Kategóriák
Egyéb kategória

Húsgombóc zsályás, sáfrányos szaftban

Akkor szoktam ezt az ételt készíteni, amikor kicsit több időm jut az előkészületekre. Akkor az igazi ugyanis, ha a húsgombócok nem nagyobbak, mint egy cseresznye. Szóval kicsit macerás, de nagyon látványos a végeredmény. Érdekes, de a férfiak jönnek igazán lázba a pici falatokat látva, és rögtön teszik is a megjegyzéseket, hogy ők bizony száz ilyet is képesek megenni. Pedig dehogy!
Csalóka ugyanis, mert a héjában sült krumplival, és a tartalmas szafttal nagyon laktató étel.
Hozzávalók 4 személyre a húsgombóchoz:
50 dkg darált marha
2 tojás
6 ek kenyérmorzsa
1 kk chili
só, bors
5 zsálya levélke felaprítva
1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a szafthoz:
4 dl tejföl
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
2 kk cukor
5 zsálya levél felaprítva
2 csipet sáfrány
só, bors
1 ek mustár

olívaolaj
8 szem krumpli

A húsgolyókhoz valókat összegyúrtam, majd kicsit gombócokat formáztam belőle. Kevés olívaolajban megsütöttem őket, majd felöntöttem a tejföllel elkevert tejszínnel és mustárral. Beleszórtam a fűszereket, és a cukrot is. Belenyomtam a fokhagymát, és a legvégén rászórtam a sáfrányt is.
Közben alufóliába csomagoltam a krumplikat, és sütőben megsütöttem.

7 hozzászólás a(z) “Húsgombóc zsályás, sáfrányos szaftban” című bejegyzéshez

Évi, nyugodtan kihagyhatod a zsályát. én imádom, ezért szeretem sokmindenbe beletenni, de nélküle is működne a dolog. A rozmaringot szereted? Szerintem azzal is jó lehet.

Nyamm. Figyelek, szerintem ez a húsgolyó-felülreprezentálás svéd beütés, nem bánom, szeretem. Svédeket is, a húsgolyót meg különösen. :))

(Próbálom fejben elképzelni a sáfrányos-zsályás mustáros-tejfölöst, hmm, zsálya nélkül megvan, forgatom a számban, ízlelgetem… virtuálisan nem rossz. :))))

Vélemény, hozzászólás?