Kategóriák
Egyéb kategória

Datolyás kalács

barhesz1.jpgNem tudtam hogy fogom idén az újévet ledarálni, lesz-e energiám egyáltalán kalácsot sütni legalább, vagy majd valami bolti vacakkal kell beérnünk, miközben egy almát rágcsálunk hárman és a kanapéra csepegtetjük a mézet.
Szerencsére nem a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, igaz vendégeket nem hívtam, de sikerült egy egész rendes vacsorát összedobni két etetés között.
Holnap jön a főétel az idei cimesszel, ma pedig gyorsan bepötyögöm a kalácsot.

Újévi datolyás, diós barhesz

40 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg cukor
1 kk só
2 tojás felverve
1 dl étolaj
7 g instant élesztő
2,5 dl meleg víz

10 szem datolya
10 dkg mazsola
10 dkg dió
2 ek méz
kb. 2 ek reszelt alma
1 csipet fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió

A kalács hozzávalóit nagyon alaposan kidagasztom, majd letakarva langyos helyen a duplájára kelesztem.
Közben kimagozom a datolyát (esetleg mehet helyette puha aszalt füge is) és a többi hozzávalóval együtt késes robotgéppel összedolgozom. Ha túl sűrű lenne, akkor vagy almával, vagy mézzel lehet hígítani rajta.
A megkelt kalácstésztát négy felé osztom, és téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a datolyás krémmel. Felcsavarom, és a “hurkát” még vékonyabb szállá sodrom , majd félbevágom. Ezután hosszában is elfelezem, így egy kevés krém menthetetlenül kicsorog majd, de nem probléma. Négy szál tésztát kellett kapnom (vagyis összesen 4×4-et).
Kerek barhesszé formázom így:

kerek+kalacs.jpg
Megkenem a tetejét tojással, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb 40 perc alatt sütöm készre.

barhesz2.jpg

8 hozzászólás a(z) “Datolyás kalács” című bejegyzéshez

Ne haragudj Eszter, de elvesztettem a fonalat.
A képeket(a formázást) értem, és egészen addig hogy ” vékonyabb szállá sodrom”. Na és innentől nem értem, mért kell hosszába és keresztbe is vagdosni? Miért kell 4×4 rúd? A Kalács nem 4 szálból van készítve?Valahogy elsiklottam, pedig úgy meg szeretném csinálni…

Vélemény, hozzászólás?