Kategóriák
Egyéb kategória

Diós-rozmaringos szendvicskenyér

Valamilyen isteni szikra szerint változik a fűszernövényekhez fűződő viszonyom. Pár éve annyira rá voltam kattanva a bazsalikomra, hogy sima sajtos kiflihez is eleszegettem a leveleit. A kakukkfű minden nyáron újra hatalmába kerít, amikor megérzem az illatát a Zemplénben. Tavaly sokkal több ételhez el tudtam volna képzelni a zsályát, mint a családom.
Most éppen a rozmaring a kedvencem, húshoz, tésztához, kenyérbe. Vagy csak egy kicsit megdörzsölni a leveleit, hogy érezzem a tenyeremben az illatát.
A hozzávalóiból ítélve ez a kenyér biztosan a mediterrániumból származik, de én Dániában ettem először, méghozzá heringgel. A hering és én nem vagyunk jóban, úgyhogy több szeletről is sikerült észrevétlenül lekaparnom, rajtahagyva a kapris majonézes uborkasalátát, vagy a céklát. A kenyeret azóta is imádom, szerintem nagyon finom sült húsokhoz, főtt tojáshoz, vagy erősebb ízű sajtokhoz.
Hozzávalók:
4 dl teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dl sima liszt
3,5 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
3 marék durvára vágott dió
2 ág rozmaring levelei
1 kocka élesztő
1 kk sikér
1 kk édes tejsavó por

Az élesztőt meleg vízzel elkevertem, majd hozzáadtam a liszthez, amit előtte alaposan elvegyítettem a sikérrel, s tejsavó porral. Beleöntöttem az olajat is, és megsóztam. Húsz percig dagasztottam, majd lefedve langyos helyen duplájára kelesztettem. Átgyúrtam, és beletettem a diót is a rozmaringgal. Megformáztam, letakartam, és 30 percig újra pihentettem. 240 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a hangja kongó hangot adott, ez kb. 40 perc.

9 hozzászólás a(z) “Diós-rozmaringos szendvicskenyér” című bejegyzéshez

kedves Eszter! én csak érdeklődnék, hogy hogyan készítetted a kovászod, ill., hogy írtál-e róla blogbejegyzést, mert nem találtam meg (vagyis mindig le-leragadtam valamelyik másik írásodnál). köszi szépen:) és az a marhahús baromijól néz ki a kenyereden:D nem is tudnék dönteni, hogy a marhahúst vagy a kenyeret falnám be előbb… valszeg egyszerre mindkettőt:)

Szia Zozó!
Én Herbáriában szoktam venni, van, ahol szentján álnéven árulják. Eddig még mindenhol kaptam, ahol kerestem, és a Duna Pláza földszintjén a patika melletti bioboltban is szokott lenni.
Nagyon örülök, hogy működik a kovászod, sok jó kenyeret kívánok neked!

Szia Eszter!

Régóta szeretném kérdezni, hogy hol veszel sikért, melyik bioboltban? Én multkor a mamutban tevedtem be egybe, de nem elég hogy a kiscsajszi olyan fancsali képpel válaszolgatott mintha ő tenne nekem szivességet, de gőze sem volt miről beszélek.. és persze nem is volt nekik:(

Amúgy a kovászod nagyon bejött:) azóta is ott lakik a hűtőmben, ha a mienk is 3 éves lesz mint a tiéd, beiratjuk oviba:)

Zozó

(hm, ez most miért törlődött? na mindegy, azért is leírom még egyszer) kedves Eszter, nagyon szép és igényes blogot készítesz. már legalább október óta figyelemmel kísérem az írásaid-főzéseid, mind egytől-egyig lenyűgözőek.

Vélemény, hozzászólás?