Kategóriák
Egyéb kategória

Csokoládétorta a négyzeten


Négy nagyon kemény nap után (pincéből pincébe, étteremből étterembe kellett mennem 🙂 még egy születésnap is várt rám, előre megrendelt csokoládétortával.
Más is ismeri azt az érzést, amikor olyan jól esne egy kis éhezés? Pár nap böjt, vagy legalábbis nyerskoszt. Most ezt érzem, de ezt a tortát nem hagyhatom a merevlemezem mélyén mégsem, ugyanis egy nagyon jól sikerült darab. Csupa csokoládé, hab, kevés barna sör és whiskey, pörkölt, karamellizát mogyoró, reszelt csoki. Mi mást is kívánhat valaki egy születésnapon agy remek tortán, és egy pohár száraz pezsgőn kívül?
Talán a torta előtt egy pohár száraz szamorodnit, ahogy Hegyalján tanultam pár napja?
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás szétválasztva
3 ek liszt
3 ek holland cukrozatlan kakaópor
3 ek cukor
3 ek barna sör
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a sört, és a szódabikarbónát, majd beleszitáltam a liszttel elkevert kakaót. A fehérjét kemény habbá vertem agy csipet sóval, majd a két masszát összeforgattam. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöttem meg (tűpróba!)
Közben elkészítettem a csokoládéhabokat:
3 dl tejszín
1 ek kakaópor
2 kk cukor
1 habfixáló
A habot félig felvertem a cukorral, majd belekevertem a habfixálót, és a kakóport is.

3 dl tejszín
10 dkg 70%-os étcsokoládé
2 ek whiskey
1 habfixáló
A csokoládét mikróban óvatosan megolvasztottam, majd kevergetés mellett hagytam kihűlni. Hozzáadtam a whiskey-t, és óvatosan a habfixálóval, és cukorral keménnyé vert habba forgattam.
A kihűlt piskótát kettévágtam, megtöltöttem az első habbal, majd a tetejét és az oldalát bevontam a második habbal. Reszelt csokoládéval, és mogyoróval díszítettem. Egy órára behűtöttem. Nem lett túl édes, nagyon kellemesen kesernyés, felnőttek kedvence torta lett a végeredmény. Ezzel lassan kezedek is a végére érni a nemrég kapott kóser csokoládéimnak.

31 hozzászólás a(z) “Csokoládétorta a négyzeten” című bejegyzéshez

Nálam most aktuális, hogy elkészítsem.
Szeretném, ha megírnád milyen méretű formában sütöd, hogy megfelelő magasságot érjen el, ne váljon furkóvá.
Még soha nem tettem barna sört sütibe, ennek olyan a hatása mint más esetben a rum, ami azt hiszem lazítja a tésztát?

Kedves Eszter!
Tegnap elkezdtem elkészíteni a tortát,de az a förmedvény,amit itt a kisboltban tejszínként árúlnak csomós lett-szerintem tehenet sem látott-a tészta a bőgéstől odalett(eltörött a mécses a sok elpazarolt finomság miatt és azért mert izgúltam mit adok a páromnak),brikettnek megfelelt.
Lesz még ünnep az idén,de többet ebben a boltban nem vásárolok!

Köszönöm a jókívánságokat!
Kit botránkoztat meg az,hogy a spájzunkba a polcon ott lapúl egy Balantines és egy Jim Beam és én bizony nem torokba,hanem néha sütibe,vagy hús alá lögybölök belőlük,immár két -három éve.Felőlem ott porosodhatna!Nem baj! Itt a szülinap,a karácsony,a szilveszter lesz mit sütni!

Nagyon klassz torta. Azt hiszem whisky nélkül kell csinálnom. (2 süti éhes fiú gyerek! Egy kérdés elkötelezett whisky fogyasztó ismerősök szerint a csokit és whiskyt tartalmazó édességekhez pure malt -whiskit kell használni. Van valakinek ilyen irányú tapasztalata. Kávés édes dolgokhoz tényleg jobb a pure malt. Tortába szerintem tök mindegy, de ha tudtok valamit… Ez egy költői kérdés mert ahogy jeleztem nagyon valószínű hogy zéró whisky lesz benn. medvedr

Eszter láttad, hogy a Bűvös Szakácson az új Ramsay könyv kapcsán Rólad is vitatkoztak? Nem semmi. Már az összehasonlítás is megtisztelő. (Ebből látszik, hogy Ramsay-t is szeretem)
Üdv
Noor

Hohohohó!!! Tegnap lettem 34.. Node kinek van még rajtam kívül most a szülinapja? Ki csokitortázott?:_)
Merthogy Eszter neked is tavasszal van, ha jóltudom:))
G.?

Óh azok a “kemény napok” sok ilyet még!:-)

Vélemény, hozzászólás?