Kategóriák
Egyéb kategória

Ezt ennétek ti!

Múltkori poszt kapcsán több ismerősöm is elmondta, hogy szerinte mi lesz a gasztronómiai trend 2015-ben, ezért arra gondoltam, hogy másokat is megkérdezek erről. Direkt széles spektrumát vettem a megkérdezetteknek, olyannyira, hogy ketten is visszakérdeztek, hogy ezt valóban tőlük szeretném-e tudni, vagy félrement az email.
A legjobban Viktor barátunk válaszának örültem, és azóta is azon nevetgélünk a férjemmel, hogy ő nyilván nagyon régóta várta, hogy valahol elmondhassa a véleményét, mert elképesztően profin válaszolt nagyon rövid időn belül.
Mivel minden ember eszik, szerintem erről bárkinek lehet véleménye, úgyhogy ha nektek is van hozzáfűznivalótok kedves olvasók, akkor ne tartsátok magatokban, kíváncsian várom!
Kezdem a profikkal, akiket nem kell bemutatni, a legvégén pedig az enyémet találhatjátok:
Mautner Zsófi, Chili és Vanília: (Zsófinak most jelent meg az új szakácskönyve, érdemes megvenni!)
én hosszút nem tudok most írni, de ha ok így röviden, kulcsszavakban, akkor ezeknek a trendeknek örülnék:
-virágzó vidéki gasztronómia /igényes falusi turizmus
-közel-keleti /arab konyha erőteljesebb megjelenése az éttermi kínálatban
– minőségi házias cukrászat”
4059324887_a26129144a.jpgKÉP
Jókuti András, Világevő:
“Hűha.
Nagyon várom már a sok egzotikus után a valódi, kreatív és jó minőségű magyar street food megjelenését, és szerintem lesz is egy pár kellemes meglepetés a témában már a napokban is. A pecsenyesütésnek, sült kolbászoknak ideje megjelennie maga színvonalon is. Az utazásaim során összegyűjtött kedvenceimből még mindig várom egy jó perui étterem vagy büfé megjelenését, de nagy öröm lenne, ha mondjuk a libanoni (vagy más közel-keleti) konyha is kapna méltó képviselőt. A nagy kedvencem, a vietnami lassan megérik arra is, hogy ne csak büfékben, mint a szerintem világbajnok Hai Nam, hanem éttermekben is bemutatkozzon. Na meg egy igazán jó koreai se ártana… És persze a leginkább azt várom, hogy folytatódjon a Világevő Séfverseny, készülök pár meglepetéssel.”

birs_jam.pngVogel Dia barátnőm a Diana Mosolya blogot vezeti, és elképesztően jól főz az életben is, imád gasztronómiai dolgoknak teljesen a végére járni, kísérletezgetni, próbálgatni, és nagyon jól ír. Ha még nem ismertétek volna, akkor itt az ideje!
A smoothie-k előretörését már januárra várom az újévi fogadalmak és az immunerősítés miatt. Nem egyszerűen zöld turmixokra gondolok, hanem arra, hogy a fogyasztók maguk szabják meg, mi az egészségi állapotuknak, alkatuknak, hangulatuknak legmegfelelőbb vagy orvosi receptjüket kiváltó juice-étrend összeállítás, amit akár önkiszolgáló rendszerű préselő helyeken is el tudnék képzelni, a város bármely pontján. Ez a zöld a mániám, remélem lesznek végre olyan parktervező mérnökök, akik a városi zöldterületeket, háztetőket fűszernövényekkel képzelik el.  Az összes beültethető területet. Így mindenkinek lehetne saját fűszerkertje és újra megtanulnánk amit a természet tud nyújtani nekünk. Akkor talán jobban meg is becsülnénk.  Az is jó lenne ha hetente csak két alkalommal ennénk húst, akkor viszont természetes táplálékon és környezetben neveltet. Kívánom, hogy egyre többen megismerjék, hogy a saját környékükön hol találják meg a szükséges élelmiszereket és alapanyagokat, ebben segít pl www.30km.hu A kézzel készült kenyérben is hatalmas fantáziát látok, remélem egyre több pék süt majd újra lélekből és kovásszal, mesterséges adalékanyagok nélkül és lesz mindig friss vaj is a pékségekben. Lassan a világ összes konyhája megtalálható Budapesten, a monarchikus polgári konyha újraéledését azért támogatnám. Egyébként bármilyen gasztronómiai trend jöhet, ha szívvel és lélekkel készül, szívesen kipróbálom. /na, jó ropogósra sült rovarok azért kizárva/ Ja és azt is szeretném ha 2015-ben már tényleg nyílna egy gombócos büfé is, ahol a világ összes sós és édes, főtt és sült gombóc változatát végig lehetne kóstolni.”
tonka-beans.jpgBaksa Annát az internetnek köszönhetem, róla már írtam régebben is, amikor karamellkedett, amit azóta sajnos nem folytat, de rajongásom azóta is folyamatos. Neki is van ám blogja.
“hát akkor jövőre legyen eszeveszett birs-őrület, és lépjünk ki a birsalmasajt egydimenziós lehetőségéből. mondjuk ha meg visszatérne a gyerekkori birsalmalé is a boltok polcaira, iszonyú boldog lennek.
Elerhetőbb áru jó minősegű húsoknak is örülnek, hogy változatosabban lehessen sütni-főzni. Vadakat szeretnék, kacsát, libát, bárányt, marhát, és halakat is, rákot, kagylót… hát, ezeknek most max. integetek a piacon vagy a boltban.
Na és a napokban előkerült a tonkabab valahonnan, ez volt az utolsó kísérletem a karamellsegekkel, és hihetetlen szerelembe estem ezzel a fűszerrel, de már nem került piacra amit alkottam, pedig mennyei volt a végeredmény… szóval jó lenne, ha minél többen megismerhetnek és megszeretnék a tonkababot” 

spicy-miso-ramen30.jpgKÉP
Dombi Krisztit is a neten lőttem, vagy ő engem, azt már nem is tudom, de nagyon bírom a csajt, az biztos, nyáron pedig együtt gönci-barackpálinkáztunk a Vigasságon. Kriszti egyébként programozó, Szegeden él, és most épp lányokat szeretne az IT iparba csábítani, remélem sikerül neki!
Egyben biztos vagyok: nem lesz új zöldség  Inkább azt veszem észre, hogy mindenben – nem csak gasztronómiában a rég elfeledetthez nyúlunk, újra felfedezünk dolgokat. Például ilyen volt néhány éve a medvehagyma, talán most a csicsóka (mángold, rebarbara), egyre többet látom a piacon, lesz ez még jobb is, talán épp jövőre. A másik nagy trendnek a házi készítésű dolgok elterjedését érzem. Nem csak gasztronómiában (kencék, szappan), de most már a spájzban is betört a „homemade” divat: pl: a kenyerek, tészták, bonbonok, a nutella, ja és a lekvárok is újra reneszánszukat élik, 2015-ben ez csak fokozódni fog. A füstölés iránt is egyre több embert hallok sóhajtozni, jövőre csináljuk is és ne csak sóhajtozzunk! Az is biztos, hogy ezek mind azért vannak, mert egyre jobban figyelünk arra mit eszünk, és jaj ez ne változzon meg, csak így tovább. Jövőre Budapesten kívülre is betör (kitör;) ) a streetfood végre, már nálunk is alakulnak az első igazán jó minőségű hamburgerek.
Ja, és ha lesz valami nagyon új trend az a rámen legyen!”

istock_000017705631small.jpgMózes Maia Sátoraljaújhelyen él, az ország nagyon-nagyon észak-keleti részén, és vegetáriánus. Azt gondolom, hogy nincs könnyű dolga arrafelé, legalábbis nem túl bizakodó, de azt hiszem nyáron jobb kedvében találnánk…
“Hát….reménykedem abban, hogy a vegánság és a bio-öko ételek lesznek felkapottak és ez lassan a vidéki éttermekbe is leszivárog, legalább néhány étel erejéig az étlapokon. Ugyanígy mindenféle környezettudatossági megfontolásokból jöhetne több alga a boltok polcaira és az éttermekbe is. És felkapottabbak lehetnének a dahl-jellegű ételek. De ezek csak légből kapott vágyálmok, realitásuk nincsen.”
1555426_10205708035723254_5259761168061304285_n.jpgRéka és Viktor barátaink Miskolcon élnek, velük elég sokat szoktunk együtt hedonistáskodni, nagyon ott vannak az aktuális gasztronómiai és bortrendekben is. És bár ők is nagyon szépek, de Kata lányuk még szebb, róla teszek be ide egy képet, babával és kutyával minden jobban megy.
Réka: Aminek örülnék: meg több bagel, smoothie, és indiai street food és le a hamburgerrel!
Viktor: “Nyilvánvalóan én azért outsider vagyok ebben a témakörben, azon túl, hogy szeretek enni, étterembe járni, és a nejem hálistennek egész jól főz és szeret is (mármint főzni).
Szóval én trendet nem tudok jósolni, amit írok, az inkább a kívánságom 2015-re:D
Az elmúlt pár évben, aki akar, most már nemcsak Budapesten és környékén de már vidéken is elég könnyen tud olyan étterembe menni, ami minőségileg jól megállja a helyét. Ami viszont még mindenhonnan hiányzik, az a minőségi alapanyag beszerzése, valamint az alap élelmiszerek normális elérhetősége.
Nagyszerű, hogy van 3 egycsillagos éttermünk, de amíg nem lehet kapni a boltban egy normális kiflit sehol, addig azért van hova fejlődni.
Az újságíró-szcéna régi visszatérő viccalapanyaga, hogy Triesztig kell menni egy rendes sonkáért, akármennyire elcsépelt, de szerintem igaz.
A másik kívánságom a belsőségek honi forradalma lenne, hogy a pacal, a szalontüdő, a vese tényleg ehető étel, és rohadt finom is, ebben is azért elindult valami, de még messze van az olasz utcai lampredotto-büféktől a dolog 😀
A harmadik pedig, hogy remélem, a rohadtul unalmas hamburger-tematikáról lejöhetnénk már, a hamburger 2014 medvehagymás macaronja, 2015-ben nem teszem be a lábam olyan étterembe, ahol van hamburger.”

7537559834_f8a12b8a9f_b_0_0.jpgSzerintem pedig idén még több amatőr kezd gasztronómiai vállalkozásba, ami igencsak jót tesz a piacnak. Persze nem az éttermeket váltják ki ezek a cégek, hanem a büféket, mini cukrászdákat, szendvicsezőket, salátázókat. És amit én is nagyon szeretnék, az egy valódi libanoni étterem Budapesten.
Ezen kívűl évek óta reménykedem abban, hogy itt is lesz egy olyan valóban kóser étterem, ami erősen ráfekszik a “fine dining” vonalra, mint mondjuk Londonban vagy New Yorkban. Ez nekem tényleg nagyon hiányzik.

Kihagytam Laufer Ági barátnőmet, mert külön mappába mentettem, hogy tudjak ékezeteket tenni az írására. 
Ági Amerikában él, írt már sokat ide a blogra is. Az egész család igazi foodie, Ági férje fantasztikusan főz, Ági pedig olyan fantasztikusakat süt, hogy csak tátom a számat.  Most, hogy olvasom amit írt, rá kell jönnöm, hogy Budapest azért tényleg nagyon menő lett az utóbbi pár évben gasztronómiai szempontból 🙂
Na egy eszembe jutott: 
Ez egy éve nyitott itt, juice bar. Ha a blog fülre kattintasz meg több “trend” találhato, pl a csodas hatasú, mindenre jó, turmeric! Egyre pl nekem nagyon kellett vigyázni, h a legtöbb juice, blend, smoothie alapja a BANÁN. Amire pedig sajnos allergiás vagyok, namost a menü csodás de a banán külön sehol nincs feltüntetve…azonnal egy szippantás után éreztem. Persze a nő kicserélte kedvesen, kihagyva a banánt…de így a pumpkin pie smoothie-m nem volt olyan finom.
A másik amit csipek a food truck. De az sem új talán. NYC-ben van egy lángos truckEnnek analógiájára más nemzetiség food truckja nagyon menő lenne Budapesten.
Másik a kistermelőtől egyenesen beszerzett zőldség, gyümölcs:
Szinte nem veszek ilyesmit mar a boltban. Ha kell felfüggesztem a heti szállítást (ha utazom) vagy ha unom amit kapok, előző héten írnak egy e-mailt “what’s in tha bag” címmel és ha nem kerek több kale-t pl akkor hold-ra teszem a cuccot. Így kapom a kenyeret, sajtot és a friss házitésztát is.

 

Vélemény, hozzászólás?