Kategóriák
Egyéb kategória

Bazsalikomos kenyér


Ez a recept itt várakozik a gépemen egy ideje, de akkora hőség volt, hogy felesleges lett volna feltenni, úgy se sütötte volna meg senki. Igaz, hogy mára is 35 fokot mondanak, de vasárnap szinte hideg lesz a 28 fokos csúcshőmérséklettel, lehet hogy lesz olyan akinek kenyeret sütni szottyan kedve. Hajnalban hatalmas dörgésre ébredtem, szakadt az eső, örültem, hogy kicsit felfrissül a levegő, de csak alig észrevehető a változás.
Igazi, nyári kenyér, illatozik a bazsalikomtól, könnyű, ropogós. Elég pár csepp olívaolajat locsolni rá, és kész is vacsora, esetleg egy nagy saláta mellé, és senki nem marad éhen.
Délután még feldobok egy salátát is, mostanában inkább ilyeneket eszünk, bár nem hiszem hogy bárkinek salátareceptre lenne szüksége, de volt kettő, ami annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom.
A szokásos időtakarékos módszerrel sütöttem: este bedagasztottam, reggelig a hűtőben pihentettem, majd reggel megformáztam és megsütöttem.

Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
25 dkg rétesliszt
5 dl hideg víz
7 g szárított élesztő
20 nagyobbacska bazsalikom levél
0,5 dl olívaolaj
só, bors

A bazsalikom kivételével mindent kidagasztok, fóliával letakart edénybe teszem, és mehet a hűtőbe.
Reggel, amikor felébredek kiveszem, hogy legyen ideje “felébredni”, vagyis átvenni a konyha hőmérsékletét. Kézzel kinyújtom, megrakom bazsalikommal, majd feltekerem, és hagyom még kelni fél órát. Két kenyér lesz belőle. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd szép pirosra sütöm.

15 hozzászólás a(z) “Bazsalikomos kenyér” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!

Éppen most próbálom megsütni a kenyeret,de van egy kis problémám vele.Ragadós maradt egy kicsit a tésztája,és nem tudom,hogy ez mennyire normális!?
Sütöttem már meg kalácsaidat,mindig a megadott mennyiségekkel,és ott nem fordult ez elő!
Bocsánat ha nagyon tudatlan vagyok,de szeretnék egyre többet itthon kenyeret sütni,és a tieid nagyon tetszenek.Szeretném jól is csinálni!
Előre is köszönöm a válaszodat!
Anna

Ráhibáztál! Én bizony vasárnap kenyeret sütök. Szülinapi vendégség lesz, kis sütögetés, persze a "nyers" dolgaimmal is előrukkolok, de a többség kedvéért lesz friss kenyér, padlizsánkrém stb. Úgyhogy köszi a receptet, nem is gondolkodom rajta tovább!

és azt hogy csinálod, kedvesd Eszter, hogy ezek a kenyerek ilyen (elképesztően ínycsiklandó kinézetűek) ropogósnak látszik a héjuk? azt olvastam, hogy mikor már 99,9%-ig kész, meg kell kenni vízzel és még 3 percig sütni, de nekem attól sose ilyen a héja. (nekem ilyen a kenyér ideális héja:D)

Csak a gyengebbek kedveert 🙂
Az egyik kepen az latszik h egeszben teszed bele a bazsalikom leveleket, de a kesz kenyer kepen meg olyan mintha az egesz kenyer tele lenne kisebb levelke darabokkal. Vagy az oliva ami kikandikal? Koszi, Iza

Vélemény, hozzászólás?