Mit jelent ez? Minden szó vagy mondat egy recept része, tehát a főzéshez kapcsolódik! A megfejtést a szavak mögé írtam zárójelben!
- eleven bors (egész bors, az eleven szót más egész fűszer megkülönböztetésre is használták)
- kukrejtel (húsleves alapból készített mártás, melyben a tárkony és a zsálya íze dominál)
- trágyát csinálni, megtrágyázni (fűszerkeveréket, édes, cukros keveréket csinálni, majd az ételt a tálalással megszórni ezzel)
- radócz (sok tojásból, lisztből készült tészta, amit sokféle képpen használtak fel: panírozásra, sütemények alapjaként, a lerásokból úgy tűnik, hogy nagyobb konyhákon mindig volt késznél radócz)
- pinnáta (sütőlap, illetve fedeles öntöttvas sütőedény)
- erdeifű (erdei, azaz vaddisznó feje (!) , fejedelmi asztalokon sokáig kiemelkedő fogás volt)
- kölöderrel tyúk (ez egy gombócféle neve)
- a kis haját is így kell elhánynod (a vékony bőrét is le kell húzni)
- tikonynak csak a székját (sokan tudtátok, hogy ez bizony a tojás sárgája)
- megojózik a tészta (ragacsossá, nyúlóssá válik, nagyon örültem neki, hogy van, aki ezt még hallotta a nagymamájától!)
29 hozzászólás a(z) “Egy kis játék” című bejegyzéshez
Eszter, Ráth-Végh István megvolt? Ő is ír éppen elég hasonlót, meg idéz középkori recepteket. Tikmony és hasonlók ott is szerepelnek.
Kedves K, ez nagyon érdekes, már nézem is a kis rajzfil összefoglalóját a filmnek, ha lesz időm írok is róla!
Köszönöm a tippet!
A megoldást sajnos nem tudom :(, de küldtem Neked valamit:)))
http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/lelst-kaptam.html
Off.
Ha valaki esetleg UK-ben vagy Írországban, tv-ajánló:
The true cost of cheap food.
http://www.channel4.com/programmes/dispatches/episode-guide/series-3/episode-1
ma este 8. Channel 4.
(csak mert itt már sokszor volt szó mekiről jó minőségű alapanyagokról,a river cottage-ról…)
K.
Na végre, hazatérhettem az orvostól. Utálok kórházba járni…
Eszter, az nlcafe.hu oldalon írják, hogy marketingben dolgozol. Az mit jelent? (csak miattad olvastam, nem törzshelyem az az oldalom:P)
A válasz leveledet pedig epekedve várom 😉
Csak tipp:
„a kis haját is így kell elhánynod”-ra: az apró héját (kicsi pikkelyét) is így kell leszedned.
„tikonynak csak a székját”-ra: a tojásnak csak a sárgáját.
A többire tippem sincs. 🙂
Vesta, tényleg aranyosak vagytok, de volt itt már más komment is, na!
De azért egy titkot még elárulhatok, a napokban jeleni meg a februári száma a Vidék Ízének, abban is leszek 🙂
Írjál lécci róla, látod, hogy kíváncsiak vagyunk!
Tami drága, az vagyok, hidd el!
Miért? Más is megteszi! A Marie Clare-t se mondtad, és a Magyar Narancsot se! Tessék büszkének lenni!
Igen, én vagyok az! 🙂
Az a helyzet, hogy az utóbbi hónapokban nagyon sok sajtómegjelenés volt a könyv kapcsán, és nem akarom ezzel üldözni a blog olvasóit, hogy: figyi, benne vagyok a Nők Lapjában 🙂
Bár erről a cikkről lehet, hogy írok majd mert nagyon jó kis nap volt!
http://www.nlcafe.hu/noklapja/20090121/a_solet_jo_lett_/
🙂
Off: semmi poszt arról, hogy a Nők Lapjában két oldal a tiéd?! Most olvaslak, jó a cikk, ínycsiklandó fotókkal! Gratulálok! Csinálnom kell egy velőscsontos sóletet…
Bocsánat, BABSZI vagyok.
Én tudom mi az a megojózik a tészta: túl ragacsosssá válik! A többiről soha nem hallottam.
GRENADINE-nak:
Eleven bors
bevon lesre
bors eleven
elvon sebre
levon sebre
Csak hogy anagramma is legyen 🙂
Köszönjük Juc!
Ildi, türelem! 🙂
Hát, azt azért nem állítanám, hogy ismerem Szántó Andrást, pusztán egyszer beszélgettüónk egy jót, és postázott egyet a könyvéből.
jaj, az kimaradt, hogy annyira irigyellek, amiért személyesen is ismered Szántó Andrást, szerintem minden könyve kiváló!
Na jó, de mi a megoldás?
Eszter!!!!
Hallod?????
Olyan kíváncsi vagyok!
Ugyanez a játék megtalálható itt is:
http://juc.freeblog.hu/archives/2007/08/24/Rejtveny/
én is csak a kilencest tudtam 🙂
nekem már a szemem kezdett megojózni, mert olyan fiygelmetlen vagyok, hogy azt hittem anagramma, mégis képtelen voltam új szavakat alkotni 🙂
Ez nekem magas 🙂
Még nem mondok semmit, de van benne egy nagyon vicces dolog, ami gondolom abból adódik, hogy bizonyos dolgokat 3-400 év távlatából egészen máshogy hívunk már 🙂
Szia Eszter!
Én ennyire jutottam… 🙂
1. friss, egész bors
2. fűszeres húslevesből készült mártás, amelyben egyebek mellett a zsálya és a tárkony dominál.
3. Zsírt, szalonnát, húst a főzelékre rakni
5. öntött vaslap vagy öntött vasból készült edény
6. 18-35 centis zöld növény, fehér virággal
Puszi,
Niki Egerből
Szántó András:
Eleink ételei.
Itt már írtam róla.
Egyiket se tudom, pedig nagyanyám használta a megojózik a tészta kifejezést, de már meghalt, nem tudom megkérdezni. Kíváncsi leszek!
Milyen könyv?
Ez az én nagy szerencsém! 😀 De könyvből könnyű…. (Na, nem mintha én másként tudnám!)
9: nyert!
hazavittem már az irodából a könyvet, amiben a megfejtések vannak 🙁 úgyhogy erről most lemaradok 🙁
9.: tojássárgája?