Kategóriák
Egyéb kategória

Zwack Aszalt szilva

Szombat este többek között megkóstoltuk az új Zwack Unicumot, az aszalt szilvásat.
Tetszik. Nekem olyan “békebeli” hangulata van, olyasmi, amit néha előveszel a szekrényből, külön kis likőrös pohárba töltöd, és szép lassan elszürcsölgeted.
Az aszalt szilva- Unikum párosítás annyira adja magát, hogy nem is értem, miért csak most jött ki, de komolyan olyan, mintha mindig is lett volna. Sokkal lágyabb, mint az eredeti, de egyáltalán nem hasonlít a Nextre, ez megmaradt Unicumnak, aminek határozottan aszalt szilva illata és íze van.
A bemutató elején megnéztünk egy filmet a családról, amit régen már láttam, de mostanra teljesen elfelejtettem. Van egy részlete, ami nagyon vicces:
egy ideig ketten vezették a Zwack céget, Zwack János és Béla, akik testvérek voltak, de teljesen különböztek egymástól. Egyikük MTK, másikuk Fradi drukker volt, de ez csak a legkisebb ellentét volt kettejük között. A különbségek annyira elmérgesítették a helyzetet, hogy a két testvér úgy vezette a céget, hogy egyáltalán nem beszéltek egymással. Kettejük irodája között egy ügyvéd ült, aki vitte az üzeneteket a tulajdonosok között: János azt üzeni, hogy jó reggelt! Béla azt üzeni, hogy megrendelte a gyógynövényeket.
A gyár államosítása után János külföldre küldte fiát Pétert, és ő is hamarosan Amerikába menekült. Béla egy ideig még itthon maradt, átadott egy hamis Unicum receptet az eredeti helyett, majd ők is Amerikába mentek, ahol egy teljesen véletlen egybeesésnek köszönhetően János is, Béla is, és a közöttük kapcsolatot tartó ügyvéd is két hét leforgása alatt meghaltak. A Zwack Unicumot innen már Péter vitte tovább, de gondolom ezt a történetet már sokan ismerik.

Most megkímélem az olvasókat a Zwack Sándor iránti női rajongótábor reklámozásától, akit mégis érdekel, azok itt olvashatnak róla, illetve itt is.

A férjem egy hős

A bemutatón kóstoltunk is, volt itt nagyon keserű gyógynövény, és édes ízt adó ánizs is, de kicsit belekóstolhattunk az Unicumgyártás fázisaiba is, legalábbis az olyan kapkodó vendégek, mint a férjem, akik nem várják meg, amíg a mondta azzal fejeződik be, hogy:
ezt ne igyátok meg, mert borzasztóan keserű!
Ő megitta…
Tehát, az Unicumhoz a gyógynövényeket egyrészt szaknyelven szólva macerálják, vagyis 60%-os alkoholos oldatban áztatják, másrészt le is párolják, mint a pálinkát. Később ezt a kettőt vegyítik. Az oldat adja színt és az ízt: még nincs benne cukor, és nem is értett tölgyfa hordóban, csak rettenetesen keserű, ezt sikerült Gáboromnak bedobnia :-D, a párlat pedig az illatokat hivatott az Unicumhoz adni. Itt már óvatos volt, nem kóstolta meg.
Ez idáig a klasszik Unicum, a mostani aszalt szilvás változat itt nem ér véget, a kész Unicumot még aszalt szilva ágyon is áztatják tovább.

A szilva egyébként magyar, Magyarországon is aszalják. Érdemes megkóstolni, keressétek április 1-után a boltokban.

AZ UNICUM SZILVA sztori a Travelon folytatódik!

Dénes Dórával próbálunk kérdéseket feltenni, de a szigorú PR-os többször ránk szólt, hogy lejárt az időnk 🙂

Vélemény, hozzászólás?