Kategóriák
Egyéb kategória

Túrótorta

Annyira vágyom már a nyár ízeit, hogy fagyottan szopogatom a málnaszemeket. A huszadik málnaszemnél járhattam tegnap, amikor eszembe jutott, hogy sütök egy málnás túrótortát a bableves mellé, amivel a vendégeket vártam estére. Nem beszéltem meg a menüt, mert biztosan tudtam, hogy szeretni fogják, egy tizenhárom éves, utóbbi fél évben legalább tíz centit nőtt kamasz, és édesapja.
Nem tévedtem, szerették, de ebédre bablevest ettek túrógombóccal, vacsorára pedig bablevest túrótortával.
Vannak ilyen napok, nem lehet minden tökéletes 🙂
Nagyon kiadós torta, egy pici szelet bőven elég belőle, nyugodtan lehet nagyobb társaságokra számolni vele.

Hozzávalók:
50 dkg túró
1 rúd vanília kikapart közepe

6 tojás szétválasztva
15 dkg cukor a tortához
1 citrom leve és héja
10 dkg kukoricadara
10 dkg rétesliszt
2 dl tejföl
1 cs sütőpor
csipet só

20+50 dkg fagyasztott málna (Persze frissből még jobb lenne)
2 dl vörösbor
10 dkg cukor az öntethez

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tojások fehérjét felvertem a sóval, a sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vanília magjaival.
Összekevertem a lisztet a kukoricadarával és a sütőporral, majd belereszeltem a citrom héját.
A túrót áttörtem, és elkevertem a tojás sárgájával, a tejföllel, végül belenyomtam a citrom levét is. Óvatosan beleforgattam a fehérjehabot, végül hozzákevertem a lisztes keveréket is.
Kibéleltem a tortaformát sütőpapírral, és beleöntöttem a masszát. 20 dkg málnát nyomkodtam bele, és betoltam a sütőbe. Tíz percig sütöttem 180 fokon, aztán alacsonyabbra vettem a hőmérsékletet 160 fokra.
Tűpróbáig sütöttem, kicsit több, mint egy óra alatt sült meg.
A maradék málnát felfőztem a borral és a cukorral, és ezt az öntetet locsoltam a tortára.

19 hozzászólás a(z) “Túrótorta” című bejegyzéshez

Szia!
A kukoricadarát nem lehet esetleg búzadarával helyettesíteni?
Az mindig van itthon, használom is, de kukoricadarát még soha nem tettem semmibe, így félő hogy itt romlana meg a szekrényben 🙂
Köszi: Dóra

Szia,

ha véletlenül gép előtt lennél, azt szeretném gyorsan megkérdezni,hogy addig süssem amíg tisztán jön ki a tű vagy ha kicsit rezeg a közepe vegyem már ki, mint a cheescake-t? köszömöm

Kedves Eszter! Csak mert még nem találkoztál olyannal, aki a bablevest nem szereti: íme, itt vagyok 🙂 Soha, semmilyen formában nem ettem meg a babot, indokolni nem tudom. Lehet, hogy előző életemben bab-mérgezésben haltam meg :))… Esetleg, ha van karma, a következőben bab leszek én is.
A korábban tanácstalan Manka

Bablevest!Bablevest!Bablevest!!!!!
Ez a torta telibe talált!Ott csücsül a jófajta magam készítette túróm és tejfölöm már a hűtőmben és azon törtem a fejem,hogy mi legyen belőle:mert a palacsinta olyan snassz!(a fenét,csak a fülemen jön ki-az uram folyton azt kér desszertnek!)

Szia Eszter,
azonnal nekiállok, csak nem málnával, hanem szederrel, mert az van itthon. Egy kérdésem lenne, a tejföl szerepel a hozzávalókban, de az összeállításnál nem találom…. Kell ő nekünk akkor vagy sem? 🙂
Köszi, axi

Kedves Eszter! Érzem a számban a torta ízét, de nem volna kedved a bablevesed recepjét is felrakni? Tudom, hogy bablevest mindenki tud főzni, tulajdonképpen én is, de valahogy még egy sem volt Az Igazi, akárki főzte. Hátha a tied bejönne.
Bocs, hogy ilyen kommersz kéréssel zavarlak.

Vélemény, hozzászólás?