Kategóriák
Egyéb kategória

Birka szőlőlevélben

Nem mondom, hogy a frissen szedett koranyári szőlőlevélbe csomagolt töltikék nem jobbak, vagy legalábbis mások, mint a boltban kapható, ecetes lében eltett társaik, de nyolcszáz forintért közel száz levél szinte ingyen van! Ilyenkor télen nekünk elég egy üveggel, kitart, amíg jön a friss! Miután kiveszek belőle, teszek rá egy kávéskanálnyi sót, egy evőkanálnyi ecetet, és felöntöm vízzel, majd visszazárva a hűtőbe teszem. Nem lesz semmi baja, nem romlik, nem enészedik.
Szőlőlevelet az arab fűszeresnél szoktam vásárolni, szerencsére már sok van belőle a városban.
Gyönyörűen megtisztított, egyáltalán nem faggyúszagú birkahúst kaptam, ebből készítettem ezt a libanoni ételt. Kellemesen csípős, kicsit savanykás, fűszeres végeredményre két napig jártunk rá, és nagyon sajnálom, hogy elfogyott, még simán eleszegetném egy hétig!
Készíthető marhából, borjúból, és kecskéből is, sőt disznóból is el tudom képzelni, de akkor elveszti az eredetiségét, ugyanis Libanon se a disznófogyasztásról híres ország 🙂
Hozzávalók:
50 dkg darált birkahús
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek kapormag
2 pici chili
1 citrom reszelt héja
1 csokor menta
só, bors

ecetben eltett szőlőlevél

olívaolaj
1 dl gránátalmaszirup

A hagymát és a fokhagymát lereszeltem majd kevés olívaolajon megdinszteltem. Rádobtam a húst, és kicsit lepirítottam. Fűszereztem a kapormaggal, chilivel, sóval és borssal. Elzártam a lángot és belereszeltem a citromhéjat és megszórtam a felaprított mentával.
Megvártam amíg langyosra hűl, majd megtöltöttem vele a leveleket, ötven levélkére lett elegendő. Bambusz gőzölőben gőzöltem 30 percig.
Mikor elkészült, a gránátalmaszirupot felengedtem ugyanannyi forró vízzel, és simára kevertem. A szőlőlevelekre locsoltam, majd megöntöztem egy kis olívaolajjal. Rizzsel tálaltam.
A savanykás, nagyon intenzív ízű gránátalma szirupot szintén az arab fűszereseknél lehet vásárolni, általában libanoni áru. Itthon nem éri meg elkészíteni, mert egy gránátalmából maximum egy kanálnyi szirup főzhető, és az-az egy kanál pont annyiba kerül, mint egy egész üvegnyi.

7 hozzászólás a(z) “Birka szőlőlevélben” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?