Kategóriák
Egyéb kategória

Gyors, fűszeres reggeli maradékokból

tortácska hússal2.jpgTegnap este leszedegettem a húslevesből kiszedett csirkeaprólékról a húst, és egy jó nagy tányérnyi lett. Általában nem a levessel esszük meg, hanem hétfőn elvisszük munkaebédnek tortillában, vagy salátában. De most sikerült kint felejteni a kenyeret is, igaz, csak egy kis darab volt, de annyira sajnáltam volna kidobni. Nem igazán száradt meg, de alaposan kiszikkadt, nem lett volna már finom. Magos kenyér, tele mindenféle maggal, talán ezért nem lett kopogósan száraz.
Ehhez nagyon hasonló kis üdvözlőfalatokat készítettünk minden Padlás és Mosókonyha vacsorára Dórával pár éve. Talán ezért se készítettem el eddig itthon. De most adta magát, alig várom, hogy felkeljenek a fiúk, szerintem díjazni fogják a reggelit.
Addig én kicsit relaxálok a kanapén, ahogy hallom, Zálikám már gőgicsél nekik, de még úgy tesznek, mintha aludnának.

Hozzávalók a kenyér talphoz:
kb. 1,5 nagy zsemlének megfelelő sokmagos kenyérdarab
2 nagy marék mazsola
2 ek méz
2 ek olívaolaj
1 kk reszelt lime héj
pár csepp lime

Hozzávalók a krémsajtos csirkéhez:
kb. 1 csészényi maradék főtt csirke
1 doboz Philadelphia krémsajt
1 ek curry paszta vagy curry por
1 ek előre megpirított mák

1 avokádó felkockázva
pár csepp lime
pár csepp olívaolaj

Az alsó réteg hozzávalóit késes robotgépbe teszem, és felaprítom. Ha megmarkolom, és összetapad, akkor jó. Kismérető formázógyűrűt, vagy pogácsaszaggatót kiolajozok, majd egy tányérba nyomkodom a kenyeret a segítségével.
A csirkehúst apró kockákra vágom ha szükséges, majd elkeverem a többi hozzávalóval. Mehet bele fokhagyma, vagy újhagyma is, ha van otthon.Ez lesz a következő réteg, amit a kenyérre nyomkodok.
Az avokádót felkockázom, meglocsolom lime-al, olívaolajjal és a csirkére halmozom. Meghintem mákkal.
Természetesen, szinte minden mindennel cserélhető: mazsola datolyával, vagy aszalt fügével. A csirke sonkával, az avokádó mangóval, vagy érett körtével, vagy ami épp eszetekbe jut, és mentendő a kidobástól.
tortácska hússal3.jpg

Vélemény, hozzászólás?