízlik. Némi tanakodás után jött az isteni sugallat.Minden gyereket le lehet kenyerezni némi sült krumplival…(na nem a gyári, hanem az igazi burgonyából készülttel) Fogtam hát a serpenyőt, és pirítottam egy kis fej apróra vágott hagymát, majd dobtam rá kockára (nagy kockára) vágott főtt-füstölt császárt (kizárólag sovány, szép császár vehető), aztán megpároltam a brokkolit, és sütöttem néhány marék krumplit. Mindent lecsöpögtettem alaposan, majd összekevertem szépen, és egy tepsibe borítottam. Ráreszeltem egy kevés sajtot, és ment a forró sütőbe. A csimota tele szájjal, vigyorogva dicsérte a brokkolis sült krumplit! Azóta is sokszor kéri! És ebben a recipében a brokkoli csak enyhén párolt, majd addig sütött, míg a sajt el nem olvad, tehát nincs agyonfőzve, egészséges!
Ajánlom mindenkinek szeretettel!
Jó étvágyat!

úgy látom, sokan addig nem szerették a brokkolit, amíg meg nem kóstolták. én is ezek közé tartozom. egyszer gyorsan kellett ennem valamit, mert éhes voltam, vettem egy szelet pizzát, aminek a tetején ott árválkodott 2 szem brokkolidarabka. kidobjam? megegyem? megettem. és rájöttem, hogy finom.
azóta rendszeresen használom köretként karfiollal és kelbimbóval.

Egy egyszerű, visszafogottan ízesített krémlevesnél nincs is jobb….

A legjobb köret hús mellé, vagy öngamában:
gőzön párolt brokkolirózsákat (opcionálisan és gazdagítandó az ízeket, bármilyen egyéb párolt zöldség adható még mellé) beleforgatni jóóóó sok zúzott/tört fokhagymával megfuttatott olívaolajon + pici só.
Gyerekmentes zónában pepperoncinot is lehet az olajba törni. Valami isteni.

Ugyanezt (egyéb zöldségek nélkül) és kissé apróbbra törve, rá lehet önteni kifőzött durumtésztára (penne, fusili, conchiglia, stb.) rá egy kis parmezán, szintén remek.

Én nem szoktam agyonvariálni a brokkolit. Az ilyen hagyma,füstöltsajt,sonka,szalonnás változatok sztem pont elveszik a brokkolitól azt, amitől brokkoli… de hát ízlések és pofonok. 🙂

Szerintem nem a brokkolival van baj, hanem a tipikus magyar főzelékkel… Sz@rráfőzött zöldség csirizszerű rántásba keverve, az olcsón etetni a népet szinonimájaként (elnézést attól, aki szereti ezt a műfajt 🙂 ).
Én amíg nem magamra főztem soha nem voltam hajlandó megenni semmilyen főzeléket…se “anya kedvéjért”, se “apa kedvéjért”…mégis felnőttem! 🙂

Főzeléket még nem csináltam brokkoliból de a levest rendszeresen csinálok belőle, kb. uaz a recept, mint a tied!
Most tovább gondolkoztam, hogy besameles megoldással a spenótos mintájára elég jó gratin is lehetne belőle! 🙂 Azt tuti a legfinnyásabbak is megeszik! 🙂

Imádom a brokkolit, viszont semmilyen zöldséget nem vagyok hajlandó főzelékként megenni (szétfőzött, ecettel és cukorral “ízesített” gusztustalan trutyik…)

A brokkoli vagy csőben sütve (egyedül vagy más zöldségekkel), vagy párolva a legtutibb. Mikor párolom, akkor is összerakom más zöldségekkel: istenien megy a párolt sárgarépa, párolt karfiol, nyers répa, valamilyen saláta, kis csíra keverékekhez, egy kanálka majonéz, az egész bele egy pitába…
A legeslegjobb vacsora; az egyetlen, ami a testkontrollos időkből fennmaradt.. (Lehet hozzárakni más zöldséget is, ami éppen terem alapon.)

Vélemény, hozzászólás?