Kategóriák
Egyéb kategória

Indonéz lépesméz torta

A barátnőmtől kaptam a receptet, aki azt állította, hogy az USA-ban ez a torta manapság rettentő népszerű. Erdetileg Indonéziából származik, de a Malájok is nagyon gyakran sütik. Mondta, hogy a nevével ellentétben se méz, se lép nem kell bele, de majd meglátom, hogy nagyon fog hasonlítani a lépesmézre a külleme. És valóban. Először megijedtem, amikor összekevertem a hozzávalókat, mert a tészta még a palacsintatésztánál is hígabb, ezért csatos tortaformába tölteni lehetetlen. Aztán szerencsére megtaláltam a szekrény alján a jénai piteformámat, és abban sütöttem. A második aggodalmam is fölöslegesnek bizonyult, ugyanis a formát nem kellett se kivajazni, se kilisztezni, mégis gyönyörűen kicsúszott belőle a torta.
Sajnos nem volt itthon hozzá vanília fagylalt, pedig azt nagyon el tudtam volna képzelni a tetején.
Hozzávalók:
21 dkg kristálycukor
2,4 dl víz
8 dkg vaj
16 dkg sűrített tej
18 dkg liszt
6 db tojás
3 tk szódabikarbóna
A cukrot egy lábosban karamellizáltam. Mikor aranysárga lett, óvatosan hozzáöntöttem a vizet, és belekevertem a vajat. Félretettem hűlni.
A tojásokat villával felvertem, hozzáadtam a kihűlt karamellhez. Belekevertem a sűrített tejet, a lisztet, és a szódabikarbónát. Tíz perecet pihentettem, majd 180 fokos sütőben egy óra alatt megsütöttem. (Tűpróba)
De nem csak tortát ettünk ám a Shabat alatt! 😉 Egy igazán remek estét tölthettünk kedvenc bloggereink társaságában. Hamarosan megismételjük!

31 hozzászólás a(z) “Indonéz lépesméz torta” című bejegyzéshez

vegre en is megsutottem. nem cukrozott suritett tejjel, hanem maresivel. igy is pont olyan lett,mint amit fotoztal, a parameterei is passzolnak, egy 26-os mazas piteformaban sutottem. az allaga tenyleg nagyon fura (szabalyosan kipattant a formabol), a gyerekeim nem is eszik meg, es persze lehetne edesebb, de annyi cukrot mar nem akartam beletenni. szerintem amugy nagyon passzol az ize az oszies temahoz, igy pl diofagyival nagyon el tudom kepzelni, sot, kortevel is. ha valaha olyan vendegeket varok, akik nem annyira edesszajuak, akkor bejon meg nalam ez a suti, fagyival kiserve.
udv
KA

én pár hete megsütöttem és pontosan olyan lett mint a képen. a tortaformából is simán kiugrott. a barátom imádta:)
egy tipp: én fekteribizli lekvárt kentem rá és isteni volt! passzolt hozzá a fanyar íz nagyon.

Ezer köszönet a sütiért és a bókokért amiket kapok a sütifalóktól! Nagyon finom, és könnyű nasit varázsoltam Kedvesem elé mire hazaért. Egy egész picit megkapta az alját, de még igy is csodás lett. Még egyszer ezer köszi!

ez csodálatos! 🙂 eddig nem voltam nagy süteménysütő, de ennek nem tudtam ellenállni 😉 nem is bonyolult és nagyon érdekes. első próbálkozásunkat (a Kedvessel álltam neki) siker koronázta, pont olyan a szerkezete, mint a képen látható, csak az enyém fémtálban készült, így magasabb 🙂 szerintem sem árt rá valami kis plusz édesség, de eleve sem ízetlen 😉 köszi a receptet, ezt meg fogjuk ismételni…

Nagyon megtetszett a süti, meg is csináltam. Sajna alapvetően csalódás, bár a páromnak nagyon ízlik, szerintem inkább fura, mint különleges, már, ha érthető a különbség. A sejtjeim egy kicsi kisebbek, mint a referenciafotón, egyébként stimmel. Fura az állaga, olyan szokatlanul ruganyos, de a legzavaróbb, hogy alig van íze a rengeteg cukor ellenére. (Persze nem az a baj, hogy nem túl édes, de kis túlzással majdnem ízetlennek mondanám.)
Nagy kedvencem biztos nem lesz, bár a párom szerintem még visszatapsolja néha…

Olyan 12 cm lehetett. Elkezdett pezsegni, amikor beleraktad a szódabikarbónát?
Próbáld meg 190 fokon, hátha. Most jut eszembe, hogy valaki egyszer ajánlotta, hogy a Plus-ban egész jó konzerv sűritett tejet lehet kapni.

Annyira sajnálom! Nem tudom mi lehet a baj, pedig be kell vallani, te vagy a második akinek nem sikerült 🙁
(szerencsére legalább 10 embernek jó lett)
Tényleg fogalmam sincs. Talán ezek az áttkozott sűrített tejek sem egyformák, vagy tudja a jó ég…
🙁 🙁 🙁

Kedves Eszter!
Elkészítettem és egy tragédia lett…:( Mit ronthattam el? MIndent úgy csináltam, ahogy leírtad, ennek ellenére nem nagyon hasonlíta képeiden látható sütire. PL. a lyukak sem egészen olyanok… Aztán 26 cm átmérőjű és 7 cm magas tortaformában sütöttem, amibe jól beleragadt és a torta magassága kb. 3 cm… (180 fokon sütöttem…) Mit ronthattam el? Kérlek, segíts!

Jóminőségű vaníliafagyi megvan! =D vettem tegnap…. de nemsokára nekiállok megsütnia tortát is… remélem nem lehet nagyon elrontani! Sütőn sima sütési fokozaton, vagy légkeverősen süssem?
Nahát remélem sikerül, éshogy sikere lesz! Köszönöm a válaszodat az előzőre is!
Puszi: Eni

Sziasztok! Hmm karamellatorta receptet kerestem épp a neten, de csak ezt találtam…Nagyon jól hangzik…és a képek is felkeltették az érdeklődésemet, úgyhogy remélem nagy sikere lesz , ha megsütöm a barátnőm születésnapjára! =D Mit tanácsoltok milyen fagyit vegyek hozzá?

Én is elkészítettem némi módosítással. A többlet: Fahéj a tésztába és miután megsült a tetejét vékonyan megkentem baracklekvárral és megkoronáztam egy tábla tortabevonóval. Nagyon finom! 🙂

Szia! Megsüttem, de elég szokatlan, vmi nekemis hiányzik róla (vmi édes), csokiöntet vagy fagyi. Viszont nagyon szépséges lett. Kapcsos tortaformában sütöttem, tettem alá egy sütőpapíros sütőlapot, csak picit csordogált ki.

Üdvi, Eszter! Hát, rögtön végem van ettől a méztelen, léptelen tortától…Én ilyet még nem is hallottam-láttam! Ha a fotó élethű, ez kiköpött lépesméz. Mitől lyukacsos könyörgöm? Tán a szódabikarbónától? Félelmetes, hogy mik jutnak eszébe a kreatív embereknek. Ha szabad megkérdeznem, bár lehet butaság: Milyen “sűrített tej” játszik itt?
Az a tubusos, nyomós bociizé…? Feltétlen megcsinálom, mert pofon egyszerűnek tűnik.

Vélemény, hozzászólás?