
Így hússal a Lebuj étteremben készítik Árgyélus szelet néven. A Lebuj, Bodrogkersztúr és Tokaj között található, nagyon hangulatos étterem, a környéken a második legjobb. A legjobbról Dibbuk postolt nemrégiben. Persze a kettőt nem lehet összehasonlítani, mert itt főleg a magyar konyha (és a tót) dominál, de azt nagyon kedvesen művelik. Kis fél literes butellákban érkezik a bor az asztalhoz, télen gyönyörű cserépkályhában tüzelnek, és az étterem kiválóságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a helyiek is betérnek egy halászlére, vagy harcsapaprikásra.
Hozzávalók a sztrapacskához:
1 kg krumpli lereszelve
50 dkg liszt
2 tojás
Só
(A mennyiségeket ne vegye senki szentírásnak, ugyanis nagyon laktató, ez a mennyiség szerintem 6 embernek elegendő.) A hozzávalókból nokedlitészta sűrűségű tésztát készítünk, és forró vízbe szaggatjuk. Mikor kifőtt, szalonna kocka kisütött zsírjára dobjuk. (Van amikor a zsírba belenyomok még egy-két gerezd fokhagymát is.)
Hozzákeverek 30-40 dkg juhtúrót (Brindzatúrót érdemes csak használni!)
A rostélyoshoz három napig pácolok valamilyen fokhagymás mustáros pácban fejenként egy-egy nagy szelet húst.
8 hozzászólás a(z) “Sztrapacska pácolt rostélyossal” című bejegyzéshez
Majd augusztusban leteszteljük!
Tállyán az Oroszlános borvendéglő remek hely.
Hmm, milyen jól jön ez a tipp, július végén pár napot fogunk eltölteni Bodrogkeresztúron és a környéken. Már tavaly is voltunk egy hosszú hétvégét, de akkor elkerülte a figyelmünket ez a hely. Tudnál még valamit ajánlani a környéken? Esetleg jó borosgazdát? Előre is köszi a segítséget! 🙂
Nehéz ügy. Mindig próbálj meg egy kiskanálnyi mennyiséget kipróbálni, mielőtt nekiesel. Annyira különböznek a krumplik. Ha az a pici szétfő, akkor soha nem árthat egy pici liszt, vagy egy tojás+ egy pici liszt. Télen pedig a régi krumplihoz néha teszek 1-2 ek. vizet is. De a harmadik sztrapacska után már ránézésre tudni fogod. Sok sikert!
Ha több millió tótnak megy ez az étel, akkor nehogymár nekünk ne menjen! 🙂
nekemse sikerült:(
nekem jó sztrapacskát még nem sikerült főznöm, szeretném látni, hogy hogy csináljátok.a hús kevésbé izgat, de a hely egyre inkább. utoljára egyetemista koromban voltam a Bodrogon kajakozni, minden év szeptember elején. fantasztikus volt, néha tehenek között mentünk , alacsony vízben..kiugrottunk egy-egy kisfröccsöt benyomni a helyi kocsmában. sose felejtem el!
és valami hihetetlen módon már megint innen főzök. A többiek is zseniálisakat írnak, de mit csináljak, ha ma volt kakashere a piacon? azt meg pöribe, és csakis sztrapacskával.
Azt hiszem te boszorkány lehetsz titokban és megátkoztál engem. Hogy ilyen hízlalósokat főzzek.
ez a blog kezdi kimeríteni a nyilvános izgatás büntettét!!! 🙂