
A birkához, mitagadás érteni kell. Ha érteni nem is értünk az előkészítéséhez, akkor legalább az időt ne sajnáljuk, és valóban minden faggyútól, íntól, hártyától, ilyesmitől tisztítsuk meg a húst. Ha nem bízunk magunkban, akkor várjunk a levessel addig, amíg egy ötvenes férfi nem tartózkodik a konyhánkban, aki megoldja helyettünk a feladatot. Tapasztalat, hogy ez a korosztály még tudja, mit is kell tenni egy birkával, hogy jóízű legyen.
Hozzávalók:
50 dkg megtisztított birkahús
1 nagy fej hagyma felkockázva
Vaj
30 dkg brokkoli
1 tk pirospaprika
só, bors, szerecsendió
4 db babérlevél
3 dl tejszín
1 citrom leve
Tárkony ízlés szerint
3 ek ír whiskey
A hagymát a vajon megdinszteltem, majd rádobtam a húst. Zsírjára sütöttem, majd hozzáadtam a fűszereket a tárkony kivételével, és felöntöttem 2 l vízzel. Lassú tűzőn két órát főztem. Mikor a hús puha lett, beledobtam a brokkolit, majd öt perc múlva a diónyi gombócokat. Miután a gombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáöntöttem a tejszínt, beledobtam a tárkonyt, és hozzákevertem a whiskey-t. Rögtön elzártam a lángot alatta.
A gombóchoz:
30 dkg főtt, áttört krumpli
1 tojás
10 dkg liszt
Só, bors
2 hozzászólás a(z) “Ír gombócleves” című bejegyzéshez
Igen, volt nálunk is a kantinban. Abban zöldbab volt, tejföl, és be volt rántva. Valóban finom.
Van egy jó kis magyar gombócleves, a dörgicsei, az nagyon hasonlít ehhez. Csak nincs türelmem megfőzni. Pedig most beindult a nyálelválasztásom.