Kategóriák
Egyéb kategória

Cseresznyés morzsasüti, crumble

Igazán megtehetné a cseresznyefa azt a kedvességet, hogy szépen folyamatosan érleli meg a gyümölcseit, és nem egy hét alatt! Ha két hónapig tartana ez a folyamat, akkor minden nap ehetnénk napmeleg gyümölcsöket, és nem sajnálnánk azt a jó pár kilót, ami tönkre megy a legnagyobb jó szándékunk ellenére.
Be kell vallanom, szerintem a legjobb cseresznyés sütik sem érhetnek nyomába a meggyeseknek, de már el kezdett egy picit barnulni a gyümölcs, és annyira sajnáltam volna, ha ki kell dobni! Míg a friss cseresznye édes, ropogós, addig amit sütibe sütünk az megpuhul, kicsit veszít az édességéből, úgyhogy az elvesző ízt pótolni kell valahogy. Nekem eddig a cseresznyepálinka jött be, csodát művel pár kanálnyi!
Hozzávalók:
1 kg kimagozott cseresznye
1 dl cseresznyepálinka
4 ek cukor
1 ek fahéj
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg barnacukor (jó a sima kristálycukor is)
A cseresznyét meglocsoltam a pálinkával, és egy órára a hűtőbe raktam. Miután lehűlt, leszűrtem róla fölösleges folyadékot, összekevertem a 4 kanál cukorral és a fahéjjal. Kivajaztam egy tűzálló formát, beleszórtam a cseresznyét. Közben a késes robotgépbe szórtam a vajat, lisztet, cukrot, és gyorsan morzsát csináltam belőle. Rászórtam a cseresznye tetejére, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem. Forrón ettük vaníliaöntettel, de fagyival talán még jobb lett volna.
Vaníliaöntet:
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 vanília rúd kikapart közepe
cukor ízlés szerint
Felforraltam a tejet, lehúztam a tűzről, óvatosan belekevertem a tojás sárgát, cukrot és vaníliát, figyelve, hogy nehogy összeugorjon. Teljesen lehűtöttem, majd tálalás előtt összekevertem
2 dl tejszín -ből vert kemény habbal.

7 hozzászólás a(z) “Cseresznyés morzsasüti, crumble” című bejegyzéshez

Jól néz ki, ezért én is megsütöttem. 🙂 Bár cseresznyepálinkát nem kaptam a boltba, így meggylikőrrel készült. Nekem egy kicsit édes lett, de a páromnak nagyon ízlik (még maradt egy kicsi, holnap majd elnyammogja). És a legdühítőbb: 3 kiló cseresznyéből magozás után 85 dkg tiszta cseresznye lett! Tele volt kukaccal a többi. Úgyhogy ennyiből készült el. Soha többet kukacos cseresznyét! 🙂
Kalinka
http://www.kalinka.blogol.hu

Vélemény, hozzászólás?