Kategóriák
Egyéb kategória

Hortobágyi húsos palacsinta

Mióta magamnak rendelek az éttermekben, azóta mindig elcsodálkozom, miért is előétel a hortobágyi húsos palacsinta? Nem mintha valaha ettem volna ilyesmit étteremben, de mindig megakad rajta a szemem. Pedig annyira laktató.
Gyerekkoromban két kedvencem volt, az egyik a juhtúrós sztrapacska, a másik pedig a hortobágyi palacsinta. Kicsit többet kellett érte könyörögni, mint a sztrapacskáért, és ezen nem csodálkozom, elég macerás étel. Pont ezért, ha egyszer nekiveselkedek, sütök vagy ötven palacsintát, és lefagyasztom őket, legalább annyival előrébb vagyok legközelebb.
Szerintem borjúból a legfinomabb a palacsinta, de az esetek többségében csirkecombból készítem. Egyszer megpróbáltam felkockázott csirkemell filéből főzni a pörköltöt, majd azt ledarálni, és azzal tölteni a palacsintát, mondanom se kell, nem volt jó ötlet. Nem lehet megúszni a húst csontról való lecincálását.
Hozzávalók 12 db palacsintához:
0,5l tej
2 tojás
4 ek liszt
2 ek olaj

A hozzávalókat botmixerrel összekevertem, egy órát pihentettem, majd serpenyőben kisütöttem. Olaj nem kell a palacsinta alá, mert van a tésztában.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 egész csirkecomb (alsó, és felső is)
1 nagy hagyma
1 paprika
1 paradicsom
2 babérlevél
só, bors
kömény
olaj
2 dl tejszín (esetleg tejföl)
+ a tálaláshoz tejföl, petrezselyem
Az összevágott hagymát kevés sóval megdinsztelem az olajon, paprikát szórók rá, hozzáadom az apróra vágott paprikát, és paradicsomot, majd beleteszem a csirkecombokat, és a fűszereket is. Pici vízzel felöntöm, és addig főzőm, amíg a hús szinte leesik a csontról. Ekkor hozzákeverem a tejszínt, kicsit összeforralom. Leszedem a húst a csontról, kiveszem a babérleveleket, és az egészet húsdarálón ledarálom, majd egy szűrőkanálban kevergetve leszűröm.
A húst beletöltöm a palacsintákba, meglocsolom őket a szafttal, és forró sütőben kicsit megpirítom a tetejét. Szoktam hagyni egy kevés szószt a tálaláshoz is, és az asztalnál meglocsolom tejföllel a palacsinták tetejét.

4 hozzászólás a(z) “Hortobágyi húsos palacsinta” című bejegyzéshez

Óóóóóh my fucking god! Ez aztán a kaja Eszter. Őrület, hogy egy elcsépelt kajának is mennyire új értelmet tudsz adni. Egyszer majd lefotózom neked hogy a Husot hogyan (nem) csinálja.

Hogy kicsoda Husot? Hmmm…

Vélemény, hozzászólás?