
Imádok a sütőben főzni viszonylag alacsony hőfokon, mert soha nem ég le, még akkor sem, ha órákig nem érek rá foglalkozni vele, és mindig nagyon finom puha lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
20 dkg füstölt hús (bármi jó, minél füstösebb, annál jobb)
1 kg hátszín csíkokra vágva
1 kg apró gomba, a nagyobb fejek félbevágva
1 nagy fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
friss kakukkfű
só, bors
kb. 5 dl száraz fehérbor
2 szelet házi rozskenyér
libazsír
Nagy öntöttvas lábost használtam, de egy sima zománcos, vagy inox is megteszi.
A hagymát vastagabb karikákra vágtam, és a zsírral együtt a lábos aljára tettem. Kicsit a gázon megdinszteltem, és beledobtam a hátszínt is. Nagy lángon addig hevítettem, amíg a hús kifehéredett, megbarnult. Ezután elzártam a tüzet, majd a bor és a rozskenyér kivételével a többi hozzávalót is a lábosba tettem. Megkevertem, és 150 fokra előmelegített sütőbe toltam lefedve. Mivel a gomba sok levet ereszt, másfél óra szabadidőm lett. Újra megkevertem, ráöntöttem a bor felét, és megint adtam neki kb ugyanennyi időt.
Ellenőriztem, hogy valóban vajpuha-e a hús (igen, az volt), és újra letettem a gázra az edényt beleöntöttem a maradék bort, egyet hagytam rottyanni, majd az elmorzsált rozskenyérrel besűrítettem. (a kenyeret pici darabokra tépkedem, vagy késés robotgépben felaprítom)
Mi kenyérrel ettük, de rizs is illett volna hozzá.
5 hozzászólás a(z) “Hátszín sütőben borral párolva” című bejegyzéshez
Miket tudtok ti! Rozskenyeres sűrítés:) jól hangzik. A recept pedig a húsfaló családkámnak való..
Uhhh kis tavaszi böjti étek… Még olvasni is embert próbáló kísértés. 🙂
Rozskenyeres sűrítést én is szoktam, mióta egyszer véletlenül rájöttem. 🙂
Ez egy nagyon jól hangzó, kényelmes recept. Vadászok hétvégére egy színes, szép hátszint és nem kizárt, hogy hétvégén debütálok kenyérsütőként:) is.
🙂 Csak nem a lidl????
Én kérlek magam sütöm a rozskenyerem!
kos ötlet ez a reneszánsz sűrítési mód. Lidl-ben jó a rozskenyér, hétvégén belefutottam.