Kategóriák
Egyéb kategória

Fűszeres rozskenyér

Imádom a savanykás, nehéz rozskenyeret. Kovásszal szoktam sütni, de elkövettem azt a hibát, hogy kint felejtettem egy hétvégén a kovászomat, és elutaztunk. Mire hazaérkeztünk, a három éve dédelgetett, etetett kovász végleg feladta, és megdöglött. Ejtettem érte egy pár könnycseppet, és bekevertem a következőt. Már dolgozik rendesen, és kezd biztató cefreszaga lenni, ami elég veszélyes ősszel, ugyanis a semmiből előcsalja a muslicákat. Addig is sütöttem egy kis élesztővel, nem dőlt össze a világ!
Hozzávalók:
3 pohár teljes kiőrlésű rozsliszt (1 pohár=2,5dl)
1,5 pohár fehér kenyérliszt
2 kk sikér
2 kk édes tejsavó por
1 ek koriander mag
2 kk egész kömény
3 kk só
1/2 kocka élesztő
1 ek méz
2 pohár langyos víz
1 zacskó, 7 dkg tökmag
Az élesztőt megfuttattam a mézzel, majd a tökmag kivételével összegyúrtam a tésztát. Nagyon ragadós, elég híg tészta lett. Duplájára kelesztettem, majd újra összegyúrtam. Ekkor tettem bele a tökmagot is, és megint megkelesztettem. Sütőpapírral kibélelt formába raktam, hagytam még egy negyed órát pihenni, majd 200 fokon gőzős sütőben megsütöttem.
Azt szokták mondani, hogy hagyni kell a kenyeret kihűlni, mielőtt megvágjuk. Bizonyára így van, de ebben az estben kimaradna az az élvezet, amikor a forró kenyérszeleten elolvad az illatos vaj…

14 hozzászólás a(z) “Fűszeres rozskenyér” című bejegyzéshez

*Gabojsza: bioboltban, herbáriában
* Meir: nincs kenyérsütő gépem, sima sütőben sütöm
*Flornetin, még nem próbáltam, de nagyon jónak tűnik, majd kipróbálom
*Ribizli: és mennyi ilyen port használsz mondjuk egy kiló liszthez?

Én nem “nevelgetek” kovászt, mert ritkábban használom, ezért megszárítottam egy adagot.
Alufóliára öntötte, elsimítottam, és megvártam, míg megszárad. Lefejtettem a fóliáról, összetörtem morzsásra, és üvegbe tettem. Ha “friss” kovászt szeretnék, vízzel elkeverem, ha meg beoltani, akkor a liszt+víz keverékhez teszek egy kicsit, és hamar megerjed. De úgy is jó, ha élesztős kenyeret készítek lassú kelesztéssel, és az elején teszek a hozzávalókhoz egy kanálnyit.

Ajaj, ez a link miatt van? Bocs�nat!

Sz�val:A f�z�s tudom�nya n�ven �r gasztroblogot, kezd�lapj�nak c�me:
okostoj�spontblogponthu.

A fenti linken a keny�rhez kapcsol�d� bejegyz�sei vannak, a legals� az eml�tett k�m�nyes t�nk�lykeny�r.

T3v köményes tönkölykenyér néven beírt kovász nélkül készülő tk. kenyerét ismered? A mostani kenyerem is ennek rozsos változata – persze sikér az enyémben is van. Régóta variálom ezt a receptet, nekem nagyon bejött.

Vélemény, hozzászólás?