Kategóriák
Egyéb kategória

Madártej mitől jó?


Tényleg nem gondolom azt, hogy lenne olyan, aki ne ismerné a madártej receptjét, mégis szóba jött legutóbb egy csomó változat, amikor erről beszélgettünk.
Persze az alap mindenhol ugyanaz: tojás és tej, és általában vanília. De a barátnőm azt mesélte, hogy neki felnőtt korában vált nyilvánvalóvá csupán, hogy a vanília elengedhetetlen. Az édesanyja mindig vaníliapudinggal sűrítette be a tejet, gondolom azért, mert kevés tojást használt hozzá, és valaminek sűrűséget is adnia kellett.
Aztán itt van a tojásfehérjék mikrózása: én is olvastam 5-6 éve valamelyik fórumon, hogy a felvert habot pár perc alatt mikróban meg lehet egyben főzni, utána csak szaggatni kell. Ki is próbáltam, de az eredmény nem tetszett. Az egy megmikrózott tojáshab volt, és nem olyan finom galuska ami a vaníliás tej tetején gőzölődik készre.
Egyébként a madártejben egy rossz dolog van csupán: nyári hőségben esik a legjobban a jéghideg vaníliás krém, mégis télen könnyű készíteni. Ilyenkor miután megfőtt, kiteszem a lépcsőre lehűlni, aztán mehet is a hűtőbe. Nyáron hideg vízben próbálom lehűteni a madártejet is, és magamat is a hosszas gőz felett állás után.
Én miután a vaníliás krém alatt elzárom a lángot, mindig belekeverek egy kevés tejszínt. Ettől lesz igazán krémes, olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni.
Fontos még a tojás és a tej minősége is. Madártejhez egyszerűen muszáj 3,5% zsírtartalmú biotejet vagy háznál vásárolt tiszta, zsíros tehéntejet és jóízű bio, de legalábbis házi tojást vásárolni. Egy ilyen ételnél, ami ennyire kevés alapanyagból készül, különösen fontos az alapanyagok minősége.
Én teszek bele mazsolát is, mert az egész család imádja, és egy csipet reszelt citromhéjat is. Mindkettő elmaradhat.
Hozzávalók:
3 liter 3,5%-os biotej
30 db tojás
2 dl tejszín
2 rúd vanília
10 dkg mazsola
1/4 citrom nagyon finomra reszelt héja
csipet só
cukor ízlés szerint
A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől. A sárgáját elkeverem a cukorral.
A tejet alacsony lángon felforralom. Belekaparom a vaníliamagokat és beleszórom a citromhéjat is.. A tojásfehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval és kevés cukorral. Azért édes legyen, de nem ebben dominál a cukor.
Kanállal galuskákat szaggatok a fehérjehabból és mindkét oldalát megfőzöm. Nagyon nagyra dagad, egyszerre nem szabad túl sokat tenni bele. Szűrőlapáttal kiszedem.
Amikor a fehérje elfogyott, a tejhez keverem óvatosan a tojássárgáját és a mazsolát. Pár percig főzőm, amíg besűrűsödik. Miután elzártam a lángot, elkeverem benne a tejszínt is. Visszateszem a krém tetejére a habokat, és alaposan behűtöm. Csak langyos madártejet ne! 🙂

17 hozzászólás a(z) “Madártej mitől jó?” című bejegyzéshez

Én is megosztok egy tippet az érdeklődőkkel. A családi recept szerint NEM főzzük meg a fehérjét külön, csak rászaggatjuk az elkészült, még forró krémre és lefedjük. Az ember megspórol egy csomó munkát, és azt, hogy a tejet le kelljen szűrni, mert csomós lesz a tojáshabtól. Ugyanolyan jó, sőt, nem olyan kemény, nem páncélos a hab.

Erika, szerintem nem csinalsz rosszul semmit, sanszosan ugyanarrol a videkrol szarmazik a nagymamad, mint az enyem. Nalunk a madartej soha nem volt suru, hanem mint a tej, olyan allagu. En speciel ugy szeretem. 🙂 Par evvel ezelott lattam eloszor a madartejet surubb kivitelben (egyik vendegsegben pudingos volt, a masikban csak szimplan suru), de nekem valahogy az nem tetszett. Valoszinuleg azert, mert nem volt meg a nosztalgia erzes. Ferjemnek mikor eloszor foztem madartejet, repesett az oromtol, hogy vegre "igazi" madartej, es nem az a suru fajta. 🙂

Én úgy tanultam, hogy a tojássárgáját, cukorral meg vaníliával kikavarom, kevés tejet meleg tejet töltök hozzá aztán ezt az egész keveréket bele a forró tejbe, amibe a galuskákat is megfőztem, és épp csak addig szabad főzni amíg egyet buggyan, tovább nem mert összekapja.
Így megsűríti a 6 tojás is az 1 liter tejet.

Nem vagyok kezdő háziasszony, de nekem még sosem lett elég jó. Én a nagymamámtól tanultam, de sem neki, sem nekem nem volt sűrű.. pedig mi is 1 liter tejhez, 6 tojást használtunk. Mit csinálok rosszul? Ízre finom, de nem elég sűrű.. Lehet, hogy rosszkor teszem bele a sárgáját? Én a felforralt, s langyosra hűtött tejbe keverem. Pudingot pedig sosem tennék bele! Az bűn.. Segítsetek!

Kedves Eszter!

Hálás köszönet ezért a finomságért.Igaz, nem kis idő ennyi tojásból a habokat megcsinálni, de ez a vaniliás íz mindenért kárpótol.Lehet dúsítani jó minőségű csokoládéval, tavasszal eperrel , csak a fantáziánk szab határt. Gyönyörű lett a fotó is.

Szia!

Szerintem az a jó madártej az amit nem pudinggal vagy lisztel sűrítenek.
A jó madártej olyan mint a tied, sok tojás, finom házi tej.
Habár én nem szoktam ennyi tojást tenni hozzá és úgyis jó sűrű lesz.
1 liter tejhez kb. 4-6 tojást teszek csak.

A forró tejhez keverve a tojások sárgáját, szerintem összekapja azt. Legalábbis nekem sikerült már így elintéznem, hogy kis tojáspelyhek úszkáljanak a madártejben. Igaz egy liter tejhez jóval kevesebb tojást használok. Nálam a langyos v. hideg tejhez megy a cukorral felvert tojássárgája. Egyszer ettem úgy is hogy mogyoró esszenciát lkőrt v. aromát v. mit kevertek a tojáshab galuskába-nagyon finom volt.
Üdv: medvedr

Vélemény, hozzászólás?