Hétvégén két New Yorki lány bagelét ettük, és az egyik teljesen más módon készíti, mint ahogy én eddig tettem. Nem mintha nem lennék megelégedve az eddigi recepttel, de érdemes ezt az újat is kipróbálni, az biztos. Ráadásul, az egyik lány dédapja pék volt Varsóban a háború előtt, úgyhogy simán lehet, hogy egy valódi, reinkarnálódott pékkel volt módom erről beszélgetni.
Na de komolyan, nekem nagyon bejött ez a gőzölős dolog, és bagelnek se feltétlen szükséges ezek szerint a főzés, aki siet, az nyugodtan főzze továbbra is a bageleket. Tormás cottage chese-t tettünk bele, és igen, természetesen túróval is finom, de én még mindig azt mondom, hogy a bagel igazi párja a Philadelphia krémsajt és kész. Nem mondom, arra jöhet a füstölt lazac, vagy snidling, esetleg rukkola, vagy a gyerekeknek (vagy nekem) eper.
Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
4 g szárított élesztő
6 dkg cukor
4 g szárított élesztő
6 dkg cukor
csipet só
2,5 dl meleg víz
2,5 dl meleg víz
1 kk szódabikarbóna a főző, vagy gőzölő vízbe
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd nyolc egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk, amit hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva negyven percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kiskanálnyi szódabikarbónával. Beletesszük a párolóbetétet, és lefedve 5 percig gőzöljük benne bageleket, megkenjük tojássárgájával, eseteleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd nyolc egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk, amit hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva negyven percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kiskanálnyi szódabikarbónával. Beletesszük a párolóbetétet, és lefedve 5 percig gőzöljük benne bageleket, megkenjük tojássárgájával, eseteleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
10 hozzászólás a(z) “Bagel újra” című bejegyzéshez
Olyan fém rácsod van, amire a tortát kell tenni hűlni? Az is jó.
Nincs ötleted, hogy gözölő betét helyett mit használjak (ha gőzölni seretném ? 😉
Nem bírtam (volna) ki reggelig, annyira kíváncsi voltam. Most lett kész, nagyon finom, a teteje megpirult szépen, belül meg puha maradt. Az sem zavar, hogy itt-ott kifolyt a töltelék… Felét mákkal szórtam, felét szezámmaggal. Ha teljesen kihűl, csomagolom is a három iskolásnak (férj + 2 nagyobb gyerek). A kicsiknek is hagyunk azért… 🙂
Köszönöm, Eszter!
Szilvi
Szia Eszter,
Tegnap este a Bagel recepted alapján összegyurtam a hozzávalókat és egy nylonzacskóba betettem a hűtőbe. Reggel nyujtóttam,feltekertem és kellni hagytam, majd gőzöltem és megsütöttem. Légkeveréses sűtőben 15 perc alatt megsült. Kérdésem az lenne, hogy milyen állagúnak kell lennie. Mert egy nagyon tömör, kivül kemény -ropogós-perecszerű "sütemény" lett. Nagyon finom, de mivel még nem ettem bagelt, nem tudom mindent jól csináltam-e?
tegnap este bagelt sütöttem. Nem volt otthon elég finomliszt, a fele rétesliszt lett. Reggel a párom ismét belémszeretett. Kávéval és vajjal nagyon fincsi volt.
Szia Bence! Sajnos nincs tv-m, és ezt már két éve forgatták. Valahol megvan dvd-n, hétvégén megnézem, és megpróbálok válaszolni. Bocs…
🙂
Az utolsó ciklus után elmennek ugye, azután fogan a gyerek. Aztán nem szükséges a szülésig menni, mert nincs mi után alámerülni, de házas életet lehet élni. Tehát, ott egy hosszú szünet következik a mikvébejárásban 🙂
Szia Eszter!
Nem ide tartozik, de volna egy kérdésem: a marhasült, amit a tv-paprikán csináltál a Ráhel asztal c. műsorban, kb hány kiló és a marha mely részéből van?
előre is köszi a választ!
üdv
Bence
Szia! A Díványos cikk után felmerült bennem az a kérdés, hogy mi történik a terhesség alatt a zsidó nőkkel. Akkor járnak mikvébe? Milyen szabály szerint? Vagy nincs szex és nincs mikve 10 hónapig? Köszi: Niki
Én is jól kitaláltam anno, hogy a Tefal párolómban csinálom. Aztán hallottam, hogy ez is egy régen használatos módja :-)Hiába, nincs új a nap alatt