Kategóriák
Egyéb kategória

Shabbat light party

Péntek este egy remekbe szabott Shabbat party-n voltunk a családommal. Összejöttünk tizenketten, és piknik alapon vacsoráztunk. A házigazdánk gyertyát gyújtott a fiammal, aki azt állította, hogy nem tudja az áldást, csak a gyufát tudja meggyújtani 🙂
Annyira jó volt egy ilyen összejövetel! Nagyon laza, de mégis volt benne valami ünnepélyes.
És ami a legjobb volt, az a “piknik alap”. Hiába tudtam, hogy mi lesz a menü (már az este előtt gondosan leemileztük, hogy ki mit fog hozni), mégis meglepetés volt az egész, mert a Brownie mégsem az volt, mint amit előzetesen vártunk: zöld, és barna M&M csokik voltak rajta, a beígért pirosak és sárgák tovább várják a sorsukat. A sütinek egyébként olyan isteni volt az illata (az ízéről nem is beszélve), hogy a taxis aki hozta megjegyzéseket tett rá, hátha kap belőle egy szeletet. Aztán ott volt a kókuszgolyó (fiam szerint kópuszbolyó), amiből úgy is ehettünk, hogy a “gazdája” nem tudott eljönni. Ezért aztán nem is kaptam választ azon kérdésemre, hogy aszalt szilva darabkák, vagy szilvalekvár van-e belekeverve? Érkezett grillezett zöldség a kedvenc zöldségeimből, bio kecskesajt bazsalikomos olívaolajban pácolva (csak hármat volt képem enni belőle, amit azóta is sajnálok).
Kecskesajtos gazpacho levessel kezdtük, ami annyira ízlett, hogy ezentúl mi is így fogjuk készíteni, ti. kecskesajt volt benne szétturmixolva. Ettünk még remek indiai zöldséges, rizses csirkét, zöldsalátát, olajbogyót, stb.Én a magam részéről egy lencsés-hagymás-kecskesajtos-fehérboros tésztát vittem. (Tudom, tudom, már megint kecskesajt) És a remek borokról még nem is szóltam. Egy szó, mint száz, jó társaság, jó ételek, jó italok= Shabbat light 2007 Budapest!
Hozzávalók a tésztához 12 személyre:
40 dkg lencse
50 dkg hagyma felkarikázva
50 dkg kaliforniai paprika csíkokra vágva
2 chili
3 dl száraz fehérbor
3 dl tejszín
Só, bors
Szerecsendió
30 dkg érett kecskesajt reszelve
30 dkg erősen füstölt sajt reszelve
3 szál sárgarépa nagylyukú reszelőn reszelve
2 csomag száraztészta megfőzve
6 ek méz
Olívaolaj
A lencsét megfőztem egy leveskockával. Csak annyi folyadék maradt rajta, amennyi éppen ellepte. Belereszeltem a répát, hozzáöntöttem a bort, és a tejszínt majd belevágom a paprikát. Hozzáadtam a fűszereket. Közben a hagymát vastagabb szeletekre vágtam, és olajon megfonnyasztottam, majd egy picit kevergettem a hozzáadott mézzel. Megfőztem a tésztát, de csak félig. Beleöntöttem egy nagy tűzálló tálba, összekevertem a raguval, majd a hagymával, végül a sajtokkal. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

5 hozzászólás a(z) “Shabbat light party” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?