Kategóriák
Egyéb kategória

Bodrogiék libalevese szarvasgombás maceszgombóccal

bodrogi etterem1.JPGMindig is irigyeltem a Kiss, Nagy, esetleg Tóth vezetéknevűeket, engem ugyanis a Bodrogival anyakönyveztek. Akkoriban egyedül mi voltunk a budapesti telefonkönyvben Bodrogiak, és bevallom, én magunkon kívül soha egyetlen Bodrogival se találkoztam életemben (azóta tudom, hogy pl. Bodrogi Eszter is van másik, méghozzá egy orvos). Viszont van egy másik Bodrogi, akit mindenki ismer, a színész. Gyerekként ha nem hallottam huszonötezerszer a kérdést, hogy éééés rokonod-e a Bodrogi Gyula, akkor egyszer sem. Mindig mondtam, hogy nem rokonom, nekem tulajdonképpen egyetlen Bodrogi rokonom van, és az az édesapám, ugyanis a Bodrogi egy magyarosított név, és még apám se ezen a néven született, két bátyját is másképp hívják, és egyik unokatesóm se Bodrogi. Egyszer még azt is kipróbáltam, mi van akkor, ha azt mondom, hogy a rokonom, de akkor se történt semmi, nem kellett anekdotákat mesélnem a Gyula nagybácsival töltött fergeteges vasárnap délutánjaimról.
Aztán amikor tavaly megnyitott a Bodrogi étterem Budán, nagyon viccesnek találtam, hogy újra kezdődött a sztori. Valamelyik rokonomé-e az étterem? Esetleg a miénk?
bodrogi etterem3.JPGNos, az étterem Bodrogi Ádámé, aki valóban rokona a híres Bodroginak, méghozzá a fia.
Hétvégén újra ott jártunk, közel a BAH csomóponthoz, egy csendes utcában, és olyan eszméletlen finom maceszgombóc levest ettünk, hogy muszáj volt megszereznem a receptet. Nem akarok dicsekedni, de az én maceszgombóc levesem is nagyon jó, de ez, a szarvasgombával elképesztően finom! Ezentúl én is így csinálom.
Egyébként nem csak a leves nagyon finom, de az egész vacsora hibátlan volt, pedig Gábornak komoly elvárásai vannak minden libás étellel kapcsolatban, és most se bírt ellenállni se a libacombnak, se a ludaskásának. A desszerttel már biztosra mentem, a túrógombóc ott kötelező. Ha nem fér belénk akkor is, hiszen becsomagolják, és reggelire is tökéletes 🙂
Különben a Bodrogi vadban erős még, nekem sikerült is mindenféle libaságra nemet mondanom, amikor megláttam a vad felhozatalt, de én meg vad ételeken élnék el sokáig, szemben a férjemmel. És akkor jöjjön Bodrogiék csodálatos maceszgombóc levese:

bodrogi etterem4.JPG

Libaleves szarvasgombás maceszgombóccal (4 személy részére)

A leves

Libafarhát 1 db

Libaszárny 2 db

Libazúza 2 db

Leveszöldségek 0,50 kg

Fokhagyma 1 fej

Vöröshagyma 1 fej

Egész bors 8-10 szem

Friss gyömbér 2 karika

Só 

Petrezselyem   1 csomó

Zöldpaprika 1 db

Paradicsom 1 db

A húsokat megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, majd amikor a habját feladta, lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket (ezeket nem kell feltétlenül megtisztítani), és kb. 3 órán keresztül lassú, gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.

Utána 15-20 percet pihentetjük, és tiszta, vékony vásznon keresztül leszűrjük. A húsokat és zöldségeket kiszedjük a fazékból, ízlés szerint darabolva a leveshez kínáljuk.

A maceszgombóc 12-14 db

Tojás 3 db

Libazsír 3 evőkanál

Macesz összetörve 9 evőkanál

Petrezselyemzöld 1 csomag

Friss reszelt gyömbér 1 kávéskanál

Friss reszelt szarvasgomba 1 kávéskanál

Őrölt bors csipetnyi

Só 

Az „evőkanál” mértékegység éppen annyira pontos meghatározás, mint a „csipetnyi”, vagy a „szűk maroknyi”. Mi egy régi típusú evőkanalat szoktunk használni, nem a falatnyiakat.

A libazsírt az egész tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzöldjével, a gyömbérrel, a szarvasgombával és a borssal rendesen összekeverjük. Hozzáadjuk a kézzel összemorzsolt maceszt, amit annyira törjünk össze, hogy a nagyobb darabok körömnyi méretűek legyenek. Jól összedolgozzuk egy kanállal, és 20-30 percre hűtőben pihentetjük. Forrásban lévő, kellemesen sós vízben formázzuk, és 15 percig fedő alatt, lassú tűzön főzzük, utána a tűzről levéve még mindig fedő alatt újabb 15 percig pihentetjük. Az edény megválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy a kis huncut gombócok a végére azért szépen megdagadnak.

bodrogi etterem2.JPG

Vélemény, hozzászólás?