Kategóriák
Egyéb kategória

Baguette

Ismét nem tudtam Dan Lepard-nak ellenállni, és belefogtam egy újabb, többlépcsős bagette-nek. Tudom, hogy Lepard tudja a titkot, és érzem, hogy valamelyik általa publikált recept lesz a megoldás a problémámra, ezért még valószínűleg jó pár kenyerét megsütöm majd. Ez a mostani nagyon jó lett, könnyű, ropogós, puha, de még mindig nem az igazi francia! El kell ismerni, eddig ez hasonlít a legjobban.
Az eredeti receptben az általam megadott mennyiségek dupláját írja, de az nem fért volna el a tepsimen. Így egy hosszú, és két rövidebb kenyerem lett, a hosszút akkorának kell elképzelni, mint a sütőlap átlója.
Hozzávalók a „kovászhoz”:
14 dkg BL55-ös liszt
14 dkg 18-20 º C víz
5 g élesztő
Keverjük össze, lefedve 20-22 º C-on kelesszük egy órát, keverjük át, majd újabb órán át pihentessük.
Hozzávalók a tésztához:
A „kovász”
36 dkg BL55-ös liszt
18,5 dkg 18-20 º C víz
5 g élesztő

Dagasztókaros gépben keverjük össze e hozzávalókat 1-es fokozaton 3 percig, majd 2-es fokozaton 7 percig. (Itt egy kicsit elbizonytalanodtam, mert ki tudja, neki milyen gépe van?!)
Kelesszük 45 percig szobahőmérsékleten, majd formázzuk, vágjuk be pengével, és 220 º C-on, kicsit gőzős sütőben süssük 25 percig. Ekkor résnyire nyissuk meg a sütőt, hogy a gőz kimenjen, majd további 15 perc alatt süssük készre a bagettet. (Szó sincs a receptben az általam annyira kedvelt 35 º C-on való kelesztésről, sőt a víz is viszonylag hideg kell, hogy legyen. Furcsa, de működött.)

29 hozzászólás a(z) “Baguette” című bejegyzéshez

Szia Niki!
A gőzös sütő teljesen kiment a fejemből…
Ha csak kicsit kell gőzösnek lenni, akkor egy pici vizet öntök alulra, és gyorsan becsukom az ajtót, vagy a sütő oldalára fújok a műanyag spriccelővel. Ha a recept rndesen gőzös sütőt ír, akkor alulra egy tepsibe forró(!) vizet teszek, és az végig párolog a sütés alatt.
Nekem viszonylag jó sütőm van.
Ha régi gázos, nem egyformán sütő szerkezeted van, amninek cserép is kell az aljába, hogy ne égessen, akkor sajnos el kell keserítselek, azzal nem lehet kenyeret sütni.
De ha nem ilyen, akkor egy próbát mindenképp megér! Kenyérsütéshez én sem használom a légkeverést, csak simán az alul-felül sütő funkciót.
Remélem sikerülni fog, sok sikert kívánok: Eszter

Szia Eszter!

Kérdésemmel csatlakoznék az előttem szólokhoz:
Hogyan kell gőzös sütőt csinálni?
És még 1:
Neked milyen sütőd van? Nekem sima mezei, se légkeverés, se semmi…szerinted próbálkozhatok abban kenyér sütéssel? Vagy reménytelen, és csak ábrándozhatok olyan gyönyörűségekről, mint amiket te készítesz? 🙁

Előre is köszi, üdv,
Niki

Így kora reggel éhgyomorra az AGA cooker látványa nagyon megviselt. 🙂 Ez nem ééér! Kellene hozzá egy kertes ház, de akkor már egy kis fafűtéses kemence is jól jönne… na jó, leállítom magam.

Ha majd a mégegynél, és mégegynél, és mégegynél tartasz Meir, akkor én is kérek egyet, bár imádom a Kenwoodomat, de lássuk be, rettenetesen ronda szegény 🙂

Ne gondolkodj rajta! Először a feleségemnek vettem egyet 3éve karácsonyra. Forradalmosította a konyhát! Azóta létezni sem tud nélküle. Egyszer kihoztam az étterembe, mert ami ott van az nagy volt. Aztán vehettem mégegyet, meg mégegyet…Aztán az anyukámnak is egyet. Ne sajnáld rá a pénzt! Megéri.

jaja az a neve a draganak, tiszta nagy a szerelem:) de meg ott pihen, mert a verem megalljt parancsolt az ara miatt:) De alszom ra egyett, kettot es meg egyett, majd rajovok maganyos pasinak legalabb lesz egy hazi cseledje is vegre:)

Orsi,
javítom. Köszönöm!
Albana:
maradt még ma reggelre is, és még friss volt, úgyhogy örülök neki.
Mademosielle:
Megfogtál, fogalmam sincs, mi a neve annak amit akartam, de a Mom parkban árulnak eredeti francia, repülővel hozott bagettet, na olyat szeretnék.

Pontosan melyik fajta francia baugette-et akarod megsütni? Csak mert abból is annyi van, mint égen a csillag 🙂 Ha esetleg pain campagne volt a cél, akkor ez körülbelül az! 🙂 Nagyon szép lett 🙂

Vélemény, hozzászólás?