Kategóriák
Egyéb kategória

Fordított meggyes süti

Imádom a meggyet, és bár tudom, hogy fölösleges összehasonlítani két gyümölcsöt, de talán jobban szeretem mint a cseresznyét. Vagy nem. Vagy mégis? 🙂
Péntek délután majdnem elájultam, amikor az első helyen ahol meggyet láttam, nem kevesebb, mint 1000 (!) forint volt a kis táblácskára írva. Ok, tényleg szép volt, egészséges, nagy, meg minden ami egy jó meggyről elmondható, na de EZER forintér?! Aztán szerencsére mégis volt hatszázért, majd négyszázért sikerült vennem. Ehhez képest Egerben kétszázért árulják, de erről majd később.
Meggyleves, meggyes rétes, meggyes pite, mind-mind nagy kedvencem, de családom férfi tagjai a fordított meggyes sütit kedvelik a legjobban. Kirándulásra sütöttem, el is fogyott reggelire egy pohár hideg tejjel.
Hozzávalók:
70 dkg meggy kimagozva
10 dkg dió durvára darálva
4 ek cukor
3 kk őrölt fahéj
3 ek étkezési keményítő

2,5 dl tejföl
1 tojás
1,5 dl olaj
2,5 dl cukor
3,5 dl liszt
1 zacskó sütőpor
A meggyet összekevertem a dióval, cukorral, fahéjjal, és keményítővel. Egy piteforma alját vastagon kivajaztam (kis tepsi is megfelelő), majd ráöntöttem a meggyet.
Egy tálban összekevertem a tejfölt a tojással, és az olajjal, majd beleszórtam a cukrot, a lisztet, és a sütőport. Nokedli tészta sűrűségű tésztát kell kapni. Ráöntöttem a meggyre, majd 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Nekem ez 50 perc volt, de változhat.
A formában hagytam kihűlni, majd kiborítottam. A gyerekek kedvéért megszórtam porcukorral, de ez el is maradhat.

8 hozzászólás a(z) “Fordított meggyes süti” című bejegyzéshez

Szombaton lesz a Simon szülinapja, valami ilyesmit kellene sütnö9m a torta mellé , jön néhány kis barátja is.

Más: ELTŰNT A BLOGOM!!! reggel még megvolt.. nem láttátok valahol?
Valami server errort ír ki a google, remélem nem tűnt el végleg:-O

Köszi Eszterem! Bár nekem fém (teflon) a gyümölcstorta formám, és valóban laposnak találom, úgy, hogy a kistepsinek fogok nekiveselkedni. A sütőpor miatt, gondolom azért feljő kicsit és lesz egy tisztességes vastagsága. Oké, értem, majd kanalazom a leragadtakat! 🙂 Viszont emberetlen finomnak tűnik…
Ofélia

Ofélia, hogy kicsusszan, az túlzás, látod milyen lett a teteje, de kijön rendesen, ami kicsit odaragadt, az kiskanállal a tortára szedhető. Nem szórtam meg liszttel, viszont vastagon vajaztam. Valóban olyami mint a gyümölcstorta forma, csak magasabb (vagy nem) üveg, vagy porcelán, és teljesen egysíkú az alja.

Andrea, jól látod a helyzetet, de ennek a tetejére tényleg nem tettem volna porcukrot 😀

Eszter! Ez a “piteforma”, valójában micsoda? Lehet, hogy ezt nálunk gyümölcstorta formának hívják? Mert nagyon úgy nézem…(bár az talán laposabb). Továbbá. Ha kis tepsiben sütöm (ami könnyebb lenne számomra), el nem tudom képzelni, hogy nem ragad le, hogy csak úgy könnyedén kiboratható, ráadásul nem is írsz a kivajazás utáni “belisztezésről”…Tényleg egyszerűen kicsusszan, megfordítható?
Különben szuper és nagyon szeretném kipróbálni.
Ofélia

Vélemény, hozzászólás?