Kategóriák
Egyéb kategória

Rakott krumpli 2.0

philadelphia  rakottkrumpli1.jpg

Le merem írni, hogy ilyen finom rakott krumplit még nem ettem. Pedig nem indult jól a dolog, mert elfelejtettünk tejfölt venni. Ez Budapesten nem is lenne baj, de egy kis faluban hétvégén délelőtt tízkor bezár a bolt.
Jó előre leleveleztük, hogy rakott krumpli lesz vacsorára, azt ugyanis mindenki szereti, és a társaság nagy része ezer éve nem evett, könnyű megcsinálni egy hétvégére bérelt házban is, mert jó eséllyel megvan hozzá minden konyhai eszköz. Ennek ellenére vittünk tepsit, mert sokan voltunk, és jól is tettük, csak egy kis tepsi volt a konyhában, nem lett volna elég mindnyájunknak.
Komolyan mindenre gondoltunk, volt nálunk még tojásszeletelő is, a kedvenc házi kolbászunk, jóféle főzni való krumpli, erre nem vettünk tejfölt.
Ezen annyira elkeseredtünk, hogy a reggelinél meg is szavaztuk, a rakott krumpli elmarad, nem tesszük fel főni se a tojást, se a krumplit, elmegyünk kirándulni, aztán ha hazaértünk eszünk melegszendvicset.
Aztán eszünkbe jutott, hogy helyettesítsük a tejfölt a reggelinek szánt krémsajttal, a krumplit gyorsan gyaluljuk le nyersen, mintha burgonya gratint készítenénk, állítsuk be a sütőt két órára és  már indulhatunk is kirándulni. Így is lett, kicsit összevitatkoztunk a fokhagyma mennyiségén, aztán pénzfeldobással a brutálisan sok győzött, így negyed óra alatt összedobtuk a krumplit, betoltuk a sütőbe, és mire visszaértünk kész is volt az ebéd.
De olyan finom lett komolyan, hogy szeretném kötelezővé tenni mindenkinek, hogy próbálja ki!
A krumpli teljesen magába szívta a krémsajt, a kolbász és a fokhagyma ízét, és annyira krémes maradt, mint még soha, viszont maradt is a krémsajtból a krumplisorok között, nem tűnt mind el a sütés alatt. Meg voltunk elégedve magunkkal, jó meleg fogadott mikor hazaértünk, a krumpli forró volt, csak asztalhoz kellett ülni.

Hozzávalók egy kis tepsihez, 5-6 adaghoz:

2,5 kg főzni való krumpli
10+1 tojás
10 gerezd fokhagyma
50 dkg füstölt kolbász
2 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)
5 dkg vaj
só, bors

A krumplit megpucoltuk, majd legyalultuk. Közben megfőztük, megpucoltuk, és felszeleteltük a tojást. Felkarikáztuk a kolbászt, a fokhagymát belereszeltük a krémsajtba, picit meg is borsoztuk.
Vajjal kikentük vastagon a tepsit, leterítettünk egy adagnyi krumplit, megsóztuk, rá tojást és kolbászt raktunk, majd a krémsajt következett. Ezt megismételtük kétszer, a tetejére tettük az utolsó sor krumplit, amjd megkentük a maradék krémsajttal, amibe végül belekevertünk egy tojást. Alufóliával letakarva 190 fokon sütöttük 2 órát.
philadelphia  rakottkrumpli13.jpg

19 hozzászólás a(z) “Rakott krumpli 2.0” című bejegyzéshez

Jól néz ez ki, csak ez engem inkább emlékeztet egy csuszatészta helyett nagyon vékony krumplikarikákat használó lazannyára, mint egy igazi, kolbászzsíros-tejfölszószos-kilógó megpirult tojásfehérjés rakott krumplira.

Akkor ezek szerint csak én szeretem szárazabban a rakott krumplit? Eleve nálam csak az előfőzött burgonyás verzió nyert, pedig próbáltam más félét is.
anyukám trükkje, akár jénai tálban, akár sütőben süti: prézlit a legaljára. Felszívja a zsír egy részét, megsül, isteni ahogy a legalsó réteg krumpli ropog, recseg a prézlitől..:)
Persze ez nem zárja ki ezt a krémsajtos verziót. DE azt még hozzáteszem, hogy az általam felvázolt verzióban a rétegek közé sose kerül tejföl, csak legtetejére a végén, sajttal/szalonnával, vagy épp tojássárgával elkeverve. aki akar tenni rá tejfölt, a tányérjában megteheti..:)

Szia Eszter! Lehet, h én túlbonyolítom a rakott krumpli kérdést, de én pl. meg szoktam főzni héjában a krumplit és csak utána szeletelem. A másik, amit esetleg kipróbálásra javaslok, ha veszel tejfölt is.
Mondjuk, én nem viszek kóser konyhát egyáltalán, így szoktam szalonnát, hagymát pirítani, pirospaprikát dobni rá, aztán 1,5-2 nagy vödör (800g) tejföllel felengedni, túlsózni. Így nem szoktam külön sózni, viszont közé is öntök a rétegeknek. Ha van otthon, akkor még paradicsomot és paprikát karikázok közé.

Kedves Eszter, az rendben van, hogy a bolt ajtó zárva, de ilyenkor az ember a kapun bemegy a házba és a konyhában tevékenykedő háziak biztosan adnak ami kell-belülről nincs zárva a bolt. Legalábbis emlékeimben vidéken…..:-)))))))))

Vélemény, hozzászólás?