Kategóriák
Egyéb kategória

Kézműves piacot indítunk Tokajhegyalján!

Hölgyek és urak, hatalmas hírem van!

Végre valamiről nem csak beszélgettünk egy asztal mellett, hanem meg is valósult!

2012 április 15-én vasárnap kerül megrendezésre az első Tokaj-Hegyaljai Piac a mezőzombori önkormányzat támogatásával a Disznókő előtt a Sárga Borház parkolójában.
A piacot havonta egyszer, minden hónap második vasárnapján 10-15 óra között tartjuk majd, kifejezetten helyi termelők és kézművesek közreműködésével, vagyis hegyaljai, zempléni, és borsodi árusok jönnek majd, néha hívunk majd vendégeket a környező megyékből. (Ez röviden annyit jelent, hogy nem lesz töki pompos, és kürtöskalács, viszont lesz mádi sajt, erdőbényei horgolt ékszer és Bodrog adta méz is.)

Es akkor röviden a sztori, ami idáig vezetett. A piac ötlete az Arany Kaviáros Szása fejéből pattant ki, és nagyon megtetszett Enikőnek, aki egy ebéd alkalmával fel is hozta, hogy tényleg milyen jó lenne végre egy ilyen itt Hegyalján is. Persze rögtön nagyon lelkes lettem, és mondtam, hogy ezt meg kell csinálni, hogy aztán jól visszautazhassak Budapestre! Aztán Enikő nagyon sokat dolgozott az ügyön, csatlakoztunk hozzá jó páran lányok (naná, mi imádunk csak igazán piacozni!) és most ott tartunk, hogy az első alkalomra össze is gyűltek az árusok, egyelőre huszonöten. Vannak olyanok, mint az erdőbényei Gonda család, akik csak májustól jönnek, mert akkor lesz annyi tejük a birkáknak, hogy abból nagyobb mennyiségű sajtot lehet készíteni, vagy az erdőhorváti lelkész házaspár, akik levendulát termesztenek, de ugye az is erősen idénytermék, így rájuk is várni kell még.

Igazság szerint azt szeretnénk, ha a piac növekedne, és nyáron sokan tudnák eladni nálunk a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy a belőle készített lekvárt, stb.
Ehhez mérten az asztalbérleti díjak meglehetősen méltányosak, mindössze 1000 forintba kerülnek alkalmanként, reméljük megéri elhozni majd a portékát!
Van már egy kezdetleges kis blogunk is, estére remélem már több információval, és persze facebook oldalunk is, ahol mindig megosztjuk majd a következő piac dátumát, és az árusok névsorát is.

Ami számomra nagyon meglepő volt, hogy a falugazdászok se tudtak nekünk listát adni arról, hogy ki foglalkozik őstermeléssel a faluban, vagy hogy egy falu kézműves köre nem tudja kihozni a portékáit egy ilyen helyi piacra, mert nincs megfelelő megjelenési formájuk (vagyis nem számlaképesek). Ugyanez vonatkozik a több olyan helyire is, akik csodálatos dolgokat árulhatnának, de nem tudják kiváltani az őstermelői igazolványt, mert a havi 40.000 forintos járulékot egyszerűen nem tudják kitermelni.
Itt egy kicsit megállnék, ugyanis egy csomó helyen épül az országban EU-s támogatással piac, ahol sajnos azt látom, hogy csak kínai bugyit, használt ruhát, és néha vásári cukorkát lehet kapni, semmi helyi termék, a környéken készült élelmiszer nem kapható akkor sem, ha a piaci egészségügyi feltételek meglennének hozzá (mosdó, stb.)
Így sajnos nem jöhetnek “sütis nénik”, nem hozhatják a buktát, a rétest, vagy az egyszerű kevert süteményt se, és nem lesznek valódi házi savanyúságot kínálók se addig, amíg valakinek nem sikerül megoldani azt, hogy mégis megérje kiváltani az őstermelői igazolványt úgy is, ha nem nagyban szándékozik termelni, de mégis szeretne nem adót elcsalva pár ezer forint pluszjövedelemhez jutni.
Aki tudja a megoldást, ne titkolja, nagyon kíváncsiak vagyunk!

Addig is szeretettel várunk mindenkit április 15-én a Sárga Borház parkolójában, sajttal, mangalicával, mézzel, ecettel, és sok minden mással, mi szemnek, szájnak ingere!

Gyertek!


Disznókő Rt nagyobb térképen való megjelenítése

37 hozzászólás a(z) “Kézműves piacot indítunk Tokajhegyalján!” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!
KIs segítség, akinek valamilyen jogviszonya (nyugdij, munkahely)van, vagyis nem abból kell a járulékait fizetni,annak éves 600 eFt-os határig adómentes az őstermelői igazolvány.
Új igazolvány kiváltása 2.000,-Ft, meglévő igazolvány érvényesítése 1.000,- Ft, (ezek nem egetverő összegek) a kiskertben termelt többlet javakat így el lehet adni.
Vidéken nincs olyan család, ahol ne lenne legalább egy őstermelői igazolvány.
Ha nem lenne a 80 km távolság én is vinnék a lekvárjaimból, szörpjeimből, finomságaimból.
Sok sikert a további munkátokhoz:)

sziasztok, kitűnő az ötlet, remélem egy picike ötletecskével én is hozzájárulhatok e remek kezdeményhez: ha van egy kedves cég a közelben, akkor felvehetné a nem számlaképes embereket 1-1 napra, a piac idejére, ennek a költsége messze elmarad az említett őstermelői költségektől, persze egy könyvelőt azért ki kellene faggatni, üdv, tom

@Fuszeres Eszter:
Drukkolok nektek,sok ilyen kellene.
Eddig a biztatás.
A baj az,hogy a tapasztalat szerint ezek hamvában holt kezdeményezések.
Messze vezetne itt politizálni,de az EU nem ugy gondolja a “piacot”,ahogyan a magyar unortodoxia 🙂
Sok sikert nektek,NAV-mentes piacolást!
Hogy a sok negativum mellé (sajnos tapasztalat)valami épitőt is tegyek:
A net majdnem személytelen,én először virtuális kereskedelemmel inditanék.No “asztalpénz”,no kipakolás,itt elterjedhetne pl.a lelkész cime,ahol a levendulát akár élőben meg lehet nézni.
Igen,ez visszalépés,de régesrégen (se ujság,se villany,se internet)elég volt bemenni egy szabolcsi kocsmába egy szódára,és 2 perc alatt kiderült,hogy kiknél érdemes igazi szilvalekvárt venni pl.Jármiban

@Öreg Sam: Köszönjük! Jöhet a Nav, bár nem nekik szervezzük a piacot 🙂 De engedéllyel rendelkező árusok lesznek csak. Jobb lenne, ha könnyebb és olcsóbb lenne az engedélyeztetés, akkor több árus lehetne. Tokaj-Hegyalja akkora terület, hogy sokan nem autóznak végig 10 falut csak azért, hogy egyik helyen levendulát, a másik helyen sajtot vegyenek, ezért szeretnénk havonta egyszer összefogni az árusokat, ettől még mindenki “működik” a saját telephelyén is, de bízunk benne, hogy itt erősítik majd egymást.

Ha alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezel és munkáltatód fizeti a járulékot, akkor nem kell őstermelői státuszod után járulékot fizetni, hanem csak a nyereséged után járó adót.

Ha nincs alkalmazotti jogviszony és nincs másból sem havi járulékfizetés, akkor december utolsó 2 hetében váltsd ki az őstermelőit, így az adott évben csak az utolsó két hétre kell megfizetned a járulékokat. Majd a következő évben a decemberi bevételedet átviszik az évre, elosztják 12-vel (hónapok száma) és az utána fizetendő járulékot kell fizetned havi szinten abban az évben.

Pl.: 2011 decemberben 15-én regisztrálsz, fizetsz 20.000 járulékot decemberre. A két hétben eldasz 10.000 Ft-nyi terméket. Ezt a 10.000 Ft-ot veszi a rendszer alapul és azt mondja, ennyi lesz a bevételed 2012-ben is. Majd a 10.000-t elosztja 12-vel, megkapja, hogy 840 Ft a havi bevételed, az utána fizetendő járulék meg mondjuk 300 Ft.
Így 2012-ben csak havi 300 Ft járulékod lesz.

Így lehet megoldani a járulékfizetési problematikát. Én is így csinálom és sokan mások is. Teljesen törvényes. Így nem tudsz bukni az első teljes évedben a járulékokon.

A piachoz még annyit, hogy nagyon jó elképzelés, de a leges legfontosabb!!!!!!!!!! LEGYENEK vásárlók, legyenek vásárlók!!! Legyenek érdeklődők! Lehet akármilyen jó piac, ha nem tudja a termelő eladni a portékát érdeklődő hiányában.
– a havi 1 kevés szokott lenni, a 4 meg sok, arany középút a havi 2 vagy 2 hetente. Vásárlónak is és termelőnek is jobb.
– fontos, hogy minél több termelő legyen, minél több portéka
– legyen jól meghirdetve, sokan jöjjenek rá
– a napi 1.000 HUF nem tétel ha van elég vásárló, szíves örömest kifizeti minden termelő ha visszajön a benzinnel együtt ez a pénz

A termelői piacok az érdeklődők számán szokott elbukni. Minél jobb és ügyesebb marketinget!

További sok Sikert!

@zsofijo:
Ez így igaz, ezek fontos szabályok, de ettől függetlenül ha valakinek van havi 5-20 ezer forintnyi fölös terménye a kertből vagy baromfiudvarból, akkor sem viheti ki a piacra mert nem regisztrált kistermelő. Ha regisztrál akkor viszont jön minden hónapban a kötelező minimális járulék ami több mint a teljes bevétele.

@knbm:
“Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő/kistermelő….éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem kell jövedelmet számolnia és ezt a bevételt nem is kell bevallania.”!!!!
http://www.apeh.hu/data/cms220696/6_fuzet_ostermelok_2012.pdf
a szervezők létrehozhatnának egy “fülecskét” amelyben összegzik a “hobbi lekváros-hímzős” leendő árusoknak, milyen feltételeknek kell megfelelniük, milyen lehetőségeik vannak….

Ez egy nagyon jó ötlet. Lehet a kezdet kicsit nehéz lesz, de szorítok, hogy szép lassan beinduljon. Megpróbálok jönni, mert ez nekem UNIKUM. Ha lesz valami lóféle is, akkor meg pláne. Csak optimistásan:)

Jó kezdést.

Drágáim )
Bodnár Imre vagyok Mezőzombor-ról.
A rendszerváltás idején megálmodtam, és felépítettem a Bortó nevű műintézmányt, az akkori Eu csatlakozás igérvényeivel, és a “97-ben megrendezett EURÓPA nappal.
Mára nyilvánvaló lett, hogy piacot vettek velünk, és az életünket, a földünket, a vizünket a levegőnket akarják.
Miután leraboltak bennünket itt hagytak bennünket mint Szent Pál az Oláh-okat.
Kezdhetjük előlről, ez már többször bevált a történelem során.
Tudunk mi mindent.és muszály lesz akarni.
A sárgarépa nem aSPÁR-ban terem.
Sok sikert a zombori piachoz. Ott leszek., se
gítek, keressetek !

@mészárosanya: A BORTÓ-t Berlin-ben élő egyébként Magyar társam a korrupt Magyar igazságszolgáltattással karöltve egy fegyveres kommandóval elfoglalta, és 10-évi pereskedés után tokkal vonóval elvette.
Elvette életünket, jelenünket,jövőnket hitünket.
Ettől még büszke vagyok a BORTÓ-ra mert feleségemmel mi álmodtuk és valósítottuk meg.
Kérdésedre válaszolva a BORTÓ-nál nem, viszont Mezőzombor Árpád út 38 alatt elérhető vagyok, ill. a 00-36-47-369-049 telefonon ill. az E-mail címen.
Miben tudnék segíteni?
Némi tulzással mondhatnám jelenlétemmel emelném a rendezvény szinvonalát, de ezen túlmenően aktív kertész vagyok sok fűszer és haszonnövényt termelek elsősorban gyermekeim és családom részére,
másrészt Bessenyei után szabadon “aki ennyit átélt,
akit ennyi kár ért” szakmai szervezeti szervezési és megvalósítási ügyekben helyben és díjmentesen állok rendelkezésre aki megtisztel bizalmával.
Én szeretem Mezőzombort itt élek,ez az életterem, és mindenkinek előre koszönök.
Üdv: mindnyájatoknak

Kedves Eszter!
A Balaton-felvidéken, Káptalantótiban,a Liliomkert piac jól és gondolom szabályosan működik évek óta. Ildikó biztosan segít, hogy a helypénzt, adóakt, járulékokat, stb. hogyan oldják meg.
Egyébként 1000 forint Pestről kevés, de onnan nagyon sok tud lenni, hidd el!
Szerinted mennyi lekvárt lehet eladni? Mondjuk 5000 ft értékben? S abból 1000 a helypénz? Még egy 1000 a benzin, amrad 3000? Meggondolandó.
Sok sikert!
FR

Azért van ezen kívül még kézműves piac Tokaj hegyalján, de az olyan egyszerű és hétköznapi. Példáúl Sátoraljaújhely piaca ( a centrumtól -templom – a hegy felé sétálva 150 m) kedden pénteken és vasárnap, helyi termelőktől lehet venni helyi terméket, (kolbász, sonka szalámi, tészta, tojás, falusi tyúk, méz, gyógynövény, zöldség, fokhagyma, tej, túró, néha vaj is… stb). Ha tehetem ott vásárolok, most például a húsvéti sódart. Szóval ajánlom az egyelőre nem olyan divatos Sátoraljaújhelyt is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?