
Aztán egyszer az egyik posztomhoz ezt a kommentet kaptam:
“Jó hírem van a Sárga Borházzal kapcsolatban: Disznókő megelégelte, hogy minden eddigi erőfeszítése ellenére nem változott a színvonal a Sárgában és vendégeit is többnyire Pascalhoz vitte…és végre váltott: új időszámítás kezdődik Egerben bevált séffel, reményeink szerint kifinomult, szezonális konyhával, borokhoz illeszkedő ételekkel. Egy rossz hír van: minderre sajna csak egy év múlva kerülhet sor(előző szerződés). Szóval jövőre még nyugodtan célozd meg az Ős Kajánt, de aztán tesztelni kell az új seprűt!!Üdv, egy borászfeleség Hegyaljáról.”


Persze egy borvacsora soha nem a valóságot tükrözi, az étterem színvonaláról, de azért valamit mutat a helyből, a séf tudásából.
Megmaradt az a pár fogás, amit egy 37-es főút mellett álló étteremnek kötelező tartania: halászlé, babgulyás, marhapörkölt, stb. De a többi étel össze se hasonlítható az előző bérlő étlapjával. Szezonálisabb, izgalmas fogások, kicsit fúziós, de a helyi hagyományokra építő ételek.
Nemsokára tesztelem mit is tud a Sárga Borház egy egyszerű estén a váratlanul betévedő vendégnek nyújtani!
Nagyon kellemes esténk volt, sokáig kint lehetett beszélgetni a teraszon a melegben, miközben vörösre festette az ég alját a lebukó nap. Mintha megrendelték volna
Dávid meglepően jól viselkedett, a leves után elaludt, és csak az aszúknál ébresztettem fel, hogy kapjon egy korttyal, nem is morgott miatta…
A menüsor amit este felszolgáltak:
Disznókő furmint 2008
Disznókő furmint 2007
Hideg harcsafilé zöldborsókocsonyával
(A harcsa füstölve volt, nagyon tetszett!)
Dobogó furmint 2007
Galambleves szegfűgombával
(A galambmell külön lett sütve, majd egészen vékonyra volt szeletelve és erre merték a nagyon forró levest, így lett vaj puha. Ha nem írnám le, hogy kicsit sok volt a tárkony a levesben, akkor nem lennék korrekt ;-), talán friss tárkonnyal jobb lett volna.)
Disznókő késői furmint 2007 és Dobogó Mylitta 2007
Libamáj brióson tokaji borral csepegtetve
(Végre egy jól elkészített libamáj! És a briós is nagyon kellemesen ropogósra sikerült.)
Dobogó Pino Noir 2008
Borjúpofa vörösborban párolva, metélő zellerrel, rozmaringos burgonyatekerccsel
Disznókő Aszú 5 puttonyos 2000
Aszaltbarackos pite, mézes-diós tejszínzselé
(Kellemes volt a panna cotta mézes pirított dióval)
Disznókő Aszú 6 puttonyos 1993
Dobogó Aszú 5 puttonyos 2004
Dobogó Blue kéksajt érett fügével
(Még soha nem ettem a Dobogó kéksajtjából. A Dobogó Blue egy kéksajt különlegesség, mely Dél – Tirol 2000 m feletti havasi legelőiről, tehéntejből és Tokaji aszú törköly szemeinek a házasságából készül. Jó volt, én mondom!
Persze a koronát a vacsorára a Disznókő Aszú 6 puttonyos 1993 tette fel)A felszolgálók segítségére volt egy nagyon kedves Ausztrál fiatalember, aki gyakornoknak érkezett a Disznókőhőz, és most jár életében először külföldön
Megkostóltuk az ő borait is, amiket a hazájából hozott, hogy lássuk mit is árulnak ott “Tokay” néven.
Úgyhogy bátran merem ajánlani, térjen be mindenki aki Tokaj-Hegyalján jár, tegye próbára a Sárga Borház ételeit, eztán persze ne rejtse véka alá a véleményét!
23 hozzászólás a(z) “Sárga Borház reload” című bejegyzéshez
Gyönyörűek lettek a fotók!
Látva Macsinka János szerénységét és alázatát, a Lorien által emlegetett babérokon ülést nem tudom elképzelni róla.
Örülünk, hogy itt voltatok, visszavárunk!
ezek igen jó hírek! végre!
"Érdemes a vadászházakat is megnézni!"
Van-e bennük kandalló és előtte leterített medvebőr? Azon jó ám kóstolgatni!
Ez kimaradt az eddigi életemből. Jó lenne bepótolni.

Tavaly április.
medvedr
Miko voltál? Mert azt mesélik, hogy a konyha erősen hanyatlóban van.
A Mezei Márknak van ott egy kóser bora.
Egyébként a Disznókőnek van négyféle!
Nekem, lehet szerencsém volt a konyhával. Vagy nem vagyok annyira kifinomult. Azért a nulla pont, említésre se méltó- az erős. A többi szálló konyhája milyen? Meg általában egy wellness szálló és a konyhája Mo.-n? A hozzá csatlakozó pince se semmi. (Csináltak kósert is, ha jól tudom . )Mondjuk nem vagyok egy óriási borszakértő meg étterem kritikus se, de azért megvédeném az Andrássyt ebben a tekintetben. Az ára, az más tészta.
medvedr
Nem tudom, csak azt, hogy hol érdemes teázni
És Sárospatakon hol érdemes vacsorázni?
Pont azt akartam írni, hogy az Andrássy a legdrágább. Lesz még négy csillagos, sőt egy öt csillagos is Tokajban.
Érdemes a vadászházakat is megnézni!
Az Andrássy kúria asszem a legdrágáb hotel Tokajban. (Tarcal)

Az étterme nulla pontot érdemel, olyan kb., mint a Bonchidai csárda.
Említésre se méltó!
Viszont az Andrássyban legalább nagyon jó a wellnes rész.
Ok ! Nálatok a tus! A Balatont -büféstől, tényleg nem számoltam, most. Villányi gagyi pince gagyi bora is drága. Lehet, hogy a szállás is benne van ebben az érzésemben. Az Andrássy kúriát is szívatósnak éreztem- ami az árat illeti, mert a szoba és a többi+ kiszolgálás is -szuperlativuszok sorolása. A jó pár éve igénybe vett szoba kiadó -már tényleg nem annyira, bár a háziak kedvesek voltak. Mégis a vendéglők, valahogy… ott vannak ezek az érzések. DE alapvetően lehet hogy igazatok van.
medvedr
Mondd meg Eszter!!!
Medvedr, Hegyalja szerencsére még nem szállt el, már ha lemész, és lent kóstolsz. Egy másfél órás, 8 boros kóstoló átlagosan 5000 forint.
Én szállás terén találok inkább gondokat: vagy kib…tt drága, vagy rettentő gagyi. És alig van középút!
Egy hatfogásos borvacsora valóban nem a legolcsóbb mulatság! Kamasz fiúknak és szüleiknek egyáltalán nem ajánlom
Hogy elszálltak-e az árak?
Az éttermek szerintem megfizethetőek, az más kérdés, hogy nem sok hely van, ahová érdemes is beülni… Remélem most egy olyan nyitott újra.
A borok ugye nem olcsók, de egy sokéves, kézzel szüretelt, hordóban, majd pincében érlelt borért hamarabb fizetek többezer forintot, mont egy túlárazott magyar vörösért (bocs…)
Bevallom, én nagyon ritkán fogok 20-30ezer forintot fizetni egy aszúért, de néha adok 5-6ezer forintot egy kóstolóért.
De mi szívesebben költjük ott a pénzünket, mint mondjuk a Balatonon. Mert szerintem meg az nagyon drága a büféivel, kannás boraival, lenyúlós éttermeivel.
A kérdésben implicite egy állításom is benne van, az utóbbi időben egy picit túlárazottnak érzem Hegyalját. Persze St. Emilion se olcsó, még Bordeaux-n belül se, kis hegyaljai pincék, kézműves borok,plussz kultúra vagy mi a franc etc. stb stb., -de valahogy mégis. (Meg mindent négy személyre számolok, esetleg többre, a kamasz fiaim időnként simán megesznek két adagot-persze nem isznak) Nekem van csak ilyen érzésem, csak vagy tényleg elszálltak a tokaji árak?
Medve dr, ez a vacsora nem volt külön megvásárolható, egy egész hétvégi boros program része volt.
A Sárga Borház télen is nyitva van.
Oszt mibe kerül egy ilyen evés ivás?
medvedr
Télen is nyitva vannak? Minden évben a Hutákban szilveszterezünk, útba esik.
GYÖNYÖRŰ!!!
A helynek megvannak az adottságai! Innen kezdve már csak rajtuk múlik minden.
Egy nagy, és jónevű borászat közvetlen közelében, a főút mellett, mégis csendes helye, gyönyörű kilátással egy fantasztikus épületben…
Szerintem minden vendéglős álma egy hasonló. Legalábbis ha én vendéglős lennék, erről álmodnék
Igazán ráfért már a környékre egy ilyen! Az lenne jó, ha az igényesebb helyiek is odaszoknának, mert akkor talán télen is nagyobb forgalma lenne a helynek.
Majd rajta tartjuk a szemünket
Végre, nagyon itt volt már az ideje, amit írsz, az alapján biztató a kezdés. Arra járok, akkor bekukkantok
És még itt van a sajátos magyar betegség is: erős kezdés, majd később babérokon ülés, és erős visszaesés. Ez utóbbit jó lenne elkerülni, de ez majd a jövő zenéje.
Na, majd október 10-én benézünk mi is!