Kategóriák
Egyéb kategória

Egy kis játék

Mit jelent ez? Minden szó vagy mondat egy recept része, tehát a főzéshez kapcsolódik! A megfejtést a szavak mögé írtam zárójelben!

  1. eleven bors (egész bors, az eleven szót más egész fűszer megkülönböztetésre is használták)
  2. kukrejtel (húsleves alapból készített mártás, melyben a tárkony és a zsálya íze dominál)
  3. trágyát csinálni, megtrágyázni (fűszerkeveréket, édes, cukros keveréket csinálni, majd az ételt a tálalással megszórni ezzel)
  4. radócz (sok tojásból, lisztből készült tészta, amit sokféle képpen használtak fel: panírozásra, sütemények alapjaként, a lerásokból úgy tűnik, hogy nagyobb konyhákon mindig volt késznél radócz)
  5. pinnáta (sütőlap, illetve fedeles öntöttvas sütőedény)
  6. erdeifű (erdei, azaz vaddisznó feje (!) , fejedelmi asztalokon sokáig kiemelkedő fogás volt)
  7. kölöderrel tyúk (ez egy gombócféle neve)
  8. a kis haját is így kell elhánynod (a vékony bőrét is le kell húzni)
  9. tikonynak csak a székját (sokan tudtátok, hogy ez bizony a tojás sárgája)
  10. megojózik a tészta (ragacsossá, nyúlóssá válik, nagyon örültem neki, hogy van, aki ezt még hallotta a nagymamájától!)

29 hozzászólás a(z) “Egy kis játék” című bejegyzéshez

Na végre, hazatérhettem az orvostól. Utálok kórházba járni…
Eszter, az nlcafe.hu oldalon írják, hogy marketingben dolgozol. Az mit jelent? (csak miattad olvastam, nem törzshelyem az az oldalom:P)
A válasz leveledet pedig epekedve várom 😉

Csak tipp:
„a kis haját is így kell elhánynod”-ra: az apró héját (kicsi pikkelyét) is így kell leszedned.
„tikonynak csak a székját”-ra: a tojásnak csak a sárgáját.
A többire tippem sincs. 🙂

Szia Eszter!

Én ennyire jutottam… 🙂

1. friss, egész bors
2. fűszeres húslevesből készült mártás, amelyben egyebek mellett a zsálya és a tárkony dominál.
3. Zsírt, szalonnát, húst a főzelékre rakni
5. öntött vaslap vagy öntött vasból készült edény
6. 18-35 centis zöld növény, fehér virággal

Puszi,
Niki Egerből

Vélemény, hozzászólás?