Kategóriák
Egyéb kategória

VKF-Marha vindaloo, banánsalátával

Mikor elolvastam a VKF kiírását Loriennél, a csirkepaprikás nokedlivel, és tejfölös uborkasalátával jutott eszembe. Azt hiszem ettől jobban összeillő trilógia, nem nagyon létezik a világon. Főleg most nyáron, amikor az uborkasalátát nem kell kígyóuborkából csinálni, mert kapható fürtös uborka is.
Mégis, miért valami egészen mást főztem? A válasz egyszerű: csak csirkemell filé volt itthon. Bár csirkepaprikást abból is lehet csinálni, de nem érdemes.
Különben is, már régen várat magára egy írás a Kashmír indiai étterem fantasztikus főzőbemutatójáról, így most két legyet üthetek egy csapásra. Ha valaki nem ismerné az éttermet, ajánlom látogasson el hozzájuk minél hamarabb! (Fontos, hogy nem összekeverendő a Kama Sutra étteremmel, ami egy sarokkal lejjebb van.) Hétközben ebédidőben meglepően olcsón ebédelhetünk büféasztalról, de vacsoraidőben is a megfizethető kategóriába tartozik a hely.
Az erősen fűszeres, csípős vindaloo mellé talán első olvasatra furcsának tűnik a fokhagymás, chilis, joghurtos banánsaláta, de nagyon kellemesen csillapítja a szájban tomboló tüzet. Nekünk annyira ízlik, hogy banán saláta nélkül már nem is főzünk ilyesmit.
Megemlítem még a Szép Kis India nevezetű üzletet a Wesselényi utcában, ahol a legnagyobb választékban lehet indiai fűszereket vásárolni, jó áron.
Hozzávalók a Marha vindaloohoz:
1 kg sovány marhahús felkockázva
0,5 kg hagyma felkockázva
3 ek ghee, vagy vaj
4 gerezd fokhagyma összenyomva
1 tk őrölt rómaikömény
1 ek száraz serpenyőben megpirított koriander (ha van mozsarunk, törjük benne össze)
1 tk kardamommag
1-2 chili paprika apróra vágva
1 tk lepkeszegmag
1 tk kurkuma
1 tk fekete mustármag
1 tk fahéj
2 tk tamarind paszta
1 ek cukor
2-3 centis friss gyömbérdarabka lereszelve
Só, bors
A húst a ghee-n hírtelen lepirítom, majd kiszedem. A visszamarad ghee-hez hozzáadom a fokhagymát, hagymát, gyömbért, sót, és megpárolom őket. Ekkor visszateszem a húst, és a többi fűszerrel puhára párolom. Közben a folyadékot többször is pótolni kell.
Hozzávalók a salátához:
3 pohár joghurt
3 banán karikákra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 chili apróra vágva

12 hozzászólás a(z) “VKF-Marha vindaloo, banánsalátával” című bejegyzéshez

Bár nem húshoz, de most ettem meg a csípős banánsalátámat, isteni! Ugyan nem chilivel, hanem hegyes erős zöldpaprikával készült és a fokhagyma is kimaradt belőle, de így is kitűnő, csak a Te recepted miatt vettem tegnap néhány banánt.

A Teve utcai indiait én is csak dícsérni tudom, gyorsétterem kategóriában több, mint csillagos ötös minőségű étellel. Serencsémre nekem nincs is nagyon messze, előfordul, hogy ott ebédelünk, mindig minden nagyon finom, és ha érdeklődsz, szívesen el is mondják, mi hogyan készül.

Igen, igen, szeretjük a Tajmahalt.
És azt elfelejtettem, de pár éve nyitva van Magyarország egyetlen valódi gyorsbüfé rendszerében működő, és az indiai árakhoz képest meglehetősen olcsó étterem-büféje, ami bár nem étterem szinvonal, de a kínai gyorsbüfékhez képest csillagos ötös. (van házhoz szállítás is)

http://href.hu/x/30ed

Hathi gyorsétterem
Budapest, a Teve utca és a Frangepán utca sarkánál
Nyitva: hétköznap 10-18

Vélemény, hozzászólás?