Kategóriák
Egyéb kategória

Nagyi vs. mosogatógép

56gedishwasher.jpgAmikor kislány voltam, megbeszéltük anyai nagyanyámmal, hogy milyen hülyeség már a mosogatógép. Igaz, hogy négy éves lehettem csupán, de tökéletesen egyetértettem nagyival abban, hogy nehogy már egy gép olyan gondosan elmosogasson, mint a nagyanyám, aki ha észreveszi, hogy valami rá van száradva a tányér szélére, akkor levakarja. Mert egy gép mit vesz észre? Semmit.
Aztán tőle tudtam meg sok évvel később, hogy teljesen felesleges volt salátacentrifugát vennem, a salátára ugyanis ecetes-cukros víz kell, minek megszárítani?
Mama nem vette elő a tekerős habverőt, ha két tojásból kellett habot verni az egérkéhez, mert fel lehet azt verni villával is. Én már neki nem állnék ilyesminek, és meg kellett állapítanom, amikor egyszer 6 deci tejszínből vertünk habot egy apró habverővel hárman, hogy meglehetősen puhányak vagyunk, mert kétpercenként adtuk át az edényt egymásnak, annyira kifáradtunk a végére.
Aztán volt még az a korszak, amikor mi is büszke fagyasztóláda tulajdonosok lettünk. Apu unokatestvére el is magyarázta, hogy a fagyasztás mindent teljesen tönkretesz, főleg a húst, nehogy bármit is lefagyasszunk a jégkockát kivéve. Természetesen fél év se telt bele, nekik is lett egy ládájuk, terítővel a tetején.
Kíváncsi lennék, hogy amikor elterjedt a mosógép, akkor is voltak-e olyanok, akik nem bíztak a működésében? Mert azért arra még emlékszem, hogy a mamának keverőtárcsás gépe (nekünk is van egy egyébként, és milyen jól jött pár hete) plusz centrifugája volt, és nem egy ötperces történet volt nála a mosás: áztatni, vizet melegíteni, mosni, öblíteni, öblíteni, öblíteni, centrifugázni. Nem tiltakozott az automata ellen.
Manapság szinte minden elképzelhető problémára vagy feladatra van gép: vizet forralni, rizst főzni, füvet szellőztetni, kapálni, krumplit pucolni, egyedül a háztartási, jól működő vasalógépet nem találták még fel a nagy bánatomra.

2 hozzászólás a(z) “Nagyi vs. mosogatógép” című bejegyzéshez

1989 telen mentem dolgozni Ausztriaba, ahol a fonokom felesegenek volt ket vasalogepe. Az egyik egy mangorloszeruseg volt, ket oriasi, nehez, parnazott es futott hengerbol allt, a suly es a forrosag dolgozott egyutt. Agynemut tokeletesen lehetett vele vasalni, de a neni a polokat is beledugta, azokkal is elbant. A ket henger koze kellett a ruhat bedugni, a gyerekeket soha nem engedte le a mosokonyhaba, mert a pici gyerekujjak hamar becsuszhattak volna.
A masik gepe kisebb volt es ket lap alkotta, a felsot kellett emelgetni, alatta a ruhat igazgatni, leengedni, varni, kesz. Olyan volt, mint ket kisebb vasaloallvany, ilyeneket egyebkent azota is latok itt-ott. Nem olcso gepek, de vannak.
Egyik sem automata viszont, ha arra gondoltal, akkor bocs 😉

A 91 éves nagymamám még mindig kézzel mos, mert szerinte a mosógép károsítja a ruhát, és lustává tesz!:) hála az égnek persze, hogy 91 évesen is megteheti, hogy ragaszkodjon az elveihez. 🙂

Vélemény, hozzászólás?