Kategóriák
Egyéb kategória

Frizbi a Kossuth utcából

100212114311_sp_frisbee02_getty_926-1.jpgTudtátok, hogy a frizbi (amit dobálni szoktunk egymásnak) a Kossuth utcából származik?

Oké, ez egy elég hatásvadász felütés, de igaz. Kicsit ront a szépségén a sztorinak, hogy az a bizonyos Kossuth utca Bridgeportban volt.

Bridgeportban volt egy kis malma William Russel Frisbie-nek, aki 1871-ben megvett egy kis pékséget is -ahol leginkább pitéket sütöttek- méghozzá a Kossuth utca 363-ban, amit azonnal át is nevezett Frisbie Pie Co.-nak.

Miután meghalt, fia vette át a közben hatalmas növekedésnek indult pitegyár vezetését, és újabb üzemeket nyitott szerte az országban, Connecticuttól egészen New Yorkig. A Frisbie Pie Co. 1956-ben már 80.000 pitét sütött naponta.

Frisbie Pie.jpgA sütemények egy kerek, ón piteformában sültek, amit először a cég teherautóit vezető sofőrök kezdtek egymásnak dobálni, miközben arra várakoztak, hogy feltöltsék pitével a rakteret.
frisbie_pie_truck_lg_1.jpgA forma nem csak jól dobálható volt, de voltak rajta apró lyukak, amik vicces, süvítő hangot adtak ki, miközben repült a frizbi. Innen egyenes volt az út a Yale-re, ahol az egyetemisták hamar felkapták a “sportot”, és hangosan kiáltottak, amikor eldobták a piteformát, hogy Frisbie!, vagyis mindenki vigyázzon a fejére. De mint szinte mindenre, a frizbire is igaz, hogy közben mások is feltalálták…

Walter Fredick “Fred” Morrison a menyasszonyával frizbizett előszőr, ők egy pattogatott kukorica konzerv tetejét dobálták egymásnak, de mivel a tető hamar behorpadt, kerestek egy befektetőt, aki 1948-ban legyártatta műanyagból. A játékot flying saucernek, vagyis repülő csészealjnak nevezték el. Sajnos nem hozta meg a hozzá fűzött anyagi sikereket, így elváltak útjaik. 1955-ben a már nagyon sikeres játék jogait eladták a  Pluto Platterként a Wham-O játékgyárnak.

pluto-platter1.jpgWalter Fredick “Fred” Morrison a találmányával
Közben 1958-ban csődbe ment a Frisbie Pie Co, de addigra már a két felfedezés összeért, és a Pluto Plattert Frisbee-ként gyártották, vagyis megváltoztatták az írását. 1984-ben a Mattel felvásárolta a Wham-O-t, így azóta ők a tulajdonosai az eredeti frizbi márkának, amiből 1957 óta több, mint 200 millió darabot adtak el a világon.

Én viszont igazán boldog lennék, ha az amerikai stílusú piték, vagyis a pie-ok elterjednének Magyarországon is, de valahogy nem tűnik sikeresnek ez a süteményféle errefelé. Pedig…

pluto-platter.jpg 

 

Vélemény, hozzászólás?