
Aztán kedd este sikerült beszélnem egy andalúz párral, és kapásból nekik szegeztem a kérdést, hogy milyen az igazi, hideg gazpacho?
Okosabb nem lettem, mert kiderült, hogy kb. olyan mint a magyar lecsó. Mindenki kicsit másképp csinálja, a sajátjára esküszik, de ha az alapok benne vannak, akkor már tehetünk bele bármi mást is, az bizony gazpacho marad. Ez a pár is megosztott volt abban, hogy fehérkenyeret, vagy barnát kell-e bele turmixolni? Kell-e bele sűrített paradicsom, vagy csak friss?
Úgyhogy innentől kezdve borzasztó bátor vagyok, és ki merem jelenteni, hogy ez nem egyszerűen hideg paradicsomleves, hanem valódi gazpacho.
Hozzávalók:
1 nagy szelet szikkadt rozskenyér
1 dl olívaolaj
1 nagyobb salátauborka megpucolva
1 kg paradicsom
1 kaliforniai paprika (piros)
4 gerezd fokhagyma
3 ek vörösbor ecet
só, bors
A kenyeret megöntöztem az olívaolajjal, és egy éjszakát letakarva állni hagytam. Másnap minden hozzávalót összeturmixoltam. Tálalásnál vöröshagyma kockákat szórtam a tányér aljára, a leves tetejére pedig rozmaringot, és kecskesajt kockákat, majd meglocsoltam egy kis olívaolajjal. A Bűvös szakácsnál is érdemes olvasni ezügyben.
5 hozzászólás a(z) “Gazpacho” című bejegyzéshez
Sziasztok, én már vagy 2 hete Gazpachon élek, mert itt Madridban baromi meleg van, és fújnak a forró szelek. Ugya nem magam készítem, de a napi menuben itt mindíg van. Itt az a szokas, hogy hozzak ugye a hideg atszürt levest es melle egy kis sokfelé felosztott táklán apro kockakra vagott friss nyers paradocsomot, hagymát, uborkát, paprikát es kemyerkockakat. A vendeg ezekbol annyit kanalaz a leveseve amennyit nem szégyell, én nagyon szeretem ahogy ropog benne a friss zoldség. Amugy a spanyolok nyáron gazpachofüggök. Van egy sürübb vátozata amit kenyertunkolasra hasznalnak, a neve “Salmorejo”. én személy szerint maradok a Gazpachonál 🙂 üdv, köszi a receptet!
Millie: Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén.
Santiagói ismerős pasi (aki egyébként tud furulyázni a mankóján) paradicsomot nem tesz bele, mert nem szereti (:
Portugálok pedig csak tálaláskor áztatják bele a nagy kenyérkockákat. Legalábbis akiknél én ettem.
Jópofa lett ez a bejegyzés! Teljesen meghoztad a kedvem hozzá, jövő héten ki is próbálom! (Különösen, ha tényleg olyan meleg lesz, ahogy jósolják.)Emlékszem az egyik Almodovar filmben -most hirtelen nem ugrik be a címe- végig ezt kortyolják …
A goldenblogos helyezésedhez pedig gratulálok!!!!
Mindenképp! 🙂 Én is teszek néha bele dobozos paradicsomlét, attól sokkal pirosabb. A Tabasco meg finom.
Én teszek bele Tabascot is, és nem turmixolom össze egyáltalán a belevalókat. A folyékony paradicsom meg a papírdobozból jön. Ez még ér?