
Nekem vasárnap sosincs időm főzni. Ez az a nap a héten, amikor “családi csapatépítő tréninget” tartunk, vagyis valami olyan programot szerezünk, ami egyben kaland is. Egyszer hallottam valakitől, hogy a gyerekek nem arra emlékeznek vissza felnőtt korukban, hogy az édesanyjuk lemosta-e minden hónapban az ajtókat (valami más házimunkával hallottam, de erős elmaradásaim vannak ezen a téren), hanem a közös programokra.
És ez igaz. Mai napig látom magam, ahogy háromévesen nézem anyuékkal a Bükkben a hulló, színes faleveleket, vagy ahogy Erdőbényén gombázunk, vagy amikor nagyanyámmal Végardóra megyünk a strandra, és leáll alkudozni a lengyelekkel egy doboz színes ceruzára nekem.
Mi is kiruccantunk Pilisszentkeresztre, de már reggel tudtam, hogy három-négy körül, amikor hazajövünk farkas éhesek leszünk. Ilyenkor készülnek a lassan, órákig főddögélő húsok a sütőben, hiszen ott nem tud leégni, a beállított idő lejárta után pedig a sütő kikapcsol.
Tulajdonképpen a férjem megmondta, hogy mit szeretne enni: gomba, marha, vörösbor legyen benne. Nem is sokkal több dolgot tettem hozzá, és mindössze tíz perc előkészület, majd 2 óra magára hagyott sütőben eltöltött óra után, fantasztikus étel került elő a sütőből, igaz, már langyos volt, és nem főztem mellé rizst, mint ahogy terveztem, csak kenyérrel tunkoltuk, de nagyon elégedetten dőltünk hátra.
Hozzávalók:
1 kg borjúkaraj felszeletelve
0,5 kg apró csiperke négy részre vágva
10 szem lilahagyma négy részre vágva
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma összezúzva
só
2 kk egész bors
0,5 l száraz vörösbor
6 ek olaj
2 ág rozmaring
Az olajat felforrósítottam, majd hirtelen kettesével fél-fél perc alatt megsütöttem a hússzeleteket. Sóztam, és egy mélyebb vas edénybe tettem, rászórtam a gombát és a hagymát, fűszereket, majd felöntöttem a borral. Lefedtem, és 100 fokos sütőbe toltam.
Mire hazaértünk a bor jó része elpárolgott, a szaft besűrűsödött, minden szép barna lett.
19 hozzászólás a(z) “Slow cooking” című bejegyzéshez
Szia Eszter!
Hussutesben nagyon kezdo vagyok. Mennyi ideig sutotted 100 fokon a husokat?
Koszi, zs
Köszönöm, akkor jól sejtettem a mennyiséget 🙂
Bocs, szóval azt mondják az okosok, hogy személyenként 20 dkg hússal kell számolni, de ha ilyen sok emberről van szó, akkor elég 15 dkg-al számolni, mert mindig van, aki sokkal kevesebbet eszik.
Szia Eszter!
Családi vacsorára készülünk, ezt a receptet néztük ki, igaz juhtúrós sztrapacskával 🙂
De sajnos nincs ötletem, hogy 20-25 főre mennyi hús kellene?! Szerinted?
a lelek parajan ez se segit:) (en nem attol felek, h nem kapcsol le, hanem h nem jokor, hiaba kapcsol le, vmi langra kap, stbstb, siman tudnek parazni, h az idozito zarlatos lesz:)
Dupla biztonság:
A sütőt egy időzíthető kapcsolóba kell dugni, és azt két perccel későbbre állítani, mint a sütő saját kapcsolóját. Két dolog egyszerre nem romlik el. Legalábbis ritkán 🙂
virag, nem csak neked van ilyen parad, nekem volt idozitos-legkeveros csodasutom az elozo lakasban, es a mostaniba nem vettunk, mert nem volt ertelme, leven sose mertem otthagyni, csak egyszer (na jo, mult hetvegen a nem idozitosben sikerult a vendegek vacsorajat otthagyni 140 fokon a romaitalban, es a varos legmasik vegeben jutott eszembe, es szerencsemre edesapam a kornyeken volt, es idozitokent vele lekapcsoltattam, volt aggodas:)
Nem védeni akarom “névtelent”, de tényleg sokan használják rosszul a két szót. Az is érdekes, ha valaki egy ilyen környezetben használja a “dr”-t.
Bocs.
Eszter gratulálok a könyvhöz.:)
Üdv
Azizah
Gasztroblogban szarvashiba 🙂
Szerintem pedig névtelenül kioktatni másokat, és azt kapitális betűkkel írni (vagyis kiabálva) hatalmas neveletlenség.
Kemény Róbert
Szeretem az írásaidat, de meg kell jegyeznem:
egyenlőre vs egyelőre
SZARVASHIBA
Eddig nem volt 🙂
Új viszonylag a sütő, egyenlőre bízok benne.
Neked nincs parád a magára hagyott sütő miatt? (tudod felgyullad a lakás meg ilyenek) Vagy csak én vagyok hülye? Tudom, villany sütő meg kikapcsol, de mégis.
Virág
Emlékszem, hogy mi minden hétvégét végigtakarítottunk gyerekkoromban, és az összes ünnepi készülődés is ezzel telt:( Épp tegnap gondoltam erre, amikor a révfülöpi mólónál ettük a lángost egy nagy kirándulás után a lányaim “havernőjével”. Meg is állapítottam, hogy megint jót főztem!:)
gracia…
Ofélia
Legyen 10 darab. 10 kicsi, olyan gombányi lilahagyma volt, de egy kiló húshoz, még legalább kétszer eszünk majd ebből az adagból.
Ha nagy hagymád van, akkor szerintem 4-5 elég bele.
Eszterke! 10, azaz tíz szem lilahagyma szükségeltetik? Mivel én nem nevezném “szemnek” a lilahagymát (akár mondjuk a borst), hát igen csak temetes a legkisebb lilahagyma is…Bár imádjuk, de azért tíz darab, nem túlzás? Köszi, ha reagálsz, mert nagyon vágyom úgy egyébként az egész projektre…
Ofélia
Vacsira elkészítem!!
Mmmm…. gomba, bor és marhahús. Nyugisan sütve-főzve… Arról nem beszélve, hogy a fokhagyma mennyire imádja a rozmaringot.
🙂