Kategóriák
Egyéb kategória

Diós-gyömbéres pillangó


Ritka alkalmakkor teszem meg, hogy saját magam gyártom a leveles vajas tésztát, de ez a mostani ilyen volt. Senkit nem akarok abba a tudatban hagyni, hogy leveles tésztát könnyű, és gyors csinálni, mert lassú, és viszonylag nehéz is, bár a nehézsége inkább a sok időben rejlik.
Tehát, azt gondolom, hogy nem fog összedőlni a világ, ha a boltban vásárolunk félkész tésztát, viszont mindössze harminc percre csökken a sütemény elkészítésének ideje, és csupán negyed annyiba kerül. (Igen, ezt azoknak írom, akik hajlandóak sok pénzt költeni egy jó vajra, hogy aztán a végén úgy döntsenek, hogy lelhet, hogy ez most mégsem érte meg a többlet kiadást és a fáradságot.)
Viszont ilyenkor télen kár lenne kihagyni a dió, friss gyömbér kombót! Az illata se akármi, de az íze valódi álom! Kár, hogy nem én találtam ki, hanem egy bécsi cukrászdában kóstoltam.
Hozzávalók:
1 adag leveles vajas tészta (két doboz bolti)
30 dkg dió
10 cm gyömbér
1 ek fahéj
2 dl méz
1 citrom reszelt héja
15 dkg mazsola
A tésztát hosszúkás téglalappá nyújtom, majd megszórom a diós töltelékkel. Ehhez a diót durvára vágom, a gyömbért megpucolom és lereszelem. A citrom héját is lereszelem, majd elkeverem az összes hozzávalót. Egyenletesen elkenem a tésztán, majd a hosszanti élét félig feltekerem. A másik oldalát is betekerem, majd vékony csíkokra vágom. Így pillangó formája lesz.
220 fokra előmelegített sütőben 20-15 perc alatt szép pirosra sütöm.

11 hozzászólás a(z) “Diós-gyömbéres pillangó” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,
én a méz 75%-a helyett -látván a többiek írásait a karamellizált sütőkről- szőlőcukrot tettem a sütibe. Nem folyt ki a töltelék, és fincsi lett a süti:) köszönet a receptért
Barbara

Kedves Eszter, nagyon finom a süti, de nekem szétfolyt a tepsiben a méz, bár lehet, hogy túl sokat tettem bele, de attól tartok, hogy kevesebb is kifolyt volna.
Most van egy tepsi nagyon odaégett karamellem, ami nem jön le a sütőpapírról. A férjem mondta, hogy ezzel a látvánnyal ne nyissak gasztroblog-ot, bár a süti ízére semmi negatív megjegyzése sem volt 🙂
És ezzel kellett volna kezdenem: a könyved szenzációs! Fantasztikus!

A gyors tészta receptje:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, csipet só,6 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál nem túl erős ecet vagy fél citrom leve.
A hozzávalókat összedolgozzuk és 12 órát/1 éjszakát a hűtőben pihentetjük. Utána kinyújtod és töltheted amivel akarod. Minél kevesebbet érsz hozzá a meleg kezeddel annál levelesebb lesz. És persze nem nő akkorát sütés közben mint az élesztős változat, mivel nincs mitől. Jó krémeslapnak, kakaós, diós, fahéjas stb csigának-pillangónak, búrkiflinek, ízeslevélnek, mákospatkónak, csak a képzelet a határ. Jó kísérletezést 😉

Szia Eszter,
Én imádom a hasonló sütiket, kakaós, diós, fahéjas csiga-pillangó, lekváros levél, búrkifli stb….. . A vajas leveles tésztának én ismerem egy sokkal egyszerűbb változatát, nem kell keleszteni, nem kell hajtogatni, a lényege, hogy 12 órát pihentesd a hűtőben felhasználás előtt, de akár le is fagyaszthaod. Érdekel?

Palmier! Errefelé csak cukorba hempergetik, s úgy csavarják fel. A minap láttam egy könyvet, csak ilyen receptek voltak benne… zöldséges, édes, mindenféle. Ma kipróbálom, de gyömbér nélkül, az nem népszerű a zuramnál.

kedves Eszter, ez amit most írok, nem a recepthez kapcsolódik, hanem a vasárnapi brunch-hoz.Készülünk menni, a kérdésem, hogy 8 illetve 5 éves gyerekkel mehetünk-e? hogy szokott ez lenni? illetve, hogy csak hideg fogás jöhet-e számításba vagy van lehetőség melegíteni? az utolsó kérdés, hogy hányra menjünk? nagyon készülök és örülök, hogy végre személyesen is megismerhetlek. Hallgattam a rádiót kedden, tehát a kép és a hang már külön megvan 🙂
üdv és békés szombatot nektek
dora

Vélemény, hozzászólás?