
Talán csak annyit, hogy pirog előtt kötelező egy vodka, utána pedig egy pohár orosz pezsgő!
Hozzávalók:
5 dl tej vagy víz a tölteléktől függően (tejes vagy húsos)
1 cs élesztő,
1 kiskanál cukor,
5 dkg vaj, vagy margarin tölteléktől függően (tejes vagy húsos)
6 dl rétesliszt
6 dl finomliszt
2 kk só
Gyúrjuk rugalmas tésztát, majd kelesszük duplájára langyos helyen. Ez kb. 1 óra. Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsuk 4-5 mm vastag lappá. Szaggassunk belőle köröket, és töltsük meg a töltelékkel.
Hajtsuk félbe, a szélét először kézzel, majd a villa fogaival nyomkodjuk össze alaposan. Kenjük meg tojással, szurkáljuk meg villával, hogy a töltelékben lévő gőz ne a tésztát szakítsa szét.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük szép pirosra.
A képen olívaolajon lilahagymával, sóval, borssal, és kakukkfűvel lepirított gomba látható.

20 hozzászólás a(z) “Gombás pirog” című bejegyzéshez
hat, en a tesztat tegnap 5 dl lisztekböl csinaltam 60 deka gombaval. azt gondoltam, h esszük par napig. aposom kapott belöle 4 db-ot, a többit 3 es fel tagu kis csaladunk mondhatni, pillanatok alatt eltüntette. a maradekot parom vitte el magaval ebedre, en meg az utolso kettövel szembesültem az iment, amik meg a sütöben lapultak…
de szerintem nem a mennyiseg megadasaval volt a gond, hanem azzal, h lenyügözöen finom!!!
Klári
Rendben lesz a legközelebbi alkalommal. Csak azért írtam ide be, mert nekem zavaró volt. Én vizuálisan olvasok. Végülis én kiegészítettem a lisztet, miután észleltem a mértékegységet, és lemértem a lisztet is. Csak attól tartottam kicsit hogy az arányokat már nem tudom úgy beállítani. De mondhatom nagyon jó lett a tésztája. Nagyon bejött ebédre mindenkinek, igaz kb a fele megmaradt még vacsorára… Ebéd közben az jutott eszembe, hogy mivel ez egy elég nagy adag lett, nem lehet-e lefagyasztani a felét mondjuk? Csak nem tudom hogyan, hogy süssem meg és ha kihűlt akkor tegyem be a hidegre, vagy félig sülten, vagy csak sületlenül. Ezen a gondolaton még nem jutottam túl. Valakinek ötlete esetleg?
László, eddig nem írták mások, úgyhogy így hagyom. De örülök, hogy ide beírtad, majd legközelebb megadom dekában is.
Dortimicsi, nagyon szép lett!
László!
Az én mérőpoharammal a 6 dl liszt az 40 dkg lett, amit rögtön meg is feleztem,mert láttam hogy két személyre 80 dkg lisztből készült pirog sok lenne…Szóval nálam 20-20 dkg finom és rétesliszttel készült és nagyszerű lett így is a tésztája..
Íme az én pirogjaim:
http://kepfeltoltes.hu/090321/pirog_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tegnap sütöttük vacsorára, nagyon nagyon finomlett, köszönet a receptért!
Darált sonkát, és cheddar sajtot tettem bele egy lehelletnyi fokhagymával. Nem éppen kóser
Lara
Üdv.
A recepttel kapcsolatosan lenne egy megjegyzésem, mivel engem ma nagyon becsapott. Jó lenne ha kijavítanád a receptben a lisztnek a mértékegységét, mert a deciliter egyáltalán nem megfelelő, és becsapós. Mint tudjuk, az emberek nagy része nem olvassa el rendesen (betűről-betűre) a dolgokat, mint ahogy én sem tettem. Nálam a dekagramm, kiló a megszokott és nekem erre jár az agyam is. Ez persze csak jó tanács, én magamnak át is írtam, mert azért nem mindegy. Én ma kimértem (már utólag), hogy a 6 dl liszt az bizony közel 35 dkg. Amúgy remeknek néz ki a tészta így készülőben is már, igaz én nem tettem bele réteslisztet, csak sima lisztet a malomból egyenesen (a környékemen nincs ennél jobb liszt, hófehér, és tökéletes). Szóval csak ennyit akartam, a dl lisztnek becsapós…
Ok, nincs harag! :)Csak kezdő pirog készítőként a víz/tej kérdés izgatott:D
De végül elkészült vízzel és fele mennyiségből. Nekem 8 db lett, szóval még ezt a mennyiséget is felezni fogom, mert 2-2 darab nekünk egy étkezésre bőven elég. Azt hiszem a héten gomba helyett valami kapros-tejfölös hússal fogom megtölteni. Hátha az jobban ízlik majd páromnak (szerinte most kevés kakukkfüvet raktam bele…máskor meg ezt a fűszert sokkalja. Ki érti ezeket a férfiakat?:D)
Szóval köszi a receptet, a repertoár része lesz ezentúl a pirog!
Dortimcsi, ne haragudj, de elvileg e-mailben kapom a kommenteket, gyakorlatilag nem jön meg mindegyik. Láthatod, hogy igyekszem mindenkinek válaszolni.
Egyébként ebből a mennyiségből nekem 20 pirogom lett, az tényleg sok két embernek.
Ha nem kapsz itt választ, akkor kérlek küld el emailen is, akkor nagyobb a valószínüsége, h megkapom.
Csalódott vagyok:(
3 nappal ezelőtt feltettem 2 kérdést,mert mindenképp jól szerettem volna elkészíteni a receptet,de nem kaptam választ.
Ha azóta egy bejegyzés se került volna a blogra hinném, hogy Eszter nem járt erre…
Így most csak a megérzéseimre hagyatkozom, hogy mivel készítem el….és hogy két emberre a fele is elég….
Szia Eszter!
Én régen ettem epres perogit (az a pirog lengyel változata). Nem tudod, annak hogy készülhet a tölteléke? Vajon csak nyersen, kis cukorral kerül bele, vagy érdemes előtte megpárolni picit az epret?
és ehhez a piroghoz tejet vagy vizet, vajat vagy margarint használtál?
És ekkora mennyiségből kb. hány darab lesz?
Ez az intézmény már nem létezik. Annak idején mi is ezeket a filmeket néztük meg.
A pirogról az általános iskolai orosztanárom és a Szovjet Kultúra Háza jut eszembe. Ott ettünk sokszor káposztásat a No megállj csak! rajzfilm meg orosz háborús filmek után…
Azt hiszem, ez az intézmény ma már nem is létezik.
Majd reklámozom, május közepén lesz, de nem tudom pontosan
Kedves Eszter,
Kerestem a neten az orosz nap harangozóját, de nem találtam. Nem tudod véletlenül, hogy pontosan mikor lesz májusban?
köszönöm. Edi
Én először Bp-n a Bajkál étteremben ettem pirogot, felejthetetlen élmény volt. Orosz tagozatos gimnazistaként elvittek minket a Szovjet Kultúra és Tudományok házába. Osztálytársaimnak nem izlett, így az ő adagjukat is én ettem meg. Otthon is kipróbáltuk. Ki tud többet a Szovjetunióról vetélkedőre is kellett orosz ételeket készíteni. Van egy kelet-európai szakácskönyvem, itt különböző pirog változatok megtalálhatók.Olvastam, hogy a Kinóban érdekes programok vannak. Sajnos vidéken lakom, így nem tudok ezeken részt venni.
Köszi a segítséget, nem gondoltam, hogy “piaci” áru, pedig oda járok.:)
Nagyon gusztusos, mint mindig!
Makka, el kell menni a http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget
oldalra, ott jobb oldalon beírni azt az e-mail címedet, amibe a blogba is be szoktál jelentkezni, majd a linkedte, végül a Platform alatt kiválasztani a Bloggert.
Ezek után elvileg ő maga települ a blogodra, csupán egy frissitést kell nyomni.
Cserpes minden piacon kapható szerintem,a Hold utcaiban, és a Lehelen biztosan van.
Szia, Eszter!
Két kérdésem lenne, picit sem kapcsolódnak a posztodhoz.:)
Az egyik, hogy tudsz-e abban segíteni, hogy lehet a Cserepes- vagy Cserpes-féle tejtermékekhez hozzájutni. Az az igazság, hogy már nem emlékszem, melyik blogon láttam ezeknek a méltatását, az Ízbolygó rémlett, de az utóbbi időben nekem egész egyszerűen nem nyílik meg az az oldal.
A másik pedig az lenne, hogy lehet ezt a LinkWithin cuccot felrakni a blogra. Nézegettem már elölről és hátulról, de csak nem sikerült.
köszi előre is
Makka