Kategóriák
Egyéb kategória

Red Velvet Cake

Miután több órányi nézelődés, és vásárlás után kiléptem egy bio bolt ajtaján, olyan érzésem támadt, hogy rögtön kell valami rettenetesen egészségtelen dolgot ennem, különben vége a világnak! Így találtam rá a vörös ételfestéktől csöpögő süteményre. A „red velvet cake” igazi karriert futott be a többi torta között. Nem elég, hogy Jessica Simpson-nak ilyen volt az esküvői tortája, és a New York Times online két oldalas cikkben foglalkozik vele, de kapható pamutfonal, tusfürdő, és sampon változatban is. Bár e két utóbbit személyesen még nem láthattam, de gondolom csak az illata hasonlít a szóban forgó süteményhez. Mivel én megsütöttem ezt az amerikai csodát, csak annyit mondhatok, hogy a tusfürdőt inkább kihagynám… Nagyon különleges, savanykás, vaníliás az illata, de nem kenném magamra semmi pénzért. Szó se róla, eddig is sejtettem, hogy furcsák az emberek…
11 éves rokon kislány persze rögtön ezt kérte születésnapjára, de addig megpróbálok céklából készült ételszínezéket szerezni, ne tiltsák el a torta kulináris élvezetétől a „tudatos fogyasztó” szülei. (Tudja valaki, hol lehet ilyesmit Magyarországon beszerezni?) A gyerekünknek mi sem mertünk adni a sütiből, titokban ettük meg, miután lefektettük. 🙂
Hozzávalók:
2 ½ bögre sima liszt
1 bögre cukor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
2 ek kakaó por
1 bögre kefir vagy joghurt
½ bögre vaj vagy margarin
½ bögre olaj
1 ek ecet
1 ek vanília kivonat
2 tojás
2 ek vörös ételfesték
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a külön összekevert folyékony hozzávalókkal. Előmelegített 180 C-s sütőben tűpróbáig sütjük. (30-40 perc)
Kényelmesebb konyhatündérek por alakban is megrendelhetik. Mikor kihűlt, három lapra vágjuk, és megkenjük a krémmel:
3 doboz natúr sajtkrém (Philadelphia)
Porcukor ízlés szerint
1 dl tejföl
½ Citrom leve, és reszelt héja
A torta egyébként nagyon finom, egyáltalán nem édes, kellemesen könnyű és savanykás. Engem a Guinness tortára emlékeztet.

Eredetileg a Velvet Tejben-Vajban blogjában.

20 hozzászólás a(z) “Red Velvet Cake” című bejegyzéshez

Én vegyesen használtam a tésztába ételfestéket és céklalevet, amikor kivettem a sütőből rózsaszín volt, de később megpirosodott, ahogy a hűtőben állt. Én a krémet/mázat kékre színeztem, mert különleges alkalomra készült.

húh ez nagyon jó:( amerikában divat a red velvet cupcake, ott találkoztam vele először. most viszont te recepted alapján kéket sütök finn pasinak, belenyomtam egy egész üveg kék festéket se elég halovány a színe, na nembaj, ha sül remélem helyrejön. szorits igy ismeretlenbe is légyszi:) CandV nek már írtam, következő generációs gasztromán leszek valszeg, én már rajtatok szocializálódom:)

Én is megcsináltam a hétvégén, s szerintem nagyon finom. De legközelebb nem tennék egy csipetnél több sót bele. (Bár akinek nem mondtam, hogy só is van benne, annak ízlett… – Nem értem az amerikaiakat; minden édes sütibe rengeteg sok sót tesznek…)
Színezéknek a sima ecetes cékla levét tettem, hiszen úgyis kell a sütibe ecet. De sajnos nem lett piros tőle. (A cékla íze természetesen nem érződik.) Még kihagytam a citromot a krémből (mert féltem, hogy teljesen ellágyul), viszont raktam bele egy csomag vaníliás cukrot – ahogy az eredeti amcsi recept írta. (A tésztába is vaníliás cukor került a vanília kivonat helyett.)
Szóval nekem nagyon ízlett, csak a színét nélkülöztem, én ugyanis nem találtam sehol ételfestéket. Tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni? (Pirosban, só nélkül szeretném ismét kipróbálni.)
Üdv: Zsuzsi

Ugyanúgy széttört a teteje. Fotózásra nem, evésre jó lesz. Nekem széthullik a sütemény, morzsálódik. Bevontam csokival, majd az összetartja. Hulla vagyok. Ronda de finom. És még csak most sül a 2. adag padlizsán.
Anyúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú. SütőőőőőőőőőőőőőIsten, Mindenki! Help.
Ha meg lesz a lakás ez lesz az első, a jó sütő. És még egy esküvőre is hajlandó leszek, hogy jó robotgépem is legyen:-)
Macaroon

Szia!
Na most kikevertem a másik recept útmutatása szerint (a tegnapi rontott elfogyott benn, mondtam én:) ahogy gyerekkoromból emlékszem, hogy mindenből majd egyforma mennyiség volt bögrénként, ez a bögrés süti! (amibe anno az éppen talált gyümölcsöket szórtuk). Szóval most 2 bögrényi zsiradék ment bele fele olaj fele vaj, fele réteslisztem volt itthon ráadásul 3 tojás ment bele. Szóval most várom az eredményt, ha jó lesz, pontosam megírom az én mennyiségeimet nyomorék sütőkhöz:)
Macaroon
(nem, nem, nem, nem eszem meg a kikevert krémet!)

ez nagyon amerikai, tényleg.de ha jól látom, a festék csak a szín miatt kell. anélkül is ugyanolyan jónak kell lennie. azt nem mondom, hogy semmit a szemnek… ?! lehetne beforralt spenótlé és akkor green velvet cake lenne.

Nagyon guszta…
Jófajta szörppel lehet színezni, vagy nekem a kandírozásból maradt szirupom. Igaz, ez utóbbi elég határozott ízt is adna valószínűleg(ja, meggy), de egy málnaszörp talán kevésbé karakteres.
És létezik bio céklalé, bár soha nem próbáltam.

lényegében akkor ennek a tortának csak az a “baja” hogy pirosra van színezve?
vicces, de az ételfestékről eszembe jutott nagypapám isteni, sűrű, finom málnaszörpje (meg a körte is). Sosem iszok én már olyat 🙁

Vélemény, hozzászólás?