Kategóriák
Egyéb kategória

Ír gombócleves

Imádom az ilyen tartalmas, egytálételnek nevezhető leveseket. A receptet a barátnőmtől kaptam, és a leves elég gyakran asztalunkra kerül azóta, mióta először megfőztem. Eredetileg bárányt kéne használni hozzá, de egy pici bárányról nagyon macerás lenne ennyi húst lefilézni, ezért én fiatal birkát használok, de akármilyen színhúsból el tudom képzelni. Gondolom a bárány az íreknél adta magát, ha magyar leves lenne, akkor disznóból készülne, és a végén nem whiskey, hanem törkölypálinka kéne bele 🙂
A birkához, mitagadás érteni kell. Ha érteni nem is értünk az előkészítéséhez, akkor legalább az időt ne sajnáljuk, és valóban minden faggyútól, íntól, hártyától, ilyesmitől tisztítsuk meg a húst. Ha nem bízunk magunkban, akkor várjunk a levessel addig, amíg egy ötvenes férfi nem tartózkodik a konyhánkban, aki megoldja helyettünk a feladatot. Tapasztalat, hogy ez a korosztály még tudja, mit is kell tenni egy birkával, hogy jóízű legyen.
Hozzávalók:
50 dkg megtisztított birkahús
1 nagy fej hagyma felkockázva
Vaj
30 dkg brokkoli
1 tk pirospaprika
só, bors, szerecsendió
4 db babérlevél
3 dl tejszín
1 citrom leve
Tárkony ízlés szerint
3 ek ír whiskey
A hagymát a vajon megdinszteltem, majd rádobtam a húst. Zsírjára sütöttem, majd hozzáadtam a fűszereket a tárkony kivételével, és felöntöttem 2 l vízzel. Lassú tűzőn két órát főztem. Mikor a hús puha lett, beledobtam a brokkolit, majd öt perc múlva a diónyi gombócokat. Miután a gombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáöntöttem a tejszínt, beledobtam a tárkonyt, és hozzákevertem a whiskey-t. Rögtön elzártam a lángot alatta.
A gombóchoz:
30 dkg főtt, áttört krumpli
1 tojás
10 dkg liszt
Só, bors

2 hozzászólás a(z) “Ír gombócleves” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?